Anasayfa » Genel » PHP Nedir?

PHP Nedir?

Giriş

PHP, 1995 senesinde oluşturulmuştur ve “hiper metin ön harekâtçısı” anlamına kazanç. Teknik açıdan, PHP bir komut dosyası dilidir. Web sunucusu tabanlı olarak bilgi sunmak için planlanmıştır. PHP ’nin oranla kolay yapısı onu web siteleri için güçlü bir vasıta haline getirdi. Tek başına standart HTML ’ye mukayeseyle PHP kullanmanın avantajı, PHP ’nin web sitelerinin içeriği enerjik olarak görüntülemesine izin vermesidir. Her farklılık yapmak gidişatında kaldığınızda, sabit bir HTML sayfasını Güncel içerikle değiştirmek zorunda kalmadan otomatik olarak aktüellenir.

İkinci olarak PHP programlama mevzusunda, piyasada çok rakamda hazır PHP şablonu bulunmaktadır. Bu cins şablonları kullanmanın verimi, bir şey oluşturmak istediğiniz her seferinde tekerleği yine buluş etkeniz gerekmemesi ve zati halihazırda bir şablon tarafından kullanılıyor olmasıdır. Halihazırda mevcut olanlar için yineleyen kodlama yapmanız gerekmediğinden genel geliştirme müddetinizi kısaltarak sürat kazandırırlar.

PHP Nedir?

PHP, temel olarak web geliştirme için kullanılan bir programlama dilidir. Sarih kaynak kodlu bir programlama dili olması sebebiyle en yaygın kullanılan programlama dilidir. İndirmek ve kullanmak fiyatsızdır. PHP, Hypertext Preprocessor anlamına kazanç. PHP, muhtelif veritabanlarını, dosya ve dizin sistemlerini kolayca işleyebilir ve ayrıca karışık web uygulamaları için de uygundur. 

► Facebook – En büyük sosyal medya ağı reelinde PHP kullanılarak geliştirildi.

► Wikipedia – PHP, popüler bilgi merkezi Wikipedia ’nın bir parçasıdır. Geliştirilmesi öbür programlama dillerini kapsamasına karşın, MediaWiki Wikipedia motoru büyük miktarda PHP ’nin işlevselliğine güvenir.

PHP resmî sitesi: https://www.php.net/

PHP Ne İşe Bereket?

PHP, çoğunlukla web tabanlı uygulamalar oluşturmak için kullanılan sarih kaynaklı, sunucu tarafı bir komut dosyası dilidir. Şahsi bir blog web sitesinden bütün teşekküllü müessesesel seviyedeki uygulamalara kadar geniş bir uygulama yelpazesi oluşturmak için PHP ’yi kullanabilirsiniz. PHP ’yi sunucu tarafı kodlama dili olarak kullanmak istiyorsanız, bunu bir web sunucusu ile yapılandırmanız gerekir. Unix eşi işletim sistemleri için Apache ve Nginx en popüler web sunucularıdır. Öte yandan, Microsoft IIS, Windows tabanlı sunucular için popüler bir tercihtir. PHP web siteleri için bir veritabanı seçmeye gelince, MySQL en popüler alternatiflerden biridir.

Sunucu tarafı komut dosyası: Sunucu tarafı komut dosyası, operasyonun kaynak sunucuda çalıştırıldığı web sitelerini planlama usulüdür. Sunucu tarafı komut dosyaları, kullanıcıya bir arabirim sağlar ve özel bilgilere ulaşımı hudutlar, bu da komut dosyası kaynak kodunun hakimiyetini gözetmeye dayanakçı olur. PHP ’nin bu kadar popüler ve ehemmiyetli olmasının ilk sebebi budur. PHP ’yi sunucu tarafı kodlamada kullanmak için üç şeye lüzumunuz vardır, PHP ayrıştırıcısı CGI veya sunucu modülü, bir web sunucusu ve bir web tarayıcısı. Bağlı bir PHP montajı ile web sunucusunu çalıştırmanız gerekir. PHP program çıktısına bir web tarayıcısı ile, PHP sayfasını sunucu üzerinden görüntüleyerek ulaşabilirsiniz.

Komut satırı komut dosyası oluşturma: PHP c, c++, java vb. gibi bir komut satırı betiği olarak da çalıştırıabilir. Komut satırı komut dosyalarının maksimum yürütme süresi, web komut dosyalarının çalışma biçimini hudutlandırmaz ve sunucu kapanmadıkça ve kapanana kadar olabildiğince uzun müddet çalışabilir. Komut satırı komut dosyası oluşturma dayanağıyla, tüm web sitesinin ve veritabanlarının yedeğini almak, dosyaları FTP yoluyla başka bir sunucuya aktarmak ve daha pek çok zaman akdikeni misyonu asıllaştırabiliriz.

Masaüstü uygulamaları yazma: PHP, 2020 ’de grafik kullanıcı arayüzüne sahip bir masaüstü uygulaması oluşturmak için en iyi dil olmayabilir, ancak PHP ’yi çok iyi öğreniyorsanız ve gelişmiş PHP özelliklerini kullanabiliyorsanız, platformlar arası uygulamaları kolayca oluşturabilirsiniz.

PHP İşlevleri

PHP ’nin işlevselliği: GIF, JPG ve PNG dosyaları oluşturma ve tertip etme ve TrueType yazı tiplerini kullanma; MySQL veritabanlarını entegre etmek için veritabanı işlevleri; Genişletilmiş ağ işlevi; XML / XSLT ’yi desteklemesi, Mcrypt aracılığıyla şifreleme MD5, Base64 ve daha gelişmiş şifreleme algoritmaları AES gibi ile çalışma ihtimali olarak özetlenebilir.

PHP ile Ne Yapılır?

PHP ile yapılabilecek bazı şeyler:

→ Blog siteleri

→ İçerik idare sistemleri CMS

→ Alıcı ilişkileri yönetimi sistemleri

→ E-ticaret siteleri

→ Forum, topluluk ve sosyal ağ siteleri

→ Medya ve civar dosyası harekâta uygulamaları

Ve daha aşırısı.

PHP ’nin Avantajları ve Dezavantajları

Sarih kaynak kodlu bir sunucu tarafı dili olan PHP, Facebook, Flickr, Yahoo, Wikipedia vb. enerjik web sayfalarını oluşturmak için kullanılmıştır.

▲ PHP ’nin en büyük avantajlarından biri, fiyatsız olarak kolayca kullanılabilen sarih kaynaklı bir dil olmasıdır. Bu, uzmanların en Güncel sarih kaynak geliştirme çözümlerini uygulaması için muhteşem bir programlama dili olmasını sağlar. Tamamen fiyatsız olması ve kullanımının çok kolay olması, PHP ’yi daha iyi hale getirmek için çalışan geniş bir geliştirici topluluğu için kullanılabilir hale getirir. 

▲ PHP kullanmanın temel artı noktalarından biri, sarih kaynaklı bir yazılım olmanın onu bütçe arkadaşı hale getirmesidir. Öbür bir hayli dilden değişik olarak, çok rakamda entegre geliştirme alternatifi ile donatıldığından, bunun için ek pahalı yazılımlar satın almanız gerekmez, bu da onu daha uygun maliyetli hale getirir. Ayrıca PHP, lisans veya telif fiyatı gibi rastgele bir kısıtlama sağlamaz. Bu sebeple PHP, web sitenizi asgari bir maliyetle geliştirmenize dayanakçı olur ve çoğu geliştiricinin uygulama ve yazılım oluşturmasını seçim edilir hale getirir.

▲ PHP, uygulamanızın veya web sitenizin trafik çoğaldıkça gelişmesine izin verir. PHP tüm büyük web tarayıcılarını desteklediğinden, bu özelliği onu daha da ölçeklenebilir hale getirir.

▼ PHP ’de yanılgı ayıklama taşıtları öbür programlama dilleriyle karşılaştırıldığında daha az rakamdadır.

▼ PHP dili, çok rakamda uygulamayı desteklemekte de zorlanabilir. Java dilinin özelliklerini taklit ettiği için yönetimi oldukça güçtür.

▼ PHP dilini kullanarak büyük uygulamaları programlamak, programlama dili çok modüler olmadığı için güç olacaktır. PHP dilinden oluşturulan ağır uygulamaların bakımı güç olacaktır.

❤ PHP yazılımı dilinin avantajları, dezavantajların çok ötesine geçer ve bu sebeple 2020 ’de dahi yazılım ve web uygulamaları oluşturmada sarih ara en çok kullanılan programlama dilidir.

WordPress ve PHP

WordPress ’te Güncelyseniz ve rastgele bir geliştirme yapmak istemiyorsanız, PHP ’nin nasıl çalıştığını kavramanız veya PHP dilinde rastgele bir şey yazmanız gerekmez. WordPress sitenizi PHP bilmek zorunda kalmadan kullanabilir, çalıştırabilir ve idareyebilirsiniz. Ancak geliştiriciler için, temalar , bileşenler, eklentiler ve özelleştirilmiş komutlar dahil olmak üzere bir WordPress sitesi için oluşturabileceğiniz her şey PHP ’de yazılmıştır.

PHP oranla kolay bir programlama dilidir, bu sebeple bilmesi özellikle güç değildir. WordPress web siteniz üzerinde bütün hakimiyet istiyorsanız, bilmeniz gereken üç değişik şey, web sitenizin nasıl çalıştığı, hangi içeriğin görüntülendiği ve içeriğin nasıl göründüğü ve tertip edildiği hakkında her şeyi tanımlayan PHP, HTML ve CSS ’dir.

CodeCanyon ’daki En Güncel PHP Scriptleri

Bu yazıyı yazdığımız sıralarda CodeCanyon ’daki en popüler PHP Scriptleri şöyledir:

➽ Perfex – Powerful Open Source CRM – by MSTdev

➽ MailWizz – Email Marketing Application – by twisted1919

➽ Academy Learning Management System – by Creativeitem

➽ WoWonder – The Ultimate PHP Social Network Platform – by DoughouzForest

➽ Emart – Laravel Multi-Vendor Ecommerce Advanced CMS – by media-city

➽ Affiliate Management System – by AffiliateProSaaS

➽ Smart School : School Management System – by QDOCS

➽ Ultimate POS – Best Advanced Stock Management, Point of Sale & Invoicing application – by thewebfosters

➽ BioLinks – Instagram & TikTok Bio Links & URL Shortener SAAS Ready – by AltumCode

İçeriği Oyla

Yorum yapın