Anasayfa » Genel » Tüm Zamanların En Ünlü Matematikçileri

Tüm Zamanların En Ünlü Matematikçileri

Matematik bazı şahıslar için özellikle mektep hayatında, fobili bir rüya olurken kimileri için sırlarla dolu bir âlemdir. Hangi yöne bakılırsa bakılsın, matematik kesinlikle herkesin dikkatini sürükleyen ve bir o kadar sırlarla dolu bir alandır. Matematik konusunda analistler uzun zamanlardır matematik sırlarını incelemekte ve gelecek nesiller ışık tutmaya çalışmaktadırlar. Yaptıkları bu çalışmalar ile uygarlıkları açıklamaya ve […]

Matematik bazı şahıslar için özellikle mektep hayatında, fobili bir rüya olurken kimileri için sırlarla dolu bir âlemdir. Hangi yöne bakılırsa bakılsın, matematik kesinlikle herkesin dikkatini sürükleyen ve bir o kadar sırlarla dolu bir alandır. Matematik konusunda analistler uzun zamanlardır matematik sırlarını incelemekte ve gelecek nesiller ışık tutmaya çalışmaktadırlar. Yaptıkları bu çalışmalar ile uygarlıkları açıklamaya ve şekillendirmeye yardımcı olan atılımlar yapmışlar ve kimileri ismini tarihe kazımışlardır. Bunun yanında her ne kadar bazı şahıslar matematikçilerin günlük hayatta insanlığa yardımcı olduğu konusunda değişik fikirlere sahip olsa da, bu matematik dâhilerinin dünya üzerinde kalıcı tesirleri olduğu inkar edilemez bir asıldır.
Matematik, insan hayatını anlaşılabilecek bir boyutun ötesinde yöneten çok derin ve büyüleyici bir alandır. Yüzyıllar boyunca, bir hayli büyük bile insan hayatını ve dünyayı basitleştirmeye yönelik bir hayli sırrı çözmeye adamıştır. Bu yazıda tüm zamanların en büyük matematik dâhilerinden kimileri ve matematik alanına yaptıkları çok bedelli katkılar hakkında bilgiler yer almaktadır.

Matematikçi Arşimet

Tüm Zamanların En Ünlü MatematikçileriArşimet Archimedes of Syracuse, M.Ö. 287-212 yılları arasında yaşamıştır ve Sicilya doğumludur, Yunan feylesof, matematikçi, mühendis fizikçi ve astronomdur. Müzakereli olarak tüm zamanların en büyük matematikçisi Arşimet bu alanı, özellikle Geometri’yi şekillendirmede çok ehemmiyetli bir role sahiptir. Ünlü eserleri, devrimin yüzeylerinin hacmini, ayrılmazların kullanımını ve pi π kıymetinin çok Gerçek bir yaklaşımını bulmak için basit bir yöntem kapsamaktadır. Ayrıca büyük sayıları ifade etmek için müthiş bir sistem tasarlamıştır. Siraküza, İtalya da hayatını kaybetmiştir.

Bilgin Aryabhata

Aryabhata, M.S. 476-550 yılları arasında yaşamıştır ve Pataliputra doğumludur, astronomiye ve matematiğe çok büyük katkıları olmuş ünlü Hintli bilim adamıdır. Günümüzde evrensel olarak kullanılmakta olan Hint-Arap sayı sisteminin temelidir. Tanınmış eserleri Aryabhatiya ve Arya-Siddhanta’dır. Tüm zamanların en ehemmiyetli Hintli matematikçileri arasındadır ve matematik alanına yaptığı katkılar eşsizdir. Aritmetik, cebir, düzlem trigonometri ve küresel trigonometri alanlarında ehemmiyetli bir etkisi olmuştur. Ayrıca pi’nin yaklaştırılması üzerinde çalışmıştır. Bununla beraber Hindistan da hayatını kaybetmiştir.

Matematikçi Bernhard Riemann

Georg Friedrich Bernhard Riemann, 17 Eylül 1826 yılında Hannover Kraliyetinde doğmuştur ve diferansiyel geometri ve tahlil dalında çok ehemmiyetli katkıları olan Alman bir matematikçidir. Bernhard Riemann 19. yüzyılın çok galibiyetli bir matematikçidir. En tanınmış eseri asal sayıların dağılımı ile ilgilenen Riemann Varsayımı’dir. Tahlil, sayı kuramsi ve diferansiyel geometri alanında hayati bir rol oynamıştır. 20 Temmuz 1866 yılında Verbania, İtalya ’da hayatını kaybetmiştir.

Matematikçi Blaise Pascal

Blaise Pascal, 19 Haziran 1623 yılında Clermont-Ferrand Fransa da doğmuştur ve Fransız matematikçi, düşünür ve fizikçidir. Bununla beraber en öğrenilen eseri Düşünceler’dir. 17. yüzyılın ilk mekanik hesap makinesini paskalin inşa etmekten geçmektedir. Gerard Desargues’in yöntemlerini kullanarak konik bölümler üzerine bir yazı yayınlamıştır. Pascal, pratik kullanıma imkân tanıyan ilk birkaç birey arasındadır. 19 Ağustos 1662 yılında Fransa/ Paris ’te hayatını kaybetmiştir.

Matematikçi Carl Friedrich Gauss

[dünya carl]Carl Friedrich Gauss 30 Nisan 1777 yılında Braunschweig, Almanya ’da doğmuştur, Alman matematikçi, astronom, fizikçi ve coğrafyacıdır. Genellikle Matematik Prensi olarak anılan Carl Gauss, günümüz Matematiğini şekillendirmede çok ehemmiyetli bir rol oynamıştır. Popüler eserleri arasında muhtemelen sbağışlama matematik üzerine en büyük kitap olan Disquisitiones Arithmeticae yer almaktadır. Ayrıca sayı kuramsi alanlarında, kuyruklu yıldızların ve yıldızların yörüngesini varsayım etmede ehemmiyetli katkılarda bulunmuştur. Muhtemelen en fazla teoremleri ispatlamış ve bunlarda büyük miktarda iyileşme sağlamıştır. Carl Friedrich Gauss 23 Şubat 1855 yılında Göttingen Almanya ’da hayatını kaybetmiştir.

Matematikçi David Hilbert

David Hilbert, 23 Ocak 1862 yılında Königsberg doğmuştur ve 19. yüzyılın en tesirli matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir. İspat kuramsini ve matematiksel manayı kurmada çok ehemmiyetli bir rol oynamıştır. Ayrıca, Matematik ve Meta matematik arasında ayrım yapabilen seçkin birkaç insan arasındaydı. Ayrıca, değişmez kuram ve geometrinin aksiyomileştirilmesi alanlarına büyük katkıda bulunmuştur. 14 Şubat 1943 yılında Göttingen Almanya ’da hayatını kaybetmiştir.

Matematikçi Öklid

Yunan matematikçi Öklid’e genellikle Geometrinin Babası denmektedir. MÖ 330-275 yılları arasında yaşamış ve İskenderiye, Mısır ’da doğmuştur. Elements isimli eseri 13 kitaptan oluşmaktadır ve Matematik ile alakalı en büyük eserlerden biridir. Şimdi Öklid geometrisi olarak adlandırılan prensipleri bulmuştur. Çalışmaları aynı zamanda sayı kuramsi, küresel geometri, konik kesitler ve perspektifi kapsamaktadır. Bununla beraber İskenderiye, Mısır ’da hayatını kaybetmiştir.

Matematikçi Gottfried Leibniz

Gottfried Wilhelm Leibniz, 1 Temmuz 1646 yılında Leipzig, Almanya da doğmuştur, Alman matematikçi, hukukçu, feylesof ve yarıyılın yönetçilerine danışmanlık yapmış bir münevverdir. Felsefe tarihi ve matematik tarihinde ehemmiyetli bir yer yakalamaktadır. Leibniz, tüm zamanların en saygın matematikçileri arasındadır. Matematikte x ve y’nin sonsuz minik çoğalışlarını temsil etmek için kendi notasyonlarını geliştirmiştir. Ayrıca, bağımsız olarak sonsuz minik kalkülüs geliştirmiş ve ikili sayı sisteminin geliştirilmesine yardımcı olmuştur. 14 Kasım 1716 yılında Hannover, Almanya ’da hayatını kaybetmiştir.

Matematikçi Henri Poincaré

Jules Henri Poincaré 29 Nisan 1854 yılında Nancy, Fransa ’da doğmuştur, Fransız matematikçi ve fizikçidir. Tüm zamanların en büyük Fransız matematikçilerinden biridir. Sbağışlama ve uygulamalı matematik alanlarını şekillendirmede tesirli olmuştur. Poincaré varsayımını yönteme etmiş ve Topolojinin temellerini atmıştır. Ayrıca, çağdaş kaos kuramsinin oluşmasına yardımcı olmuştur. 17 Temmuz 1912 yılında Paris, Fransa ’da hayatını kaybetmiştir.

Fizikçi Isaac Newton

Tüm zamanların en büyük düşünürlerinden biri olan Sir Isaac Newton, 4 Ocak 1643 yılında Woolsthorpe Manor House, Birleşik Kraliyet ’ta doğmuştur ve matematik alanına büyük katkıda bulunmuştur. Çalışmaları arasında şimdiye kadar yazılmış en ehemmiyetli bilimsel kitaplardan biri olarak kabul edilen ünlü Principia ve diferansiyel hesabın prensiplerini ayrıntılı olarak açıklayan Akı Yöntemi bulunmaktadır. 31 Mart 1727 yılında Kensington ’da hayatını kaybetmiştir.

Astronom Joseph-Louis Lagrange

Bütün ismi Giuseppe Lodovico Lagrangia olan Joseph-Louis Lagrange, 25 Ocak 1736 yılında Torino İtalya da doğmuştur, İtalyan Aydınlanma Yarıyılı matematikçisi ve astronomudur. Lagrange, varyasyon tahlili alanının temel taşlarından biriydi. Euler ile beraber varyasyonel hesaplamanın eşitliklerini basitleştirmeye çalışmıştır ve sayı kuramsi alanına yaptığı katkılar da dikkat çekicidir. 10 Nisan 1813 yılında Paris, Fransa da hayatını kaybetmiştir.

Matematikçi Leonardo Fibonacci

Leonardo Fibonacci, yaygın olarak ismiyle Fibonacci diye öğrenilen, orta çağın en yetenekli matematikçisi olarak kabul edilen İtalyan matematikçidir. 1170 yılında Pisa, İtalya da doğmuştur. 12. yüzyılın en büyük zekâlarından biri olan Bigollo’ya Fibonacci denirdi. Kitabı Liber Abacı, şimdiye kadar yazılmış aritmetik üzerine en iyi öğrenilen kitaplar arasındadır. En büyük katkısı, diziyi ve ardından tipik bir bütünsayı dizisini basitleştiren Fibonacci sayıları şeklinde gelmiştir. 1250 yılında 79-80 yaşlarında Pisa, İtalya da hayatını kaybetmiştir.

Matematikçi Leonhard Euler

İsviçreli matematikçi Leonhard Euler, 15 Nisan 1707 yılında Basel, İsviçre de doğmuştur ve 18. yüzyılın en ehemmiyetli matematikçilerinden biridir. Geometri, sonsuz minik kalkülüs, trigonometri, cebir ve sayı kuramsi alanlarına büyük katkıda bulunmuştur. Grafik kuramsini buluş etmiş ve çağdaş trigonometrinin temellerini atmıştır. Bununla beraber en üretken matematikçilerden biri olarak çalışmalarının tamı 70 cildi aşmaktadır. 18 Eylül 1783 yılında St. Petersburg, Rusya da hayatını kaybetmiştir.

Hukukçu Pierre de Fermat

Pierre de Fermat, 17 Ağustos 1601 yılında Beaumont-de-Lomagne, Fransa da doğmuştur ve Bask orijinli 17. yüzyılın önde gelen bir matematikçisi olan Fermat, aynı zamanda Fransa’nın Toulouse kentinde bir avukattır. Bütünsayıların efor işlevlerini kullanan ilk birkaç birey arasındadır. Ayrıca maxima ve minima kıymetlerini geliştirmek için çalışmıştır. 12 Ocak 1665 yılında Castres, Fransa da hayatını kaybetmiştir.

Feylesof Pisagor

Tüm Zamanların En Ünlü MatematikçileriPisagor ya da Pythagoras, MÖ 570 – MÖ 495 yılları arasında yaşamış İyonyalı feylesof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak öğrenilen akımın kurucusudur. Pisagor, Geometry ile eşanlamlı bir isimdir. Matematik alanındaki çalışmaları büyük ve muhteliftir. Pisagor yöntemini, Pisagor teoremini, bu alandaki öteki katkıların yanı sıra yönteme etmiştir. En iyi öğrenilen önermesi, kendi ismiyla öğrenilen Pisagor teoremidir ve ayrıca sayıların babası olarak öğrenilmektedir. Bununla beraber Metapontum, İtalya da hayatını kaybetmiştir.

İçeriği Oyla

Yorum yapın