Anasayfa » Genel » CSS ile renklendirme işlemleri nasıl yapılır?

CSS ile renklendirme işlemleri nasıl yapılır?

Genel itibariyle bakıldığında dünya çapında kullanılan farklı web siteleri renklendirme programları ve daha da sayılamayacak kadar sistem vardır. Profesyonel bir web sitesine sahip olmanın para ve yanında da zamanın zorunlu olduğu görülse de  HTML CSS PHP gibi muhtelif kodlama dilleri ile son derece eşsiz web siteleri planlanabilir. CSS genel olarak web sayfalarını şekillendirmek için HTML ’nin bitiricisi olarak kullanılan bir dil olduğundan farklı vaziyetlerden araştırmakta fayda var.

WordPress gibi bir hayli site hazırlayıcı ve bunun üzerinden hazır şablonlar arasından tercih yapma ve bunları ögelere ayırarak daha sonra çekip vazgeçme ile web sayfalarını geliştirme imkânı bulunur. Ancak daha fazla özel iş gerektiren web siteleri için HTML ve CSS ’e lüzum dinlenir.

Genel Anlamda CSS Nedir?

Genel itibariyle araştırıldığında  CSS cascading style sheet başka bir deyişle basamaklı tarz sayfaları anlamına gelmektedir. Daha ayrıntılı bakılırsa web sayfalarında yazı tipi, yazı ebadı, arka tasarıyı ve dokuları gibi ögelerde arzu edilen farklılıkları belirlenmesini sağlayan bir programlama taşıtıdır. CSS ile kar yağarken düşen taneler semanda süzülen kuşlar bazı internette bulunan semboller  gibi animasyonlar yaparak şık ayrıntılar ilave edilmesi olası hale gelebilmektedir.

Bununla beraber CSS kullanılan teknolojik taşıtların arka tasarısında yapılan ehemmiyetli farklıları ile daha hoş görünmesine de aracılık eder. Kullanıcıların daha çok seçim ettiği cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi farklı aygıtların ekranlarda nasıl ehemmiyetli etmen olduğunu kullanıcı bizzat kendisi görebilir. Kullanıcılar web sayfasının her bir ayrı ögesine ayrı bir hoşluk katmak için de CSS kullanılabilir. CSS kullanıcılarında bulunan en büyük avantaj ise kullanıcıların web sayfası üzerinde tümüyle hakimiyet etmesine ve sayfada kullanıcının istediği gibi farklılık yapmasına neden olur.

CSS Kodları Nelerdir?

Genel itibariyle CSS  kullanıcının web sayfasında görünmesini istediği her cins öge için kod yazılır. Bunlar:

-Başlık heading

-Arkaplan background

-Yazı Tipi Fon style

-Paragraf paragraph

-Kenarlık border

-Pozisyon Position

-İrtibat link

Kullanıcı web sayfasında bulunan bir paragrafını italik ve mavi yapmayı seçim ederse tanımlanmış zorunlu kodları sayfaya ilave etmesi gerekmektedir.

CSS ile kodlama

Elastikliği ile ön tasarıya çıkan CSS web sayfalarında tasarım açısından basitlik sağlanmaktadır. İster bir sayfa olsun ister tüm sayfalar olsun görsel özellik değiştirme anlamında değişebilme olanağı yaratmaktadır. CSS kodlamaları genel olarak iki biçimde uygulanmaktadır. Birinci olarak genelde HTML kodlarının içerisinden head kısmına ya da body kısmına değişik anlamda tag alanının içerisine dahil edilebilir. İkinci cins ise harici bir CSS dosyası oluşturmak ve oluşturulan dosyayı belgenin içine dahil etmektir.

CSS ayrıca 3 farklı biçimde kullanım sunan ve oldukça elastik bir yazılım sunarak kullanıcıya basitlik sağlamaktadır. Sayfa haricinde bulunan ve dahilinde bulunan sayfa tarzları yafta şekillendirme olarak web sayfalarına gelişmiş kodlar ilave edilebilir. Bu mevzuya misal vermek gerekirse harici CSS tarz sayfası kullanıcı dilediği sayfalara ulaşabilir ve tertip etme yaparak üzerinde çalışabilir. Daha sonrasında tek bir web sayfasına erişmek için de dahili tarz ilave etmesi yapabilir. Ya da rastgele bir yafta içine erişebilmek içinde yafta şekillendirme usullerine erişilebilir.

En Popüler CSS Kütüphaneleri           

Genel baz da bakıldığında CSS kütüphaneleri CSS framework olarak adlandırılır. Son derece gelişmiş bir taşıt olan CSS framework CSS kodlama harekâtlarında kullanıcıya basitlik sağlamanın yanında fonksiyonel olmasını da sağlamaktadır. Genel olarak CSS bilgisine sahip kullanıcıların ve web geliştiricilerin en sık kullandığı usuldür. Daha çok kullanıcılar zamandan tasarruf etmek için kullanabileceği gibi proje üzerinde çalışmasına da imkân sağlar. Bunun yanında CSS kütüphaneleri ile beraber kullanabilecek olan javascript kütüphaneleri ile son derece çağdaş web sayfaları ve fonksiyonel  web sayfaları oluşturulur.

CSS kütüphanelerinin en popüler ve en sık kullanılanları şunlardır:

-Bootstrap: kullanıcıların çok gelişmiş ve süratli bir biçimde responsive tasarımlar oluşmasına imkân sağlar. Cep telefonundan tutun da diz üstü bilgisayarına kadar her makinede profesyonel görünüm sağlanması olasıdır.

-Foundation: dünyada en yaygın kullanılan CSS kütüphanelerinden biridir. Kullanıcıların duyarlı ve gelişmiş web sayfası planlamasına imkân sağlar. Oldukça elastik ve özel kullanıma izin veren yapısı ile ehemmiyet kazanmaktadır.

-Ulkit: web ara surat geliştirmek için  kullanılan usullerden biridir.

 

İçeriği Oyla

Yorum yapın