Tarihte 29 Mayıs gününde yaşanan doğumlar, vefatlar ve ehemmiyetli vakalar, “Tarihte bugün ne oldu?” başlığı ile yurttaşlar tarafından büyük bir merakla inceleniyor. Peki, tarihte bugün ne oldu 29 Mayıs? 29 Mayıs’ta ne oldu? Kim doğdu, kim can verdi? Detaylar haberimizde…
TARİHTE BUGÜN NE OLDU 29 MAYIS?
ALANA GELEN VAKALAR
1453 – Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethederek Doğu Roma Bizans İmparatorluğu’nu sona erdirdi. Bir Hayli tarihçi için İstanbul’un Fethi, Orta Çağ’ın sonudur.
1807 – Kabakçı Mustafa ayaklanmasında, başkaldırıcılar Şehzade Mustafa ve Mahmut’un kendilerine teslimini istedi. Sultan III. Selim tahttan indirildi, IV. Mustafa tahta çıktı.
1848 – Wisconsin, 30. eyalet olarak Amerika Birleşik Devletlerine katıldı.
1867 – Avusturya-Macaristan İmparatorluğu heyetti.
1913 – Igor Stravinsky’nin Le Sacre du Printemps Bahar Ayini isimli balesi ilk kere Paris’te sahnelendi.
1914 – Kanada yolcu gemisi “RMS Empress of Ireland”, Saint Lawrence Körfezi’nde battı, 1024 yolcu boğularak can verdi.
1927 – Ankara-Kayseri Demiryolu, İsmet Paşa tarafından açıldı.
1936 – Türk sancağı hakkında kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi.
1937 – Türkiye ile Fransa arasında “Sancak”ın Hatay “Tamamiyet-i Mülkiyesini Tekeffül eden Antlaşma” ile “Türkiye – Suriye Sınırının Teminine dair Antlaşma” ve “Ortak Bildiri ve Şartnameye bağlı Protokol” Cenevre’de imza atıldı.
1942 – Adolf Hitler, Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’in önerisiyle, işgal altındaki Paris’te yaşayan tüm Yahudilerin sol göğüslerine sarı bir yıldız takmalarını buyurdu.
1945 – Etibank’ta 2 milyon liralık nakliye yolsuzluğu ortaya çıkarıldı.
1953 – Güncel Zelandalı dağcı Edmund Hillary ile Nepalli şerpa Tenzing Norgay, Everest’e çıkan ilk insanlar oldu.
1954 – Bilderberg Toplantıları’nın ilki yapıldı.
1958 – Sovyetler Birliği’nde Hudut Askeri Günü kutlanmaya başlandı. Günümüzde Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Kırgızistan, Tacikistan gibi ülkelerde hali hazırda kutlanmaktadır.
1963 – Pakistan’ın doğusunda çıkan fırtınada 10 bin şahıs can verdi.
1968 – Mayıs ayaklanması sürüyor. Genel Emek Konfederasyonu’nun CGT çağrısına uyan yüz binlerce emekçi Paris caddelerine döküldü.
1971 – Prof. Sadun Aren, Türkiye Hocalar Sendikası TÖS Genel Başkanı Muhtaç Baykurt ve Türkiye Emekçi Partisi TİP Genel Başkanı Behice Boran hapsedildi.
1974 – Deniz Güçlerine ait Çandarlı harita gemisi, savaş gemileri eşliğinde Ege Denizi’nde petrol arama araştırması yapmak üzere Beykoz’dan hareket etti.
1977 – CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, İzmir Hamlı Havaalanı’nda bulunduğu sırada, bir silahtan çıkan kurşun, CHP’li Mehmet İsvan’ın yaralanmasına yol açtı. Kurşunun, bir polis memurunun ateş alan gaz tüfeğinden çıktığı açıklandı.
1979 – Rodezya’nın ilk siyah Başbakanı Abel Muzorewa vazifeye başladı.
1979 – Türkiye’de, “Uzuv ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun” çıkarıldı.
1980 – Milliyetçi Hareket Partililer, Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak’ın öldürülmesini Çorum’da protesto ettiler. Vakalar, 2 Temmuz’da caddeye çıkma yasağı konulmasına karşın, aralıklarla 6 Temmuz’a kadar sürdü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, 8 Temmuz’da Çorum’a geldi. Vakalar yatıştıktan sonra kentin farklı yerlerinde 48 ceset bulundu.
1985 – İstanbul Boğazı’nda ikinci boğaz köprüsünün Fatih Sultan Mehmet esası atıldı.
1985 – Heysel Felaketi: Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finali için Liverpool – Juventus maçının yapıldığı Belçika’nın Heysel Stadı’nda çıkan hadiselerde 39 şahıs can verdi, 350 şahıs da yaralandı.
1986 – Kamuoyunda ‘Fak-Fuk-Fon’ olarak öğrenilen Sosyal Dayanışma ve Takviyeleşmeyi Teşvik Kanunu, Meclis’te kabul edildi.
1988 – İstanbul Boğazı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün imali bitirildi.
1990 – Sovyetler Birliği’nde, radikal reformcu Boris Yeltsin, Rusya Yüksek Sovyeti Başkanlığı’na seçildi.
1993 – Anadolu pop müziğin liderlerinden Moğollar grubu, 17 senelik aradan sonra yine sahneye çıktı.
1993 – Solingen Felaketi: Almanya’nın Solingen şehrinde Türklerin yaşadığı bir evin kundaklanması neticeyi 5 şahıs hayatını yitirdi, 2 şahıs da yaralandı.
1995 – Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal için, karşılıksız çek verdiği iddiasıyla gıyabi hapsetme kararı çıktı.
1996 – Siverek milleti aralarında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de bulunduğu 13 siyasetçi hakkında tazminat davası açtı. Siyasetçiler, Siverek’i şehir yapacakları taahhüdünde bulunup yerine getirmemekle yargılanıyordu.
2005 – Susurluk davası sırasında sarihe alınan daha önceki polis memurlarından Oğuz Yorulmaz, Bursa’da bir barda öldürüldü.
2006 – Uşak Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Karun Hazineleri’ndeki bazı yapıtların çalındığı iddiasıyla yürütülen araştırmalar kapsamında, Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu da dahil olmak üzere, 4 şehirde 9 bireyin gözaltına alındığı açıklandı.