Anasayfa » Genel » Daniel Ellsberg ’in Kimdir?

Daniel Ellsberg ’in Kimdir?

Daniel Ellsberg, Pentagon kâğıtları olarak öğrenilen Vietnam Savaşı hakkında saklı raporları sızdıran Amerikan tarihinin en büyük ihbarcısıdır. Sonradan analist kimliği kazanan Ellsberg ’in ismi, gazetecilere ” Pentagon Kâğıtları ” olarak öğrenilen Vietnam Savaşı hakkında saklı bir rapor sızdırmasının ardından, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’nda İlk Farklılık tarafından verilen basın özgürlüklerinin ehemmiyeti ile eş anlamlı hale gelmiştir. Ellsberg’in bir muhbir […]

Daniel Ellsberg, Pentagon kâğıtları olarak öğrenilen Vietnam Savaşı hakkında saklı raporları sızdıran Amerikan tarihinin en büyük ihbarcısıdır. Sonradan analist kimliği kazanan Ellsberg ’in ismi, gazetecilere ” Pentagon Kâğıtları ” olarak öğrenilen Vietnam Savaşı hakkında saklı bir rapor sızdırmasının ardından, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’nda İlk Farklılık tarafından verilen basın özgürlüklerinin ehemmiyeti ile eş anlamlı hale gelmiştir. Ellsberg’in bir muhbir olarak çalışması, hükümetin New York Times, Washington Post ve bir düzineden fazla gazetede savaş stratejilerinin başarısızlığını ortaya çıkarmaya takviyeci olmuş ve Hollywood tarafından “The Post” “gibi filmlerde dramatize edilmiştir. Bu filimler Pentagon Kağıtları “ve” Amerika’daki En Riskli Adam. ” filmleridir.

Ellsberg ’in Yarattığı Tesir

Daniel Ellsberg'in Kimdir?Ellsberg’in Pentagon Dokümanları sızıntısı, milletin Vietnam Savaşı’na karşı muhalefetini sağlamlaştırmaya ve Kurultay abonelerini çatışmaya karşı çevirmeye takviyeci olmuştur. The New York Times, Washington Post ve öbür gazetelerin evraklarının yayınlanması, Amerikan tarihinde basın özgürlüğünün savunulmasında en ehemmiyetli yasal kararın alınmasına takviyeci olmuştur.
Başkan Richard M.Nixon yönetimi The Times’ın Pentagon Dokümanları hakkında rapor vermesini önlemeye çalıştığında, gazete cevap vermiştir. Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi daha sonra gazetelerin kamu faydasına hareket ettiğini tanımladı ve hükümetin yayınlanmadan evvel sansürle alakalı hikayeler için ” evvelden sınırlama ” kullanımını kısıtlamıştır.
Yargıtay’ın çoğunluğu şöyle yazdı: “Sadece özgür ve sınırsız bir basın, hükümetin aldatmacasını tesirli bir biçimde ortaya çıkarabilir. … Vietnam Savaşı’na yol açan hükümetin işleyişini sarihe çıkaran gazeteler aslen Kurucuların yapmayı umdukları ve güvendiklerini yaptılar. Valinin yayının ulusal güvenliği tehdit edeceği iddiası kararı, ‘güvenlik’ kelimesi ve İlk Farklılık’te yer alan temel yasayı ortadan kaldırmak için konturları çağrılmaması gereken geniş ve belirsiz bir genelliktir.”

Gazeteci ve Yazar

Ellsberg, Sırlar isimli kitabında Vietnam’ın Anısı ve Pentagon Kağıtları olarak adlandırılan Pentagon Dokümanları’ni ortaya çıkarmak için yaptığı çalışmaların 2002 hatıralarını kapsayan üç kitabın yazarıdır. Nükleer Savaş Planner’ın İtirafları Kıyamet Makinası O da bir 2017 kitabında, Amerika’nın nükleer programıyla alakalı yazmış ve 1971 kitabında Vietnam Savaşı ile alakalı sınamalar yayınlanan “Savaş üzerine Kağıtlar.” kitabını yazmıştır.

Pop Kültüründe Tasvir

Daniel Ellsberg'in Kimdir?Ellsberg’in Pentagon Dokümanlarını basına ve bunların yayınlanmasına ait yasal savaşa sızmasındaki rolü hakkında çok sayıda kitap ve film yazılmıştır. Ellsberg, 2017 filmi “The Post” da Matthew Rhys tarafından yapılan bir flimde canlandırılmıştır. Filmde ayrıca Washington Post’un yayıncısı Katherine Graham olarak Meryl Streep ve gazete editörü Ben Bradlee olarak Tom Hanks yer almış, Ellsberg, 2003 “Pentagon Kağıtları” filminde James Spader tarafından canlandırılmıştır. Ayrıca 2009 tarihli “Amerika’nın En Riskli Adamı: Daniel Ellsberg ve Pentagon Kağıtları” belgeselinde yer almıştır.
Pentagon Kağıtları, New York Times muhabiri Neil Sheehan’ın 2017’de yayınlanan “Pentagon Kağıtları: Vietnam Savaşı’nın Saklı Tarihi” de dahil olmak üzere çok sayıda kitabın mevzusu olmuştur bu kitaplar Graham’ın “Pentagon Dokümanları: Washington Post’ta Tarih Yazmak” isimlidir.

Harvard’da Ekonomi Okudu

Ellsberg, 1952 senesinde Harvard Üniversitesi’nden ekonomi alanında lisans ve hekime derecesi almıştır ve Cambridge Üniversitesi’nde King’s College’da okumuştur.

Kariyer Zaman Çizelgesi

Ellsberg, Arlington, Virginia ve Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı merkezli bir araştırma ve tahlil kar emeli gütmeyen RAND Corp. için çalışmaya başlamadan evvel Deniz Piyadeleri’nde misyon yapmış ve üst düzey Amerika Birleşik Devletleri yetkililerinin bu mevzuda nasıl karar verdiğine dair bir raporun hazırlanmasına takviyeci olmuştur. Pentagon Dokümanları olarak öğrenilen 7.000 sayfalık rapor, öbür şeylerin yanı sıra, Başkan Lyndon Johnson’ın idaresinin sadece ulusa değil aynı zamanda sistematik bir biçimde palavra söylediğini de ortaya koymuştur. Bunlar Kurultay, aşkın ulusal çıkar ve ehemmiyeti olan bir mevzu hakkındadır. Daniel Ellsberg'in Kimdir?
İşte Ellberg’in askeri ve profesyonel kariyerinin bir zaman çizelgesi.
• 1954-1957: Ellsberg, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri’nde tüfek müfreze lideri, operasyon memuru ve tüfek firmayı komutanı olarak misyon yapmıştır.
• 1957-1959: Ellsberg, geleceğe dair umut vaad eden genç talebelere verilen bursları takip etme şansı verme ismine tasarlanmış program olan Harvard Üniversitesi Bursiyerleri Derneği’nde genç bir talebe olarak çalışmalarına devam etmiştir.
• 1959: Ellsberg, RAND Corp.’da stratejik analist olarak misyon almış, daha sonra, halisinasyon tesirsinde Sovyetleri seçim eden bir ‘füze boşluğunun’ Sovyet sürpriz saldırısını caydırmak sorununu geçersiz kılma sorununu yarattığını yazmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ve dünya güvenliğine alan okumuş Pasifik Komutanı veya CINCPAC’a danışmanlık yapmıştır.
• 1961 – 1964: RAND Corp. Çalışanı olarak Ellsberg, Savunma ve Devlet kısımlarına ve Beyaz Saray’a danışmanlık yapmıştır. Nükleer silahlar, nükleer savaş tasarıları ve kriz karar verme mevzularında uzmanlaşmıştır.
• 1964: Ellsberg, Savunma Bakanlığı’na katılmış ve Savunma uluslararası güvenlik işleri sekreter takviyecisı John T. McNaughton için çalışmıştır. Bu rolde Ellsberg’den Vietnam Savaşı’nda karar verme çalışması yapması isteistenmiştir.
• 1964 ve 1965: Savunma Bakanı Robert McNamara McNaughton ve Ellsberg’e Vietnam Savaşı’nı tırmandırmak için saklı tasarılar üzerinde çalışmasını buyurdu. Tasarılar 1965 baharında hakikatleştirildi.
• 1965-1967: Ellsberg Dışişleri Bakanlığı’na transfer olmuş ve Vietnam’da misyon yapmıştır. Saigon büyükelçiliğinde bulunmuştur. Hepatit olmuş ve Haziran 1967’de Vietnam’dan dağılmıştır.
• 1967: Ellsberg, RAND Corp. İçin çalışmaya geri dönmüş ve daha sonra Pentagon Dokümanları olarak anılacak olan “1945-68 Vietnam’da Karar Alma” çalışmasına başlamıştır.
• 1968 ve 1969: Ellsberg, Başkan Seçimi Richard Nixon’un ulusal güvenlik asistanı Henry Kissinger’ın danışmanlığını yapmıştır. Nixon’ın Vietnam Savaşı Ulusal Güvenlik Konseyi’ne sunumunu hazırlamasına dayanak etmiştir.
• 1969: Ellsberg, “Hükümet aldatmacasının sürekli kaydı ve saklılıkla dört başkanlık altında saklanmış ölümcül bir biçimde kararsızlık kararı” olarak nitelendirdiği için hayal kırıklığına uğramış olan Nixon’ın, Nixon’un Vietnam Savaşı’na katılan ulusun tırmanışına hazırlandığını bilmiştir. Ellsberg seneler sonra şöyle yazmıştır: “Pentagon Dokümanları’ndeki tarih bürokrasinin içinden bu kalıbı değiştirme sözü vermemiştir. Sadece daha iyi bilgilendirilmiş bir Kurultay ve ulus süresiz uzamayı ve savaşın daha da yükselmesini önlemek için harekete geçebilir .” Saklı 7.000 sayfalık çalışmanın fotokopilerini almaya başlamıştır.
• 1971: Ellsberg raporun çoğunu New York Times’a sızdırmış zira Kurultay çalışma hakkında mahkeme yapmayı yalanlamıştır. Başsavcı ve cumhurbaşkanı, gazetenin Pentagon Dokümanları hakkında daha fazla rapor yayınlamasını yasaklamak için harekete geçtiğinde Ellsburg, Washington Post ve öbür 19 gazeteye kopya sızdırmıştır. Sonradan Yargıtay emri iptal edilmiş olmuştur ancak o senenin ilerleyen saatlerinde Ellsberg, çok saklı evraktan sızmasıyla alakalı 12 suçlamadan hapsedilmiştir. Suçlamalar komplo, hükümet mülklerinin çalınması ve casusluk yasalarının ihlali kapsamaktadır.
• 1973: Ellsberg’in mahkemesındaki yargıç, Ellsberg’e karşı “kamuoyunun gözünden uzun süre korunan uygunsuz hükümet tutumları” sebebiyle yapılan tüm suçlamaları yalanlamıştır. Hâkim hükümetin bu davadaki eyleminin “adalet duygusunu bozduğunu” belirten bir hakaret olduğunu duyuru etmiştir.
• 1975: Vietnam Savaşı sona ermiş, Ellsberg, kariyerine, Amerika Birleşik Devletleri’nin yanlış müdahaleleri ve vatansever bilgi uçurmaya acil lüzum olarak nitelendirdiği nükleer çağın riskleri misyonuyla öğretim görevlisi, yazar ve aktivist olarak başlamıştır.

Kişisel Yaşamı

Ellsberg 1931’de Chicago, Illinois’de doğmuş ve Michigan, Detroit’te gelişmiştir. Evli ve Kensington, California’da yaşamaktadır ve üç erişkin çocuğu vardır.

İçeriği Oyla

Yorum yapın