Anasayfa » Genel » Yazılım Nasıl Bilinir?

Yazılım Nasıl Bilinir?

Yazılım Nasıl Bilinir? – Yazılım bilmek, Güncel bir dil bilmek gibidir ve güç gibi görünebilir. Sıfırdan başlıyorsanız zaman alır ve ele alınacak çok şey vardır. Bunun için tüm bu bilme sürecine zihnen hazır olmanız gerekir.

Başlarken: Süratli bilmeye çalışırsanız, çok şey kaçırırsınız. İyi bilmek istiyorsanız, ilk adımı atmak güç ve hatta bunaltıcı gelebilir. Bilinecek çok fazla teknik terminoloji vardır ve ne kadar çok incelerseniz, o kadar çok fazla terim keşfedersiniz. İşte bu surattan, adım adım, terime göre, programlamayı nasıl sıfırdan bilebileceğinizi öğrenmek ehemmiyetlidir.

Yazılım Nedir?

Yazılım, değişik iş ve görevler yapma kastıyla planlanan teknolojik-elektronik cihazların birbirleriyle irtibatını ve geçimini kuruluş ederek işlerini veya görevlerini geliştirmeye yarayan makine komutları olarak belirlenebilir. 

Bir bilgisayarın çalışması için hem teçhizat hem de yazılım gerektirir: Yazılım, bir bilgisayara indirilen bir yönergeler ve programlar koleksiyonudur. Microsoft Word ’deki uygulamalar yazılım misalleridir. Teçhizat, bu yazılımı depolayan, teslim eden ve çalıştıran fiziksel aygıttır. Fiziksel uslu telefon veya bilgisayar monitörü, ekipmanın bir misali olabilir.

Programlama Nedir?

Bilgisayar, bilgileri depolayabilen ve işleyebilen bir teçhizat aygıtıdır. Bir bilgisayarın dili, karışık birler ve sıfırlar kümesi olan Binary ’dir. Programlama, esasen isteklerimize göre hareket eden karışık bir makine programı geliştirmenin büyük ölçekli sürecidir. Öbür bir deyişle, insan girişi ve makine çıkışı arasındaki temel bağlantıdır. Bir bilgisayarın bilgileri nasıl ve ne zaman işleyeceğini öğrenmesinin yolu budur.

Kodlama Nedir?

Kodlama, programlama ile aynı anlamda kullanılır; komutları yazdığımız reel sözdizimi ve yapıyı, bilgisayarın kavrayabileceği bir dilde komut yazmayı kapsar. Kelime anlamı ile emin şartlara ve kumpasa uyarak reelleştirilmesi istenen harekâtların tamı anlamını taşır.

Ön Uç Nedir? Arka Uç Nedir?

Yazılım geliştirme dünyasında, programcıların değişik vasıtaları, maharetleri ve son gayeleri kullanan iki ana dal vardır: ön uç ve arka uç geliştirme.

Ön uç Front-end geliştirme, kullanıcının ekranında ne göreceğine odaklanır. Bu, tasarım, uygulama yanılgı ayıklaması ve kullanıcı tecrübeyi için kodlamayı kapsar. Bu iş tamamen bir programın veya web sitesinin görünümü ve tasarımı ile alakalıdır. Ön uç veya istemci tarafı web geliştirme için birkaç değişik dil bilmeniz gerekir: Misalin 1 HTML HyperText Markup Language, web siteniz için yapı ve içerik oluşturacaktır. 2 CSS, HTML öğelerinizin görünümünü ve tasarımını değiştirir; tasarım maharetleri burada kullanılır. 3 JavaScript, web sayfanıza etkileşim ve enerjik özellikler katar.

Arka uç Back-end geliştirme, ön ucu muhtemel kılan her şeye odaklanır. Bu iş tamamen bir sitenin veya uygulamanın nasıl çalıştığı, ne kadar süratli çalıştığı ve bilgi tabanlarıyla nasıl irtibat kurduğu bilgilerin nerede depolandığı ile alakalıdır. Bir web sitesinin arttaki tüm değişik işlevlere ve özelliklere efor veren motora arka uç veya sunucu tarafı denir. Sıfırdan bir web uygulaması oluşturduğunuzda, şu arka uç dillerini kullanabilirsiniz: PHP, Python, Ruby, Java. Bir web projesinin arttaki anlamı oluşturmak için bu programlama dillerini kullanırsınız. Misalin, Facebook ’ta bir hesap oluşturduğunuzda, kullanıcı bilgilerinizi sunucularında depolarlar. Kullanıcı hesabı yönetimi için kurallar ve mana, arka uç programlama dilleri kullanılarak oluşturulur.

Programlama Dili Nedir?

Tıpkı irtibat kurmak için değişik insan dilleri kullandığımız gibi, bir bilgisayarla irtibat kurmak için de programlama dillerini kullanırız. Bir programlama dili, resmi bir gösterim ve kural kümesidir. O dilin evvelden tanımlanmış kurallarına göre yönergeler üretir ve algoritmalar uygularlar. Bir bilgisayar daha sonra bu metinden bir çıktı üretebilir. Çok rakamda programlama dili vardır ve her biri değişik emellere, tarzlara ve uzmanlıklara hizmet eder.  Piyasadaki en popüler bazı programlama dillerini özetleyelim:

İçeriği Oyla

Yorum yapın