Anasayfa » Genel » Jerome David Salinger Kimdir?

Jerome David Salinger Kimdir?

Jerome David Salinger Kimdir?1919 senesinin Ocak ayında New York şehrinin Manhattan eyaletinde dünyaya gelen Jarome David Salinger, Çavdar Tarlasında Çocuklar isimli eseri ile edebiyat dünyasında yer etmiştir. Babası Polonya asıllı bir Yahudi olan Salinger’in annesi ise İrlanda muhaciriydi. Kendisinden 8 yaş büyük olan bir ablası da vardı. İlkokulunu McBurney’de okuyan Salinger, tiyatro oyunlarına büyük merak salmıştır. Burada ayrıca mektep gazetesinde yazılar yazmış fakat ailesi onun oyuncu olacağını düşünmüştür. Vallay Forge Military Academi mektebini kazanarak yatılı eğitim yaşamına başlamıştır. Bu yarıyılda kısa bir ekip öyküler ile yazmaya başlamıştır.
1936’da New York Üniversitesi’ni kazanmasının zaferlerinde yeri oldukça büyüktür. Eğitimini muhtelif parasal sebepler ile sürdüremeyen Salinger, bir yarıyıl okuduktan sonra mektebi vazgeçerek babasının yanına döndü. 1939 senesinde Kolombiya’da yazarlık okumaya başladı. Hocayı Whit Burnett onda ki beceriyi keşfetmiş ve editörlük yaptığı mecmuada onun eserlerine yer vermeye başlamıştır. Charlie Chaplin’in karısı Oana O’neill ile onlar evlenmeden evvel, eflatuni olarak bir aşk yaşamıştır fakat ikisinin evlenmesi ile bu aşkı son bulmuştur. Bu yarıyıl bir yolcu gemisinde işe başlamıştır. 1942 senesinde Amerika Birleşik Devletleri ordusuna katılmıştır. Havacılık eğitmeni olan ve savaşın çirkin suratı ile U.S. Piyade Tümeni ile tanışan Salinger, Ernest Hemingway ile de bu vesile ile tanışmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nin savaşı bitirmesi ile birlikte ruhsal bir çöküntü yarıyılına giren yazar, hastanede rehabilitasyon görmeye başlamıştır.

 

Jerome David Salinger Kimdir?

1951 senesinde yarıyıla damgasını vuran eseri Çavdar Tarlasında Çocuklar Gönülçelen isimli eseri basıldı. Eleştirmenlerce sert tenkitlere maruz kalan eser sonrasında okuyucular tarafından sahiplenilmiştir. Kapsadığı argo dil ve bir ekip değişik sebeplerden dolayı bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
Cemiyetin ilgisini yoğun bir biçimde hissetmeye başlayan Salinger, bu vaziyetten kurtulmak için olacak, New York şehrinden, New Hampshire’a göç etti. Hayranları ile olan agresif davranışı ile öğrenilen Salinger, 1980 senesinden 2010 senesine kadar gözlerden uzak bir yaşam biçimini benimsemiş ve hiçbir müzakere ‘a katılım sağlamamıştır. 2010 senesinde Amerika, New Hampshire’de yaşama veda etmiştir.
Eserleri:
*Çavdar Tarlasında Çocuklar
*Dokuz Hikaye
*Muz Balığı İçin Müthiş Gün
*Gülen Adam
*Teknede
*Yeşil Gözlüm, Al Dudaklıma

İçeriği Oyla

Yorum yapın