Anasayfa » Genel » Yevgeny Prigojin

Yevgeny Prigojin

Yevgeny Prigojin Biyografisi

Yevgeny Prigojin, 1 Haziran 1961 tarihinde Leningrad, Sovyetler Birliği‘nde doğmuştur. Bütün ismi Yevgeni Viktoroviç Prigojin’dir. Annesinin ismi Violetta Prigozhina’dır. Rus iş insanı ve oligark. özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin‘e yakınlığı ile bilinmekte olup, lokantaları ve catering firmaları, Vladimir Putin‘in yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı akşam yemeklerine ev sahipliği yapması sebebiyle “Putin’in Şefi” olarak bilinmektedir. Sankt-Peterburgskiy Khimiko-Farmatsevticheskiy Universitet’de eğitimini bitirdi.

Yevgeny Prigojin, Afrika, Suriye ve Ukrayna‘da çatışmalara katılan Rus devlet takviyeli bir paralı asker grubu olan Wagner Grubu ile 2016 ve 2018 ABD tercihlerine müdahale etmekle yargılanan üç firmanın da aralarında bulunduğu bir işletmeler ağını hakimiyet etmektedir.

Yevgeny Prigojin, Sovyetler Birliği yarıyılında cezaevilerde dokuz sene kararlı olarak kaldı. Yevgeny Prigojin, Mayıs 2014’te Donbass Savaşı’nda Rus eforlarını desteklemek için özel olarak Wagner Grubu‘nu kurduğunu açıklamıştır.

Bellingcat, The Insider ve Der Spiegel tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Yevgeny Prigojin‘in harekâtları “Rusya Korunma Bakanlığı ve istihbarat kolu GRU ile sıkı bir biçimde entegre edilmiştir”. Yevgeny Prigojin’in işletmeleri ve ortakları ABD‘de ekonomik yaptırımlar ve yargılamalarla karşı karşıyadır.

Yevgeny Prigojin, Lyubov Prigozhina ile evlidir. Polina Prigozhina, Pavel Prigozhin isimlerinde iki çocuğu vardır.

İçeriği Oyla

Yorum yapın