Anasayfa » Genel » Hafize Gaye Erkan

Hafize Gaye Erkan

Hafize Gaye Erkan Biyografisi

Finansal hizmetler lideri Hafize Gaye Erkan’ın bankacılık, yatırımlar, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon alanlarında uzmanlığı bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesinden mezun olduktan sonra ABD ’ye giden Hafize Gaye Erkan, orada eğitimine devam ederken finans alanında çalışmaya başladı. Muhtelif finans danışmanlığı işletmeleri ve bir bankada üst düzey idareyicilik yaptı.

Hafize Gaye Erkan, 1980 senesinde İstanbul ’da doğmuştur. Babası bir makine mühendisi, annesi ise matematikçiydi. İstanbul Erkek Lisesi‘nden mezun oldu ve üniversite sınavında derece yaparak 1997 senesinde Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bvefatına girdi. Bvefatını biltihapçılıkla bitirdi ve ardından ABD, New Jersey eyaleti Princeton ’da bulunan Princeton Üniversitesi‘nden kabul edilerek Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği alanında hekime derecesi almak için ABD ’ye taşındı. 2 sene süren ve 12 dersten oluşan hekime programını bir senede bitirdi. Princeton’da iki senelik hekime programını bir senede bitiren ilk talebe olma başarısını gösterdi. Bu sayede ülkedeki “en genç finans profesörü” unvanını elde etmiş oldu. Hafize Gaye Erkan, daha sonra Harvard Business School‘da idare bilimleri ve Stanford Üniversitesi‘nde liderlik üzerine iki eğitim programını daha bitirdi.

Hafize Gaye Erkan, Princeton Üniversitesi‘ndeki eğitimini tamamlamasının ardından, aldığı öneri üzerine 2005 senesinde, New York‘ta çokuluslu bir ABD yatırım bankası olan Goldman Sachs‘da çalışmaya başladı. Goldman Sachs’da 9 sene çalıştıktan sonra, 2009 senesinde ABD idaresinin el koymuş olduğu merkezi San Francisco‘da bulunan First Republic Bank‘ta 2014 senesinde “Yatırım şefi” olarak başladığı vazifesini 2021’de sonlandırıldığında bankanın eş CEO‘su, Başkan ve İdare Heyeti aboneliğine kadar yükseldi.

Federal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu FDIC tarafından idarenen bankalarda başarılı sonuçlara erişen Hafize Gaye Erkan, First Republic Bankası‘nın Başkanı, eş CEO‘su ve İdare Heyeti üyesi oldu. ABD‘deki finans kuruluşları arasında en genç CEO olmayı başardı.

2009 senesinde ABD idaresinin el koyduğu First Republic Bank ’ın Kıdemli Başkan Yardımcısı misyonunun yanı sıra Yatırım Bvefatı Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı koltuklarını alarak dümene geçen Hafize Gaye Erkan, 2014 senesinde misyona geldiğinde Federal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu FDIC tarafından idarenen bankanın etkinleri sadece 20-25 milyar dolar etrafındaydı. Kısa sürede bankanın stratejisine değen Erkan, ardından Haziran 2021 ’de First Republic Bankası ’nın Başkanı, eş CEO ’su ve İdare Heyeti Üyesi oldu. ABD ’deki finans kuruluşları arasında en genç CEO olmayı başardı.

Hafize Gaye Erkan, First Republic Bank’da başarılı bir kariyere imzalaydı ve bankanın fonlarının takribî 10 kata kadar büyümesinde geniş rol oynadı. Bu sayede bankanın tepe idareyicilerinden bkocaman konumuna geldi. First Republic Bank ile 2021 Aralık ayına kadar çalıştı.

Hafize Gaye Erkan, First Republic Bank idare heyeti toplantısında idareyicilerle ağır bir münazara etmişti. İdare ile Hafize Gaye Erkan arasında Aralık 2021 öncesinde gerilim yaşandığı, Erkan ’ın bir kasırganın yanaşmakta olduğunu, faizler çoğalmadan evvel başka bir strateji sundu ve hazırlıklı olmak gerektiğini ısrar etti.

Ancak bankanın kurucusu CEO Jim Herbert ve yakın dostlarının olduğu idare heyeti, bir sorunun olmayacağını ısrarla savunuyordu. Hafize Gaye Erkan, yönetimi ikna edemeyince başka bir deyişle oyunu değiştiremeyince vazifeden dağılmaya karar verdi ve Aralık 2021 ’de de misyonu bıraktı. Çünkü idare heyeti Hafize Gaye Erkan ’a misyon veriyor ancak karar almasına bütün yetki ile izin vermiyordu. Co-CEO ’luk misyonunun sakıncası da buydu. Vazifeden istifa ettikten bir sene sonra Hafize Gaye Erkan ’ın işaret ettiği risk göründü. Mart 2023 ’de ABD Merkez Bankası Fed faizleri artırmaya başladı ve First Republic Bank tarihinin en makûs vaziyetine geldi.

Hafize Gaye Erkan, ABD‘de yaptığı ehemmiyetli çalışmalar ve başarıların ardından “Muhteşem Türk Kızı” diye anılmaya başladı.

Hafize Gaye Erkan, Genel Müdür ve Finansal Müesseseler Grubu Analitik ve Stratejiler Başkanı misyonuyla; söz konusu bankaların İdare Heyetlerine ve üst idare takımlarına bilanço yönetimi, stres testi ve sermaye planlaması, risk yönetimi ve birleşme ve satın alma mevzularında danışmanlık yaptı.

“Muhteşem Türk Kızı”, San Francisco Business Times’ın 2018 senesinde yaptığı araştırmada, Amerika’nın en büyük 100 bankasında Başkan veya CEO unvanına sahip 40 yaşın altındaki tek kadın bülten edildi.

Hafize Gaye Erkan, ayrıca 185 senelik geçmişi olan dünyanın en fazla tanınan mücevher ve tasarım işletmelerinden bkocaman olan ABD merkezli Tiffany & Co’nun İdare Heyeti Üyeliği’ni yaptı, satış sürecine idaredi.

Hafize Gaye Erkan, 2019 senesinde Crain’s Bankacılık ve Finans Alanında Ehemmiyetli Kadınlar listesine ve American Banker’s Women to Watch listesine seçildi. 2018 senesinde San Francisco Business Times’ın 40 Yaş Altı 40 ve Crain New York Business’ın 40 Yaş Altı 40 listelerine seçildi.

Hafize Gaye Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bvefatı Danışma Konseyi’nde misyon yapıyor.

Hafize Gaye Erkan 2023 senesinden bu yana Fortune 500 işletmeyi, Küresel finans danışmanlığı işletmeyi Marsh McLennan’ın İdare Heyeti’nda misyon alıyor ve; Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bvefatı Danışma Konseyi’nde danışmanlık vazifesini de sürdürüyor.

Hafize Gaye Erkan, Boğaziçi Üniversitesi‘nden tanıştığı Batur Bkapsa ile konutludur. Aslan Selim d.2023 isminde bir oğlu vardır. Ailesi ile birlikte ABD, New York ’da yaşamaktadır.

İçeriği Oyla

Yorum yapın