Anasayfa » Genel » Furuğ Ferruhzad Kimdir?

Furuğ Ferruhzad Kimdir?

İran sanatının en öğrenilen sanatçılarının başında Furuh Ferruhzad kazanç. Ferruhzad, 20. asra damga vuran kısacık hayatında çok şey yapan bir sanatçıdır. Şair, rejisör, ressam, yazar, oyuncudur. Doğum tarihi, 5 Ocak 1935; vefat tarihi, 13 Şubat 1967’dir. Yalnızca 32 senelik kısa bir hayatı vardır. Bugün artık bir simge haline gelmiştir. “Kuş can verir sen uçuşu hatırla” mısralarını öğrenmeyen […]

İran sanatının en öğrenilen sanatçılarının başında Furuh Ferruhzad kazanç. Ferruhzad, 20. asra damga vuran kısacık hayatında çok şey yapan bir sanatçıdır. Şair, rejisör, ressam, yazar, oyuncudur. Doğum tarihi, 5 Ocak 1935; vefat tarihi, 13 Şubat 1967’dir.
Yalnızca 32 senelik kısa bir hayatı vardır. Bugün artık bir simge haline gelmiştir.
“Kuş can verir sen uçuşu hatırla” mısralarını öğrenmeyen yoktur ki bu da kendisini dünyanın sanatçısı yapmaktadır.
Babası albaydır. Yedi çocuğu olan ailenin üçüncü çocuğudur. İran’da temel öğrenimini gördükten sonra ülkemizde olduğu gibi bir cins iş edindirme mektebi olan kız sanat okuluna devam etmiş ve burada çok Gerçekltulu bir eğitim almıştır. Aldığı bu eğitim sonrasındaki sanat hayatına tesirli olacaktır. Mektebini tamamladığı yaşlarda 16 yaşında Perviz Şapur ile evlenmiştir. Evlendikten sonra kalan eğitimine eşinin yanında devam eder ama bu evlilik uzun sürmez iki sene sonra boşanır. Evliliklerinin ilk senesinde ise erkek evladı Kamyar doğar. Bu onun tek çocuğudur. Lakin boşanınca evlatları kendisine değil, babasına verilir. Bu onun için acının başlangıcıdır.
Boşanmanın sonunda tek başına Tahran kentine döner. Burada artık sürekli olarak şiir yazmaya başlar

Furuğ Ferruhzad Kimdir?Boşandıktan dört sene sonra tanışmış olduğu İbrahim Gülistan ile hayatında Güncel bir sayfa açar. İran’dan parçalar. Sevdiği adam ile Avrupa ülkelerinde yaşar. Bu yarıyılda da yazmaya ve üretmeye devam eder.

Hayatı süresince peşini vazgeçmeyen bir yalnızlık duygusu ile baş etmeye çalışır ve bu duygu onun yapıtlarına yansır.
Vefatı ise son derece üzgündür. Geçirdiği bir araba kazası neticeyi mektep vasıtasına çarpmamak için uğraşırken boynunun kırılması ile hayata veda etmiştir.

Sanatçının Yapıtları

Furuğ Ferruhzad tarafından yazılan yapıtların yayınlanma tarihine göre adları şunlardır:
1952 yılında Esir
1957 yılında Duvar
1959 yılında Başkaldırı
1964 yılında Yine Doğuş
1967 yılında İnanalım Soğuk Mevsimin Başlangıcına. Lakin sanatçı bu yapıtı bitiremeden ölüm etmiştir.

Bu kitaplar dışında 1932 senesinde sürüklemiş olduğu Kara Ev adlı film sürüklemiştir.

Almış Olduğu Ödüller Nelerdir?

Furuğ Ferruhzad hayatı süresince iki ödül almıştır.. Bunlardan ilki 192 yılında sürüklediği evraksalla İtalya’da evraksal alanında birincilik ödülü. Ertesi sene de sürüklemiş olduğu Kara Ev filmi ile Almanya‘da yapılan bir film şenliğinde en iyi film ödülü aldı.

İçeriği Oyla

Yorum yapın