Anasayfa » Genel » Woody Allen Kimdir?

Woody Allen Kimdir?

Woody Allen Kimdir?Woody Allen zekası, esprileri,müzik tutkusu ve New York şehrine olan sempatisi ile öğrenilen ünlü sinema rejisörü, senarist, yazar ve oyuncu kimlikleri ile ünlenmiş bir sanat adamıdır. Asıl ismi Allen Stewart Konigsberg olan sanatçı, sinema camiasında oldukça büyük ehemmiyete sahiptir. Woody Allen 1 Aralık 1935 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri New York şehrinde dünyaya gözlerini açmıştır. Çocukluk yarıyılı oldukça hareketli geçen ve derslerini geri tasarıya iterek yaşamda mutlu olmayı ve mutlu etmeyi gaye edinmiştir. Mektepte yaptığı bir ekip sihirbazlık gösterileri sayesinde mektebin öğrenilen simalarından birisi haline gelmiştir. Bir yarıyıl boksa hayranlık besleyerek bu alanda çalışmalara katılan ufak Woody, daha sonra zekasını kullanabileceği alanlarda kendini öne çıkarmıştır. Daha 17 yaşındayken haftalık olarak yazdığı esprilerden, espri başına fiyat almıştır. Bu espriler TV Showları ya da komedyenlerce kullanılmıştır. Bir süre New York üniversitesinde eğitim gören genç Allen, üniversiteyi yarıda vazgeçerek kendisini sonrasında büyük galibiyetlere imza atacağı ve bu sayede ünleneceği komedyenliğe adamıştır. Henüz 19 yaşındayken yüksek tutarlar kazanarak ailesinin uyumuna katkı sağlamıştır. Ufak yaştaki sevgilisi Harlene Rossen ile evlenmeye karar veren genç komedyen bu birlikteliğini sürdüremeyerek 5 sene sonra ayrılıkta karar kılmıştır. Bu sürecin onda alana getirdiği çöküntülü ruh halinden kurtulmak için bu vaziyeti bir espri malzemesi olarak kullanmıştır. 1958 senesinde Show yaptığı Blue Angel isimli gece kulübünde üretimci Charles Feldman ile tanışması yaşamının durumunu değiştirmiştir.
What’s New Pussycat filminde senaristlik yapan Woody Allen, bu filmde minik bir rol almıştır. Çoğu şahıs onu Parayı Al ve Kaç isimli filmin rejisörlüğü ile tanıdı. Bu film onun ilk rejisörlük tecrübesinin mahsulüydü. Gençlik sorunlarına bakış açısı ile büyük farkındalık yaratmıştır.

1971 senesinde Muzlar filmi ile sıkça işlenen mevzuların esprisini yapmıştır. Latin Amerika’da hakikatleşen bir ekip siyasi vakaları komedi unsuruna dönüştürmesi büyük tepkiler alsa da, bir devrim liderini canlandırarak değişik bir bakış açısı sergilemiştir. Sonra ki sansasyonel filmlerinden biri olan Seks Hakkında Öğrenmek İstediğiniz Her şey filminde sinema camiasındaki seks furyasını komedi unsuru olarak işlemiştir. Burada bir sperm hücresini canlandıran oyuncu Allen, seksi bir parodi unsuru haline getirmiştir.
İlk bilimkurgu sınamalarından biri olan 200 Asır Sonra filminde kazara 200 sene süresince yattırılan bir adamın hikayesi mevzu edinir. Bu film Diane Keaton ile beraber sahne aldığı ilk filmdir. Bu film ile birlikte Allen’ın yaşamında Güncel bir yarıyıl başlamış olur ve daha sonra en iyi eserlerini verdiği Aşk ve Vefat bir sıçrama tahtası olmuştur. Bu film ve Annie Hall filmi kariyerinin dönüm noktası olmuştur.

Woody Allen Kimdir?Woody Allen, Max Kardeşlerin esprilerini çalmakla itham edilmiş fakat Max Kardeşler bu söylentileri reddeden açıklamalarda bulunarak, Allen için ‘En iyi, En gülünç’ ifadelerini kullanmışlardır. Annie Hall filmi gişe rekorları kırarak, oscarda en iyi film en iyi rejisör ve en iyi senaryo mükâfatlarını alarak Yıldız Savaşları filmlerini dahi geçmiştir. Diane Keaton bu filmdeki zaferli oyunculuğu sayesinde en iyi kadın oyuncu oscarına layık görülmüştür. Müsabakaları sevmeyen ve filmlerini müsabakalara yollamayan rejisör Woody Allen Oscar merasimlerine katılım sağlamamıştır.
Ingmar Bergman’a büyük saygı besleyerek, Interiors filmini ona adadı. Mia Farrow ile Bir Yaz Gecesi Sex Komedisi filmini sürüklediği sıralarda tanışarak aşık oldu. Filmlerinde genellikle New York şehrini mekan olarak seçen rejisör, Manhattan filminde bunu sarih biçimde gösterdi. 1992 senesinde Mia Farrow ile dağıldı. 22 yaşında ki Soon ile olan birlikteliğini kamuoyuna açıklayarak 1997 senesinde konutlulukta karar kıldı. Yaptığı filmler ile büyük galibiyetlere imza atan rejisör, senarist, oyuncu Woody Allen, sürat kesmeden bizi güldürmeye devam ediyor.
Başlıca Filmleri
*Parayı Al ve Kaç
*Muzlar
*Seks Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
*Annie Hall
*Love and Death
*Manhattan
*Bir Yaz Gecesi Seks Komedisi
*Kahire’nin Mor Gülü
*Radyo Günleri
*Afacan Harry
*Maç Sayısı
*Kim Kiminle Nerede
*Paris’te Gece Yarısı
*Mantıksız Adam

İçeriği Oyla

Yorum yapın