Anasayfa » Genel » Banu Kırbağ

Banu Kırbağ

Banu Kırbağ Biyografisi

Banu Kırbağ, 2 Mart 1951 tarihinde İstanbul ’da doğmuştur. 1969 senesinde lise talebesi iken mektep orkestrasında acemi olarak solistlik yapmaya başladı. Lisede eğitimine devam ederken bir yandan da İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Solfej Bölümü’ne iki sene devam etti. Daha sonra profesyonel sahne yaşamına atıldı.

1969 senesinde tarihi Galata Kulesi’nde profesyonel olarak muhtelif dillerde şarkı açıkladı ve caz söyledi.

Müzik Kariyerine 1972 senesinde başlayıp, Zafer Dilek ve ablası Hülya Kırbağ ile 1976 seneyi başlarında bölene kadar; dört enstrümantal uzunçalar albüm ve “Zafer-Banu-Hülya üçlüsü” olarak laflı bir uzunçalar albüm yaptı.

Banu Kırbağ daha sonra ilk solo çalışması “Unutulur” ve “Can Versem de Bir Kalsam da Bir” ile büyük başarı elde etmiştir.

5 Mart 1977 ’de sahne ismini Banu Arman olarak değiştirmeye karar verdi.

Banu Kırbağ, 1970 senesinde ŞAT üretim plaklarında Tuğrul Dağcı ismiyle bestecilik yapan ve Şanar Yurdatapan ’ın abisi olan Oktay Yurdatapan ile evlenmiş ve sonra boşanmıştır.

Banu Kırbağ, 1978 seneyi başladığı, Timur Selçuk idaresindeki Modern Dershane’de 5 sene şan, solfej, armoni, kontrşan, kontrpuan, tertip etme eğitimleri aldı.

Banu Kırbağ, o yarıyılda Kültür Bakanı olan Ahmet Taner Kışlalı‘nın daveti ile “Sovyet-Türk Kültür Aktiflikleri”nde Moskova, Bakümülatör, Aşkabat gibi şehirlerde konserler verdi.

Kendisi için yazılmış bir Umur Bugay müzikalinde tiyatrocu Alpay İzer ile birlikte rol aldı ve ilk tiyatro-müzikal tecrübesini elde etti.

1981 senesinde Balet Plak ’tan 10 şarkılık “Bir Demet Müzik” adlı ilk LP albümü yayınlandı. Bu albümdeki laflarını Şanar Yurdatapan ’ın yazdığı ve müziğini Hakkı Yücel ’in yaptığı “Unutulur” adlı şarkı çok beğenildi ve hit şarkılar arasında girdi.

İkinci LP albümü 1984 ’te geldi. “Anlatamıyorum” adını taşıyan bu albümünde ünlenen şarkısı ise “Nerdesin” oldu. 1986 ’da Bayar Müzik ’deri üçüncü albümü “Canım Can Çekişmede” çıktı. Aynı sene ilk Altın Güvercin Şarkı Müsabakası ’nda “Bırakma Beni” adlı şarkı ile katıldı, dereceye girmedi ama çıkarılan albümde yer aldı.

1982 senesinden itibaren beste yapmaya başilayan Banu Kırbağ, 1984 senesinde çıkardığı “Anlatamıyorum” isimli albümündeki şarkılardan 6 tanesinin laflarını kendisi yaparken değişik şarkılarını Faruk Nafiz Çamlıbel, Ahmet Kutsi Tecer, Ümit Yaşar Oğuzcan gibi şairlerin şiirlerine besteler yaptı.

1987 senesinde Kuşadası Altın Güvercin Müzik Müsabakası’nda Aysel Gürel‘in laflarını yazdığı ve Banu Kırbağ ’ın bestelediği “Bir Bahar Aşkısın” isimli şarkıyı Ayşegül Aldinç seslendirdi. Müsabakada Banu Kırbağ, şarkının tertip etmesini yaparak 30 şahsiyet orkestrayı 20 bin şahsiyet seyirci önüne idaredi ve Türk pop müzik tarihinde ilk kadın orkestra şefi unvanını aldı. Bu müsabakada “Güneş Gazetesi Özel Mükâfatı”ne layık görüldü.

1991 senesinde Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından, Zerrin Özer ’in seslendirdiği Banu Kırbağ ’ın bestelediği “Bırak Ellerimi” ile senenin en iyi bestesi dalında bcerahatçiliğe layık görüldü.

Yurt içinde ve yurt dışında birçok şenlik, konser ve aktifliklere katıldı.

1998 senesinde “Türküler Gönderdim Sana” adlı TSM albümünü çıkardı. Bu albümden sonra Hurşit Güncelgün ’nam teşebbüsleri ile 2000 senesinde ortaklaşa yapılan Türk pop müziğinin bir yarıyılına damga vurmuş adlar Daha Önceki Arkadaşlar albümünde bir araya geldi. Hurşit Güncelgün, Esmeray, Melike Demirağ, İskender Doğan, Güzin Sokullu ile Baha Boduroğlu, Semiha Yankı, Banu Kırbağ ve Nur Yoldaş, Atilla Atasoy, Ercan Turgut, Kartal Kaan Türk pop müziği arşivinde ehemmiyetli bir yer etmiş olan şarkılarını yine açıkladılar.

Banu Kırbağ, 2000 senesinde Ankara Büyükşehir Kent Orkestrası’nda solistliğe başladı. MESAM‘a teftiş heyeti azası olarak katıldı.

45’likl Plaklar:
Zafer Banu Hülya olarak:
1974 – Şimdi Yalnızım Banu Solo / Seni Öyle Hoşlanıyorum Ki
1974 – Çukulata Sevgilim / Kara Kara Badem Gözler
1975 – Ağlama Gönlüm Ağlama / Seni Gidi Çapkın
1976 – Kalbim İstanbul’da / Kaleden Top Atarlar

Solo :

1970 – Sadakatsiz / Daha Önceki Bir Mektup
1974 – Sormadan Gir / Gaddar
1978 – Nasıl Mutlu Olurum Sensi / Öyle Bir Dünyada Yaşıyorum Ki
1979 – Can Versem De Bir Kalsam Da Bir / Buna Hoşlanmak Denirse
1980 – Daha Önceki Sevgili / Yok Ki
Albümler :
1976 – Zafer, Banu ve Hülya LP
1981 – Bir Demet Müzik LP
1984 – Anlatamıyorum LP
1986 – Canım Can Çekişmede LP
1988 – Gün Kavuşurken LP
1990 – Kırık Hava Kaset
1992 – Gider Olduk Kaset
1994 – Sevdalardayım Kaset
1998 – Türküler Gönderdim Sana Kaset
2000 – Daha Önceki Arkadaşlar Kollektif
2009 – En Güncelleriyle Banu 2 CD

Daha Önceki Arkadaşlar Albüm İçeriği :
1. Daha Önceki Arkadaşlar – Daha Önceki Arkadaşlar Koro
2. Seninle Bir Dakika – Semiha Yankı
3. Köy Düğünü – Kartal Kaan
4. Unutama Beni – Esmeray
5. Ateş Böceğim – Güzin Sokullu ile Baha Boduroğlu
6. Tövbe – Ercan Turgut
7. Dost – Melike Demirağ
8. Dilenci – Atilla Atasoy
9. Sultan-ı Yegah – Nur Yoldaş
10. Kan Ve Gül – İskender Doğan
11. Unutulur – Banu Kırbağ
12. Ah Ege Ah! Rakı-Roka – Hurşid Güncelgün

İçeriği Oyla

Yorum yapın