Anasayfa » Genel » Marie M. Daly Kimdir?Kimyager, Bilim İnsanı (1921-2003)

Marie M. Daly Kimdir?Kimyager, Bilim İnsanı (1921-2003)

Marie M. Daly Amerika Birleşik Devletleri’nde kimya alanında en iyi Ph D.’yi alan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın olarak bilinir. Marie M. Daly, 16 Nisan 1921’de Queens, New York’ta doğdu. Eğitim odaklı bir ailede yetiştirildi. Daly, BS ve MS’yi Queens College ve New York Üniversitesi’nde kimya alanında aldı. Doktoralarını bitirdikten sonra Kolombiya’da doktorasını bitiren ilk Afrikalı-Amerikalı kadın oldu. 28 Ekim 2003’te […]

Marie M. Daly Kimdir?Kimyager, Bilim İnsanı 1921-2003Marie M. Daly Amerika Birleşik Devletleri’nde kimya alanında en iyi Ph D.’yi alan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın olarak bilinir.

Marie M. Daly, 16 Nisan 1921’de Queens, New York’ta doğdu. Eğitim odaklı bir ailede yetiştirildi. Daly, BS ve MS’yi Queens College ve New York Üniversitesi’nde kimya alanında aldı. Doktoralarını bitirdikten sonra Kolombiya’da doktorasını bitiren ilk Afrikalı-Amerikalı kadın oldu. 28 Ekim 2003’te New York’ta can verdi.

Geleceğin kimyacılarından bkocaman olacak Marie M. Daly, 16 Nisan 1921’de Queens, New York’ta doğdu. Lider bilim insanı, hekime yapan ilk Afrikalı-Amerikalı kadındı. Amerika Birleşik Devletleri’nde kimya ve onun çığır açan araştırmaları, insan bedeninin nasıl çalıştığını sarihliğe kavuşturdu.

Daly, eğitimin eforuna çok inanan bir aileden geldi. Babası Ivan C. Daly, Batı Hint Adaları’ndan genç bir adam olarak göç etmiş ve kimya eğitimi için Cornell Üniversitesi’ne kaydetmişti. Ancak, para noksanlığı önünü kapatmıştı ve üniversiteyi bırakmaya zorlanmıştı. Bunun yerine bir posta memuru olarak çalıştığı New York şehrine döndü.

Daly’nin annesi Helen, Washington DC’de büyüdü ve bir okur yazar aileden geliyordu. Helen kızı Daly ile uzun saatler geçirdi ve Marie’ye kitap sevgisini, özellikle de bşehrimi, bilim insanlarını ve bşehrimin merkez alanlarından hoşlandırdı.

*Yüksek öğretim

New York’taki tüm kızlardan oluşan bir müessese olan Hunter College Lisesi’nden mezun olduktan sonra, New York’ta Flushing’deki Queens Koleji’ne giderek para kazanmak için konutta yaşamayı seçim etti.

Daly, 1942’de onur derecesiyle mezun oldu ve yüksek lisans için New York Üniversitesi’nde kimya alanına başladı. Daly çalışmalarını bitirirken zaman kaybetmedi. Yüksek lisansını yalnızca bir sene içinde bitirdi ve 1944’te Kolombiya Üniversitesi’nde hekime talebesi olarak çalışmaya başladı. Kendi hırsı ve zekâsıyla sanki kendine destek eden Daly, giderekmeyle daha da dayanakçı oldu. II. Dünya Savaşı doruğa çıktı ve patronlar, deniz fazla yollara savaşmak için sevk edilen erkeklerin bıraktığı işleri doldurmak için kadın arıyorlardı. Ek olarak, Kolombiya’nın kimya programı, kariyeri boyunca kimyadaki kadınlar için Güncel yollar tutuşturmaya destek eden tanınmış bir bilim adamı olan Dr. Mary L. Caldwell tarafına idareniyordu.

Marie M. Daly Kimdir?Kimyager, Bilim İnsanı 1921-2003Kolombiya’da Daly, bedenin kimyevilerinin besinleri hazmetmeye nasıl destek ettiğini araştırarak laboratuvara gitti. Doktorasını bitirdi. Bilmeden hekime yapan ilk kadın Afrikalı Amerikalı olarak tarihe geçti. Amerika Birleşik Devletleri’nde, kimya alanında 1947 hekime yapmıştır. İnsan bedeninin karışık iç işleyişinden etkilenen Daly, 1948’de Amerikan Kanser Derneği’nden bir hibe aldı. Bu, Daly’nin bedende proteinlerin nasıl inşa edildiğini araştıracağı Rockefeller enstitüsünde yedi senelik bir araştırma programının başlangıcıydı.

*Tahlilci ve Aktivist

1955’te Daly, kalp krizlerinin sebepleri hakkında Dr. Quentin B. Deming ile yakın işbirliği yaparak Kolombiya’ya döndü. Albert Einstein Tıp Fakültesine taşınan ve çığır açan çalışmaları, yüksek kolesterol ve tıkanmış atardamarlar arasındaki ilişkiyi açıkladı. Bu çalışma, besinlerin, perhizin kalbin ve dolaşım sisteminin sıhhatini nasıl etkileyebileceğine dair Güncel bir kavrayış geliştirdi.

Einstein’daki araştırma çalışmalarına ek olarak, Daly ayrıca biyokimya dersleri de verdi. Kendi kariyer yolunun ehemmiyetini göz önünde bulunduran Daly, tıp fakültelerine ve lisansüstü bilim programlarına kayıtlı talebeleri bşehrime karşı meraklandırmak ve onlara birşeyler öğretmek için çaba sarf etti. 1988 senesinde, Queens Koleji’nde fen eğitimi almak isteyen azınlık talebeleri için babasının onuruna bir burs kazanmıştır.

Daly, 1986’da Albert Einstein Koleji’nden emekli oldu. Pek çok onur mükâfatı kazandı. Phi Beta Kappa’ya ve Amerikan Bilim İlerleme Derneği’ne aza olarak dahil edildi. 1961’de Vincent Clark’la evlenen ve evlilik sebebiyle soy adı değişen Marie’nin Güncel adı Maynard Daly Clark olmuştur. 28 Ekim 2003’te New York’ta can vermiştir.

Yazar: Osman Uçar

İçeriği Oyla

Yorum yapın