Anasayfa » Genel » Whitney Houston Kimdir?

Whitney Houston Kimdir?

Whitney Houston, 1985-1992 seneleri arasında yayınlanan ilk dört albümü, 86 milyon kopyadan fazla küresel satışa sahip olan Amerikalı bir şarkıcı ve aktristir Whitney Houston Kimdir? Whitney Houston’ın ilk albümü 22 yaşında çıktı ve Houston’a Grammy kazandırdı. Daha sonra albümleri Ben Sizin Bebeğiniz Tonigh 1990 ve My Love Is Your Love 1998 albümünlerinin yanı gizeme The […]

Whitney Houston, 1985-1992 seneleri arasında yayınlanan ilk dört albümü, 86 milyon kopyadan fazla küresel satışa sahip olan Amerikalı bir şarkıcı ve aktristir

Whitney Houston Kimdir?

Whitney Houston’ın ilk albümü 22 yaşında çıktı ve Houston’a Grammy kazandırdı. Daha sonra albümleri Ben Sizin Bebeğiniz Tonigh 1990 ve My Love Is Your Love 1998 albümünlerinin yanı gizeme The Bodyguard 1992 ve Exhale 1995 albümleri çok ses getirdi. 1992’de şarkıcı Bobby Brown ile olan evliliği ve uyuşturucu kullanımını sürdürmesiyle kendisinin kariyerinde meseleler başlamıştı. Sonunda 2009’da I Look You You ile ara verdiği müzik kariyerine geri dönüş yaptı ve Sparkle isimli müzikal filmde başrol oynadı. Whitney Houston, 11 Şubat 2012 tarihinde kazara boğularak bir otelde can verdi.

Sanatçının İlk Seneleri

9 Ağustos 1963’te Newark, New Jersey’de doğan Houston, doğuştan şarkıcı olmak için doğan insanlardandır. Annesi, kuzeni ve vaftiz annesi Aretha Franklin hepsi Amerikan müziğinin Whitney Houston Kimdir?içinde efsanevi isimlerdi. Cissy Houston, New Hope Baptist Kilisesi’ndeki koro başkanıydı ve orası genç Whitney’in müziğe başladığı yerdi. Çocukken bile, Whitney izleyicileri büyüleyebildi; Daha sonra Diane Sawyer’a New Hope’daki cemaatten gelen tepkinin onun üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu söyledi: “Sanırım şarkı söyleme yeteneğimin Yaradanın bana verdiği berişici bir şey olduğunu biliyordum.”
5 yaşına geldiğinde, Houston sık sık annesiyle birlikte gösteri yapıyor ve kendi rekorunu kırmaya çalışıyordu. Aynı zamanda, natürel güzelliği sayesinde bir resimci tarafından keşfedildi. Kısa müddet sonra, Seventeen dergisinin kapağında yer alan ilk Afrikalı-Amerikalı kadınlardan biri olan ve akabinde son derece aranan bir genç manken oldu . Ancak müzik daima onun asıl aşkı olarak kaldı.

19 yaşında Houston, bir gece kulübünde Arista Records’un sahibi Clive Davis tarafından keşfedildi, Davis hemen kendisi kontrat imzaladı ve gospel’den pop stardom’a Gerçek ilerlerken kariyerine güzergah verdir. 1983 senesinde Houston , milli televizyonda ilk kere sahne aldı ve sonrasındaki iki senesini ilk albümlerinde çok çalışarak geçirdi . Davis kendisinin inanılmaz vokal yeteneklerini sergilemesi için mevcut en iyi üretimcileri ve şarkı yazarlarını bu yarıyılda aradı ve kariyeri için kendisine çok dayanakçı oldu.

Albümler ve Şarkılar

1985 senesinde, sanatçı ilk albümü Whitney Houston’ı piyasaya sürdü ve neredeyse hemen hit oldu. Sonraki yarıyıllar boyunca, hit single’ları “Sana Olan Sevgimi Tümüyle Kurtarmak” ve “Nasıl Bilirim” albümünün, arkası arda 14 hafta boyunca kaldığı listelerin en üstünde yer almasına dayanak etti. Houston, 1986’da “Sana Olan Sevgimi Kurtarmak” ieseri Grammy kazandı; ödül şarkıcıya kuzeni Dionne Warwick tarafından verildi
Houston, ilk albümünün abidesel başarısını , 1987’de yaptığı çalışma izlemiştir . Bu rekor, birçok kere tekerrür platin plak haline geldi ve “Beni Hoşlananla Dans Edeceğim ” Beni Seviyor ile yine bir Grammy kazandı. ardından başarılı bir dünya turu yaptı. Bu müddet zarfında, şarkıcı Nelson Mandela’nın doğum günü için bir konsere çıktı ve dünyadaki fukara çocuklara dayanak emelli projeleri finanse eden, kar emeli gütmeyen bir organizasyon olan Whitney Houston Çocuklar Vakfı’nı kurdu.

1992’ye kadar, Houston dünyanın zirvesinde idi, ama yaşamı çok süratli bir şekilde karışıklaşmak üzereydi. O sene üç sene süren bir görevin ardından R & B şarkıcısı Bobby Brown, eski ismiyle New Edition ile evlendi. İlk başta evlilik istekli ve sevgi dolu idi, ancak zaman ilerledikçe işler makûsa gitti. Hem Brown hem de Houston, madde bağımlılığı ve giderek daha hakimiyetsiz tavırlarla savaştılar; Houston, daha sonra Brown ve aile içi şiddetten kaynaklanan duygusal meseleler yaşamaya başladı.

Büyüyen bu kişisel kasvetlere karşın, Houston, kariyerinde ilerlemeye devam etti ve delice popüler olan The Bodyguard’da Kevin Costner’ın karşısında başarılı bir şekilde oynayarak rol aldı . Bu proje ile filmlerinin izleyeceği bir trend belirledi: Her film için hit şarkılar yayınladı, film müzikleri için sansasyonel rekor satışlar yaptı., Houston ’ın Bodyguard filmi için için yaptığı “I will always love you” isimli şarkısı ile en büyük hit olduğunu ispatladı ve ABD listelerinde 14 hafta kalarak rekor kırdı. Senenin Albümü ve Senenin Rekoru dahil olmak üzere Houston üç Grammy’i daha kazanmaya devam etti. 1990’lı senelerin sonlarında Exhale ve The Preacher’ın Karısını Bekliyor Houston da başrol oynadı.Her ikisi de hit film müziklerini ortaya çıkardı

1998’de Houston , uzun yıllarsonra ilk soundtrack olmayan stüdyo albümü My Love Is Your Love’ı çıkardı ve “Bu Gerçek Değil Ama Tamam” isimli single’ı ile başka bir Grammy daha kazandı. Albüm bir önceki albümü kadar başarılı değildi.
1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında, Houston’ın giderek daha zorlu hale gelen evliliği, uyuşturucu ve sağlık meseleleri ile mücadelesi kariyerini zorlamaya başladı. Houston’ın çok cılız ve sağlıksız göründüğü 2002’de, Sawyer’la yapılan birkaç konser iptali ve bir TV röportajındaki hali, birçok kişinin onun bir çöküşün eşiğinde olduğunu iddia etmesine yol açtı.
2004’te, Bravo Gerçeklik serisinde prodüksiyona başladığında, Bobby Brown olan Houston, birlikte gösteriye çıktı. Gösteri, çiftin çökmekte olan evliliğinin en makûs senelerine denk geldi. Uyuşturucu kullanımı, yaşam stillerinde olan acayiplik ve makûs tutumların tümü basına yansıdı ve Houston’ın itibarı düştü. Houston, münakaşaları görmezden gelmeye çalıştı, çok fazla da çaba etti, ancak bu yarıyılda daha önceki çalışmalarının başarısını tutamadı. Meseleli ilişkisine karşın, Houston 2006 senesinde Guinness World Records tarafından tüm zamanların en çok ödüllü kadın sanatçısı seçildi. Sonraki birkaç sene boyunca, Houston evliliğini onarmaya ve uyuşturucu alışkanlığından kurtulmaya çalıştı, ancak birkaç kere denedikten sonra,meseleleri aşamadı. Houston kariyerine bu yarıyılda ara verdi, 2007’de eşinden boşandı ve kızı Bobbi Kristina’nın velayetini kazandı.

Vefatı

2012’nin başlarında, Houston’ın finansal mesele yaşadığı söyleniyordu, ancak bu iddiayı reddetti. Gerçekten de, sanatçı kariyerinde yükseliş için hazır görünüyordu: Houston Güncel bir müzikal filmi üzerinde çalışmaya bu yarıyılda başladı. Lakin, Houston en son geri dönüşün meyve vermesini sağlayacak kadar uzun yaşamismi. Whitney Houston, 11 Şubat 2012 tarihinde 48 yaşında Los Angeles’ta bir Grammy partisinin düzenlendiği Beverly Hilton otelinde can verdi. Los Angeles County adli ofisinin yetkililerinin 22 Mart 2012 tarihinde yayınladığı bir rapora göre, vefatının resmi sebebi kazayla boğulma olarak açıklandı. O bugün de efsane ve unutulmaz bir kadın vokaldir.

Bibliyografi:

https://www.biography.com/musician/whitney-houston

Yazar: Fatma Rana Arıbaş

İçeriği Oyla

Yorum yapın