Anasayfa » Genel » Natalie Zahle

Natalie Zahle

Natalie Zahle Biyografisi

Natalie Zahle, Danimarkalı bir reform pedagogu ve kadın eğitiminin öncüsüdür. Danimarka ’da yaşa göre eğitim ve eğitimde müfredatın temelini o attı.

Natalie Zahle, 11 Haziran 1827 tarihinde Danimarka ’da doğmuştur. Bütün ismi Ida Charlotte Natalie Zahle ’dir. Babası Roskilde papazı Ernst Sophus Wilhelm Zahle, annesi Vilhelmine Catharina Louise Böttger idi. İyi bir çocukluk geçirdi. O da ağabeyi gibi mektebe gitmek istiyordu. Ancak o senelerde kızlar mektebe gönderilmediği için babasının vaazları ve şiirlerini tekerrür tekerrür yazarak, kendi kendine okuma yazmayı öğrendi. 10 yaşında iken anne babası ölünce profesör ve zoolog Daniel Frederik Eschricht 1798–1863 ve karısının üvey çocuğu olarak yaşadı. Kopenhag‘daki “Daughter School of 1791” kız mektebinda eğitim gördü ve mürebbiye olarak geçimini sağladı.

Natalie Zahle kızlar için bir mektep açmanın gerekliliğine inanıyordu. Pedagojik fikirleri olsa bile bunu sistematik bir müesseseye taşıyabilmesi ve tek tek eğitim verdiği öğrencilerini bir mektep çatısı altında toplayabilmesi için o dönemde kadınların öğretmenlik yapmasına olanak tanıyan bir kurstan geçmesi gerekiyordu. Beş sene özel öğretmenlik deneyiminden sonra 1846 ’da özel ders veren öğretmenlerin pedagojik eğitim aldıkları ”Kadınlar İçin Yüksek Eğitim Kursu”nun/Højere Dannelsesanstalt for Damer sınavlarına girdi ve 1851 yılında mezun oldu. Bu mektep Danimarka‘da kadınlara profesyonel bir akademik eğitim sunan ve ilk öğretimden sonra kızların eğitim alabildikleri tek müesseseydi.

Bu mektepten mezun olduktan sonra yatılı bir kız mektebi açmayı denedi, ancak bu ilk teşebbüsü başarılı olmadı. Yurt dışına giderek öteki ülkelerin mektep ve pedagojik ideallerini incelemeyi planladığı bir anda Kopenhag Eğitim Müdürlüğü ’nden bilave etmediği bir öneri geldi. Eğitim komisyonundan birisi onun ödevini okumuş, modern fikirlerinden ve pedagojik vizyonlarından etkilenmişti. 25 kız öğrencisi olan bir mektebin müdürlüğü teklifini hiç düşünmeden kabul etti. Ve 15 nisan 1852 tarihinde ilk ” N. Zahle” mektebinu açtı. Bu mektep günümüzde, N. Zahle okullları olarak iki millet mektebi, lise ve eğitim fakültelerini içinde barındıran büyük bir eğitim müesseseyi olarak devam etmektedir.

1852 yılında “N. Zahle” kız Mektebi’nu açtıktan sonra ünlü bir öncü eğitim müesseseyi oldu. İyi organize edilmiş bkocaman olarak bilinen mektebi 1852 yılında 25 öğrenciden 1862 yılında 200 öğrenciye çıkardı. Mektebinda kadın öğretmenlerin yanı gizeme eğitimli erkek öğretmenleri de istihdam ederek, en önemli öğretmen olarak anne ve bir yuva olarak mektep fikrini, akademik olarak liyakatli öğretmenlerin modern fikirleri ve disiplinli bir eğitim müesseseyi olarak mektep ile birleştirdi.

Natalie Zahle, eğitim çalışmaları dışında kamusal alanda hiçbir zaman kadın hakları aktivizmine katılmamış olsa da, kadın hareketi içinde bir öncü olarak görülüyor. 1900’lere kadar, Danimarka hükümeti kadınların eğitimine pek karışmadı ve Natalie Zahle, 19. asırda Danimarka‘da kadınların eğitiminde reform yapılmasında büyük bir Güncellikçiydi. Mektebinda, kadınlara çocukken ilk eğitim verildi ve ardından üniversite eğitimine hazırlık 1875’te mümkün oldu, fiyatsız kurslar almak veya öğretmen olarak eğitilmek için orta öğretime geçtiler.

Danimarka ’da yaşa göre eğitim ve eğitimde müfredatın temelini o attı. Danimarka ’da kadınların balaka sahibi olması ve güçlenmesi büyük miktarda onun çabalarının sonucudur. Kızlar için heyeten ilk temel eğitim, lise, fakülte ve iş mektepleri onun açtığı N. Zahle mektepleridir. N. Zahle, kadınların mekteplerde öğretmenlik yapma hakkı elde etmesinin de öncüsüydü. Danimarka Kraliçesi II. Margrethe ’in de öğrenim gördüğü N. Zahle mektepleri hala eğitim vermeye devam etmektedir.

Natalie Zahle, 1891 yılında altın Liyakat Madalyası Fortjenstmedaljen i guld ile ödüllendirildi .

N. Zahle kendi alamadığı eğitimi gelecek kuşakların almasına olanak tanımıştır. Eğitimin her dalında önderlik yapmış, kızlara ilk kere öğretmen diploması vermiş, ilk kız lisesini kurmuştur. Üniversite eğitimine başlayan ilk kadınlar da Natalie Zahle mektebi öğrencileridir. Bünyesindeki eğitim fakültesinden mezun olan öğretmenler ise değişik şehirlerde benzer mektepler kurup yönetmişlerdir.

Kadın öğretmenlerin bir kısmı ve Natalie Zahle ’nin evlat edindiği üç öğrenci mektebin lojmanında kalıyordu. Hiç evlenmemiş olan Natalie Zahle böylece kendisi için de bir aile kurmuştu.

Natalie Zahle, 11 Ağustos 1913 tarihinde Danimarka ’da 86 yaşında can vermiştir.

Kopenhag‘daki Ørsted Park’ta Natalie Zahle ’nin kurduğu mektebe yakın bir yerde Danimarkalı heykeltıraş Ludvig Brandstrup 1861–1935 tarafından 1916’da dikilmiş bronz bir heykeli vardır.

İçeriği Oyla

Yorum yapın