Alsaslı olan Gustave, 1832’de Ren Nehri kıyısındaki Strasbourg’da doğdu. Daha minik bir çocuk iken çizim isteği başladı; her zaman elinde kalem vardı. On dört yaşında, Fransız gazetesi Le Journal Pour Rire’de karikatürist olarak çalışmaya başladı. The Works of Hercules isimli bir fotoğraf albümü yayınladı. 15 yaşındayken illüstratör olarak yoluna devam etti. Balzac, Rabelais, Milton, Dante, Edgar Allen Poe ve Lord Byron’un kitapları için gravürler yarattı. Aynı zamanda ressam ve heykeltıraş olarak çalıştı. Genelde ahşap ve çelik oyma baskı fotoğraflar üzerinde çalıştı.
1853’te Lord Byron’ın eserlerini resmetti. 1854’te ilk kitabı olan Rabelais’i resmetti. Çok disiplinli bir sanatçı olarak kariyeri süresince çizim, fotoğraf ve heykel eğitimi aldı.
“Euvres de Rabelais ve the Histoire pittoresque, dramatique et caricaturale de la Sainte Russie” isimli ilk baskısının yayınlanması ile büyük alkış aldı.
1863’te Cervantes’in Don Kişot romanının Fransızca bir baskısına illüstrasyonlar hazırladı. Şövalye ile hizmetkârı Sancho Panza için yaptığı bu tasvirler büyük şan kazanarak yankı uyandırdı.
1866’da İngilizce İncil baskısı yaptı. 1867’de Londra’da eserlerinden oluşan büyük bir sergi açtı. Serginin ardından New Bond sokağında Dore Galerisi açıldı. 1883’te Edgar Allan Poe’nun Kuzgun şiirinin baskısını yaptı.
19. asrın görsel kültürüne hayal eforu ile damgasını vurdu. Seçtiği tekniği ne olursa olsun, asrın sanatçıları arasında, şiirsel dünyasının zengin ve canlı şovunu “vizyoner gözü” nün prizmasından geçirerek, ortaya koydu.
Yaşamı süresince 10.000 fazla eser yaptı. Hiciv, dini mevzular, taslaklardan abidesel tuvallere kadar uzanan bir protesto sanatçısıydı. Yaptığı heykeller iki kategoriye parçalıyordu – büyük çaplı iddialı ya da mübalağalı alegorik eserler ve değişik kaynaklardan esin alan yüksek nitelikteki hudutlu baskılar için daha minik planlanmış bronz olanlar.
1883’te yaşama gözlerini yumdu. Paris’teki Pere Lachaise Kabirliğine gömüldü.
En ehemmiyetli eserleri:
Buzdağları Arasında Gemi, Gözyaşı Vadisi, Siesta İspanya Anısı, İskoç Tepeleri, Cehennem, Nuh’un Gemisi, Su Perileri, Paolo ve Riminili Francesca, Şehitlikteki Kutsal Suçsuzlar, Titanların Çarpışması, Andromeda, Vefatın Vizyonu, İblisin Kargaşayla Uçuşu, Samson’un Vefatı, Enigma, Konseyde İblis, İki Keçi, Sarah’ın Kabirliği, Bir Kanyon, Kırmızı Başlıklı Kız, Kuzgun, Kayıp Cennet, Titanlar ve Devler, Don Kişot ve Sanço