Anasayfa » Genel » Zafer Çağlayan

Zafer Çağlayan

Doğum Tarihi

15 Kasım 1957

Şehir

Muş

Ülke

Türkiye

Burç

Akrep

1957 senesinde Muş ’ta doğan Mehmet Zafer Çağlayan, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği kısmından 1980 senesinde mezun oldu. Aynı sene iş yaşamına başladı ve sanayiciliğe adım attı. 1987 senesinde Ankara Sanayi Odası tercihlerinde, en genç sanayici olarak Oda Meclisi Aboneliği ’ne seçildi. Hemen 2 sene sonra 1989 senesinde Ankara Sanayi Odası İdare Heyeti Azası olan ÇAĞLAYAN, evvel muhasip abone, ardından da 1991 ’den itibaren 4 sene vakitle Ankara Sanayi Odası İdare Heyeti Başkan Vekili olarak vazife yaptı.

Çağlayan, Kasım 1995 tarihinde yapılan tercihlerde en genç Ankara Sanayi Odası Başkanı olarak Ankara Sanayi Odası Ankara Sanayi Odası İdare Heyeti Başkanlığı ’na seçildi. Ankara Sanayi Odası ’nun en uzun vakit vazife yapan başkanı olarak o tarihten beri bu vazifeyi sürdürüyor.

Zafer Çağlayan ’ın Başkanlığını yaptığı Ankara Sanayi Odası 1997 senesinde KOBİ ’lerle alakalı çalışma ve tekliflerinden dolayı “En Zaferli Kuruluş” seçildi. ÇAĞLAYAN, 1999 senesinde yaşanan Ağustos zelzeleyi sonrası 70 bin bireyin faydalandığı ve devletin 1 milyar Alman Markı kazanç sağladığı Kıymetli Askerlik, Zelzele Bonoyu, Kamu Arazilerinin ve Milletvekili Lojmanlarının Satışı, Türk işadamlarına Vize basitliği getirilmesi, Bölgesel Minimum Fiyat ve 70 bin KOBİ için geliştirdiği ve daha sonra kanunlaşan Anadolu Yaklaşımı projelerini gündeme getirdi. Sanayici ve Ankara Sanayi Odası Başkanı olarak, Genel Ekonomi, İmal, İşsizlik, Sanayi, Ticaret, KOBİ ’ler ve Esnaflar ile alakalı olarak hazırladığı ehemmiyetli çalışma, proje ve teklifleriyle Türkiye ’nin büyümesine katkıda bulundu.

1996-1998, 2002-2005 seneleri arasında ülkemiz özel sektörünün çatı teşkilatı olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı olarak da vazife yapan ÇAĞLAYAN, aynı misyona 2005 Mayıs ayında 2005-2009 yarıyılı için yine seçildi.

Zafer ÇAĞLAYAN ayrıca, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği ETÜ Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Ekonomi Teknoloji Üniversitesi ile TEPAV Türkiye Ekonomi Araştırma Vakfı Mütevelli Kurul Azasıdır.

ÇAĞLAYAN, evli ve iki çocuk babasıdır.

Zafer ÇAĞLAYAN 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan tercihlerde AK Parti Ankara 2. Bölge’den Milletvekili Seçildi.

Sn. Zafer ÇAĞLAYAN 29 Ağustos 2007 Çarşamba günü yapılan merasimle Sn. Ali COŞKUN’dan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı vazifesini devraldı.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan tercihlerde AK Parti’den milletvekili seçildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 6 Temmuz 2011 günü açıklanan 61. Hükümette Ekonomi Bakanı olarak vazife aldı.

17 Aralık 2013 günü yapılan yolsuzluk işleminde oğlu Salih Kaan Çağlayan nezaretine alındı ve sevk edildiği duruşma tarafına hapsedildi. Zafer Çağlayan 25 Aralık 2013 günü bakanlık vazifesinden istifa etti.

İçeriği Oyla

Yorum yapın