Anasayfa » Genel » Vedat Işıkhan

Vedat Işıkhan

Vedat Işıkhan Biyografisi

3 Haziran 2023 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atandı.

Vedat Işıkhan, 1966 senesinde Mardin Artuklu’da doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve lise meylini İzmir’de bitirdi. Üniversite eğitimini 1990 senesinde Ankara ’da Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu’ndan lisans derecesi ile mezun oldu. 1993 senesinde Hacettepe Üniversitesinde “Sosyal Hizmet Uzmanlarının İş Doyumları” isimli teziyle yüksek lisans derecesini bitirdi. 1998 senesinde “Sosyal Hizmet ve Sağlık Alanında Vazife Yapan İdareyicileri Etkileyen İş Stres Etmenleri” isimli teziyle hekime PhD derecesini elde etti.

Vedat Işıkhan, 2003 senesinde doçent unvanını alırken, 2009 senesinde ise profesör unvanını aldı.

Vedat Işıkhan, Hacettepe Üniversitesi Aile Hizmetleri Uygulama Merkezi Müdür Takviyeciliği, Sosyal Hizmet Bvefat Başkanlığı, İktisadi ve Yönetimsel Bilimler Fakültesi Dekan Takviyeciliği misyonlarında bulundu. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve Yönetimsel Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bvefatında öğretim azası olarak yer aldı.

Vedat Işıkhan ’ın akademik hayatında uzmanlaştığı ehemmiyetli alanlar; çalışma yaşamı, iş sıhhati ve güvenliği, emekçi hakları, çocuk emekçiliği ile gayret, sosyal siyasetler, sosyal meseleler, sosyal hizmet, sosyal güvenlik, sosyal dayanaklar, dezavantajlı gruplar, sanayi ilişkileri, sendikalar, etkin ihtiyarlama, yaşlı bakım sigortası ve emeklilik sonrası meseleler yer almaktadır.

Vedat Işıkhan ’ın araştırma alanları arasında idare stresi, kentlerin gölgesinde yaşayan konutsuzlar, çalışma yaşamında stres ve başa çıkma yolları, manili çocuğa sahip anne ve babalarda bunalım, Türkiye’de zekâsal manili çocuğa sahip annelerin meseleleri, tüberküloz hastalarının genel özellikleri ve onkolojide tükenmişlik ve başa çıkma, stres yönetimi: tükenmişlikten mutluluğa ve destek personelini kuvvetlendirme gibi mevzular bulunmaktadır.

2012 senesinde Aile ve Sosyal Siyasetler Bakanlığı’nın Hükümet Programı kapsamında yaşama geçirdiği Aile Sosyal Destek Programı ASDEP’nın ilk saha çalışmasında ASDEP Genel Koordinatörü olarak vazife yapmış ve programın icra edilmesinde rol almıştır.

2015-2018 seneleri arasında AK Parti Genel Merkez Sosyal Siyasetler Başkanlığı’nda akademik danışmanlık misyonunu yürüttü. Bu müddet zarfında “2023 Amaçlar: Yaşlı Arkadaşı Siyasetler” ve “Ulusal İstemin Başarıyı” isimli kitapların hazırlanmasında vazife aldı.

8 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Siyasetler Heyeti Üyeliği’ne ve 17 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Siyasetler Heyeti Başkanvekilliği’ne atandı. Bu misyonu müddetince Türkiye genelinde sosyal siyaset alanıyla alakalı saha çalışmaları, alakalı müesseselerin çalışmaları, şehirlerin mevcut sosyal siyaset alanlarının büyümesine müteveccih yerinde tahliller yaparak siyaset taktikleri geliştirdi.

Çok iyi seviyede İngilizce, iyi seviyede Fransızca ve Arapça bilmekte olan Vedat Işıkhan konutludur ve 3 çocuğu vardır.

Vedat Işıkhan, Beynelmilel Stres Yönetimi Uzmanları Konseyi tarafından stres yönetimi mevzusunda milli ve beynelmilel seviyede yaptığı ehemmiyetli araştırma, uygulama ve katkıları sebebiyle 2016 senesinde Konsey Mükâfatına layık görüldü.

Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde “Asrın Sosyal Siyasetleri” kitabın literatüre kazandırılmasına katkı verdi.

8 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Siyasetler Heyeti aboneliğine atandı.

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Türkiye genel tercihlerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı misyonu yapan Vedat Bilgin, Adalet ve Kalkınma Partisi‘nden Ankara milletvekili seçildi.

3 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Güncel Cumhurbaşkanlığı Kabinesi‘nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Işıkhan getirildi.

İçeriği Oyla

Yorum yapın