Anasayfa » Genel » Percy Julian Kimdir?

Percy Julian Kimdir?

Percy Julian Kimdir?Tıp Uzmanı, İnsan Hakları Aktivisti, Bilim İnsanı, Kimyager, Akademisyen1899–1975

Afrikalı-Amerikalı kimyager Percy Julian, kortizon, steroidler ve doğum hakimiyet hapları gibi ilaçların kimyevi birleşiminde yaptığı çalışmalarda lider olmuştur

1899 senesinde Alabama’da doğmuştur, kimyager Percy Julian’ın liseye gitmesine izin verilmemiştir, ancak hekime derecesini almaya devam etmiştir. Akademik ve müessesesel şirketlerde yaptığı araştırmalar, glokom ve artrit rehabilitasyonu için ilaçların kimyevi birleşimine yol açmıştı ve yarış her fırsatta zorluklar ortaya koymuş olmasına karşın, Amerikan tarihinde en tesirli kimyagerlerden biri olarak kabul edilmektedir. Percy Lavon Julian, 11 Nisan 1899’da, köle kasabası Montgomery, Alabama’da doğdu. Sekizinci sınıfa kadar mektebe devam etti ancak siyah talebelere sarih hiçbir lise öğrenimi yoktu. İndiana’daki Greencastle’deki DePauw Üniversitesine başvurdu, burada yaşıtlarının akademik seviyesine erişmek için akşamları lise seviyesinde ders almak zorunda kaldı. Bu zorlu başlangıcına karşın, Phi Beta Kappa burslarıyla ilk olarak sınıfından mezun olmayı muvaffak oldu.

 

Percy Julian Kimdir?Üniversiteden sonra, Julian Fisk Üniversitesi’nde kimya eğitmeni olarak bir pozisyon kabul etti. 1923’te Harvard Üniversitesi’ne yüksek lisansını tamamlamak için burs alarak böldü, ancak üniversite hekime yapmaya izin vermiyordu. Senelerce doktorasını yapmadan evvel siyah tenli talebelerin olduğu kolejlerde ders verdi. 1931’de Avusturya‘daki Viyana Üniversitesi’nde.
Elindeki hekime çalışmasıyla, araştırmasına devam etmek için DePauw’a geri döndü. 1935 senesinde, glokom için ilaç rehabilitasyonu oluşturmak ismine calabar fasülyesinden fizostigmin birleşimleyerek beynelmilel alkış topladı, ancak zaferine karşın, üniversitesi, müsabakalara girmesinden dolayı kendisini profesör yapmayı yalanladı.

 

Percy Julian Kimdir?Yüksekokulu terk etmek isteyen Julian, önde gelen kimya firmalarında iş müracaatında bulundu, ancak idareyiciler kendisini siyah tenli olduğu için işe almayarak kerelerce yalanladılar. Sonunda Glidden Company’de laboratuvar direktörü olarak bir pozisyon elde etti. Burada petrol ve gaz yangınlarını söndürmek için soya proteini kullanan ve Dünya Savaşı’nda öbür soya bazlı buluşlarda yaygın olarak kullanılan Aero-Foam’ı buluş etti. Julian biyomedikal çalışmasına da devam etti. Soya fasulyesi yağından sterolleri nasıl çıkaracağını, hormon ve testosteronu birleşimlediğini keşfetti. Ayrıca romatoid artrit rehabilitasyonunda kullanılan kortizon birleşimi için bir hayli ödül aldı.

1950’de Julian ve ailesi İllinois, Oak Park’a taşındı. Evlerini satın aldıktan ve eve taşındıktan hemen sonra, ev Şükran Günü’nde beyazlar tarafından ateşe verildi. Haziran 1951’de tekerrür hamleye uğradılar. Julian, 1953’te Glidden’den böldü ve 1954’te kendi laboratuvarını, Julian Laboratories’i kurdu. 1961’de firmayı milyon dolarlık karlar elde etti ve kendisi de rakamlı milyonerlerden biri halini geldi. Yaşamının geri kalanını sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına tüketmiştir.

19 Nisan 1975’te karaciğer kanserine can vermiştir. Julian, 1973’te Milli Bilimler Yüksekokulu’ne seçilen ilk siyah tenli kimyagerdi. 1990’da Milli Mucitler Şöhret Salonuna seçildi ve 1999’da, fizostigmin birleşimi Amerikan Kimya Derneği tarafından “Amerikan kimya tarihinin ilk 25 galibiyeti”ödüllerine layık görüldü. Julian, karısı Anna Roselle ile Howard Üniversitesi’nde çalışırken tanıştı. Fakat ikisi de meslektaş olmaları ve aynı yerde çalışmaları nedeni ile saklı bir aşk yaşamaya devam ettiler. Daha sonra yasak aşk ortaya çıktı ve Julian kovuldu, ancak 1935’te Anna ile evlendi ve iki çocuğu oldu.

“İnsanların istedikleri yerde hayata hakları, fobisizce, bilimimden daha ehemmiyetlidir.” – Percy Julian

Yazar: Osman Uçar

İçeriği Oyla

Yorum yapın