Anasayfa » Genel » Zafer Dilek

Zafer Dilek

Zafer Dilek Biyografisi

70 ’li senelerde “Yaşadım mı, can verdim mi” bestesiyle tanınır, Yeşilçam ’da özellikle Kemal Sunal ’ın filmlerinin arka planındaki müziklerin çoğu ona aittir.

Zafer Dilek, 30 Ağustos 1944 tarihinde Adana ’da doğmuştur. Gerçek ismi Zafer Akansoy ’dır. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Adana ’da yaptı. Müzik ile tanışması 1958 seneyinda Adana ’da yaşarken babası ona mandolin hediye almasıyla başladı. Daha sonra bir arkadaşının babasının yurt dışından hediye gitar getirmesiyle gitar ile tanıştı.

1960 ’lı senelerde liseye giderken müziğe meraklı dostlarıyla “Mavi Gölgeler” isminda 4 şahsiyet grup kurdu. 1962-1965 yıllarında Adana ’da tanındılar ve yarı profesyonel oldular. Sonra 1965 seneyinda üniversite için İstanbul ’a gitti. Müzik piyasasında Dilek soyadını kullandı.

Üniversite eğitimi devam ederken bir yandan da Okan Dinçer & Kontrastlar isminda grup kurdu ve 1968 seneyinın sonuna kadar bir gece kulübünde çalıştı.

Bu grubuyla Erkut Taçkın ’a eşlik ettiler. Ertem Eğilmez‘in yönettiği 1967 üretimi, Kartal Tibet ve Fatma Girik ’in rol aldığı ‘Ömre Bedel Kız ’ filminde 3 şarkı icra ettiler. 1968 seneyinın sonunda grup böldü. Grup dağıldıktan sonra Zafer Dilek, canlı müzik yapmaya başladı ve Faruk Akel Orkestrası, Önder Bali Orkestrası gibi orkestralarla 1989 seneyina kadar devam etti. Muhtelif sanatçılara stüdyo gitarcılığı yaptı. Zafer Dilek, 1970 seneyinda Önder Bali ile Hilton Otel ’inde çalıştı.

Zafer Dilek ’in “Oyun Havaları” isimli plağındaki müzikler Kemal Sunal ’ın “Üçkağıtçı”, “Sakar Şakir” gibi birçok filminde yer aldı,

1972 seneyinda başlayıp, Zafer Dilek, Banu Kırbağ ve ablası Hülya Kırbağ ile birlikte Zafer-Banu-Hülya üçlüsü olarak bir vakit grup çalışması yaptı. 1976 seneyi başlarında dağılana kadar; dört enstrümantal uzunçalar albüm ve “Zafer-Banu-Hülya üçlüsü” olarak laflı bir uzunçalar albüm yaptı.

1972 seneyinda aranjörlük ve yönetmenlik yapmaya başlayan Zafer Dilek, pek çok müzik albümünün aranjörlüğünü yapmıştır. Türk sanat müziği eserlerini Batı müziği anlayışıyla enstrümantal olarak seslendirerek albüm yapmış, albümlerindeki parçalar Yeşilçam filmlerinde film müziği olarak sıklıkla kullanılmıştır.

Sezen Aksu, Bülent Ersoy, Muazzez Ersoy, Gülden Karaböcek ve Neşe Karaböcek gibi ünlü sanatçıların prodüktörlüğünü üstlenen Zafer Dilek, Ajda Pekkan ’ın daha önceki albümlerindeki gitarları çalan da oydu. Bülent Ersoy, Muazzez Abacı, Ersan Erdura, Edip Akbayram, Selami Şahin, Müşerref Akay gibi adlarla çalıştı.

Banu Kırbağ ve Hülya Kırbağ ile birlikte Zafer-Banu-Hülya üçlüsü olarak bir vakit grup çalışması yaptı. Dört enstrümantal uzunçalar albüm ve “Zafer-Banu-Hülya üçlüsü” olarak laflı bir uzunçalar albüm yaptı. Zafer-Banu-Hülya üçlüsü olarak Çukulata Sevgilim ’ şarkısı çok tanındı.

Lafları Ülkü Aker ’e ait ve bestesi Zafer Dilek ’in yaptığı “Yaşadım mı, can verdim mi” isimli şarkısı çok meşhur oldu.

Arif Sağ ve Selda Bağcan ile ulus müziği çalışmaları oldu.

Zafer Dilek, 1976 seneyinda “Oyun Havaları” isimli albümde ünlü türküleri enstrümental olarak açıkladı. Bu albümünden “Çarşambayı Su Baskın Aldı”, “Çiçekler Ekiliyor”, “Yekte”, “Tokat Sarması”, “Dilo Dilo Yaylalar”, “Çiçek Dağı” gibi parçalar birçok Türk filminde, özellikle Kemal Sunal filmlerinde film müziği olarak kullanıldı

1989 seneyindan itibaren müzik yaşamına bir vakit “Cantekin-Zafer” ikilisi olarak devam etti. Zafer Dilek, Cantekin Arefeoğlu ile birlikte 1950 ve 60’ların olağanlaşmış rock’n roll şarkılarını iki sene boyunca TRT‘deki “Geçmiş Zaman Olur Ki” isimli seri programda açıkladı. 1989 seneyinda Cantekin Arefeoğlu ile birlikte Cantekin & Zafer “Geçmiş Zaman Olur Ki / Nostalgic Oldies” isminda bir albüm daha çıkardı.

Emekli olup müzikten uzaklaşan Zafer Dilek, yaşamını İstanbul‘da Yakacık Sanatçı Yaşam Evi’nde ikamet etmektedir.

Albümleri:
1973 – Zafer Dilek LP
1976 – Zafer, Banu ve Hülya LP
1976 – Oyun Havaları LP
1977 – Oyun Havaları LP
1987 – Her Gece Kaset
1989 – Geçmiş Zaman Olur Ki / Nostalgic Oldies Cantekin Arefeoğlu ile birlikte LP

Film müzikleri :
1976 – Kapıcılar Kralı
1976 – Süt Kardeşler
1977 – Çöpçüler Kralı
1977 – İbo ile Güllüşah
1977 – Sakar Şakir
1981 – Üç Kağıtçı
1983 – Tokatçı
2018 – Vefatlı Dünya

İçeriği Oyla

Yorum yapın