Anasayfa » Genel » ABD Başkanı Richard Nixon Kimdir ?

ABD Başkanı Richard Nixon Kimdir ?

ABD Başkanı Richard Nixon Kimdir ?Richard Nixon, Amerika Birleşik Devletleri’nin 37. Başkanıdır. Başkan olarak 1969-1974 seneleri arasında misyon yapmıştır. Takviyeciliğini Spiro Agnew ve Gerald Ford üstlenmiştir. Cumhuriyet Partisi’nden seçilmiştir.
Başkan Nixon, 9 Ocak 1913 senesinde Yorba Linda, Kaliforniya’da dünyaya gelmiştir.
22 Nisan 1994 senesinde, New York’ta ölmüştür. Patricia Ryan Nixon ile evlilik hayatı yaşamıştor. Çocukları, Patricia, Julie’dır. Richard Nixon, Watergate Skandalı’nın neticesinde vazifeden istifa eden başkan olarak öğrenilir. Ayrıca Vietnam Savaşı’nı sona erdirmek ve Sovyetler Birliği ve Çin ile Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerini geliştirmek için yaptığı teşebbüsleri ile tanınır.

Richard Nixon, Güney Kaliforniya’da gelişmiştir. Ailesi yoksuldu ve iki kardeşini hastalıktan kaybederek oldukça güç bir çocukluk geçirmiştir. Richard zeki bir çocuktu ve Üniversite okudu. Tartışma, spor ve drama üzerine yoğunlaştı. Ayrıca Kuzey Carolina’daki Duke Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden bütün burs kazandı. Ve Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Duke’den mezun olduktan sonra, Richard hukuk alanında avukat olarak stajyerliğe başladı. İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla deniz filo birliğine katıldı. 1946 senesinde Donanma ayrılmadan evvel Teğmen rütbesine yükseldi. Ve savaşta Pasifik cephesinde misyon aldı. Donanmadan ayrıldıktan sonra, Nixon politikaya girmek için karar aldı. İlk evvel Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi için çalıştı ve 1946 tercihlerinde parlementoya girdi. Dört sene sonra Senato için çalıştı ve o tercihi de kazandı. Nixon, anti-komünist olduğu için kurultayda şöhret kazandı. Bu onu milletle popüler hale getirdi.

ABD Başkanı Richard Nixon Kimdir ?1952’de Dwight Eisenhower ile beraber başkan yardımcılığına seçildi. Nixon, Amerika Birleşik Devletleri tarihinde en faal başkan yardımcılığını yaptığı 8 sene süresince Eisenhower ile beraber başkan yardımcısı olarak misyon yaptı. Nixon, başkan yardımcılığı vazifesini, ondan evvelki değişik başkan yardımcılarından çok daha fazla yaptığını söylüyordu. Milli Güvenlik ve kabine buluşmalarına katıldı ve Eisenhower’ın katılamaması sebebiyle bu buluşmaların çoğuna idaredi. Eisenhower kalp krizi geçirdiğinde ve altı hafta süresince çalışamadığı zaman, Nixon ülkeyi tesirli bir biçimde idarıyordu. Nixon ayrıca 1957 senesinde Sivil Haklar Kanunu mevzuatına kurultay yoluyla dayanakçı oldu ve dünya dış ticaretini hakikatleştirdi.

Nixon 1960’da cumhurbaşkanlığına aday oldu fakat John Kennedy’ye kaybetti. Daha sonra California valisi olmak için tercihlerde aday oldu ve kaybetti. Bundan sonra politikadan emekli olduğunu ve New York’ta Wall Street’te çalışmaya başladığını açıkladı. 1968’de Nixon tekerrür başkanlık için aday oldu. Ve bu kere tercihleri kazandı. Nixon’un başkanlığı her zaman için Watergate skandalıyla anımsansa da başkanlığı sırasında pek çok ehemmiyetli faallik ve galibiyete imzalaydı. O’nun başkanlığı yarıyılında,

ABD Başkanı Richard Nixon Kimdir ?*Aydaki Adam – Neil Armstrong, 21 Temmuz 1969’da Ay’da ilk yürüyen adam O’ onun yarıyılında oldu.

*Çin’e Ziyaret – Komünist Çin, Birleşik Devletler’le görüşmeden evvel kapalı bir ülke haline gelmişti. Nixon, Başkan Mao’yu ziyaret etmeyi muvaffak oldu ve Çin ile gelecekteki ehemmiyetli ilişkilerin yolunu açtı.

*Vietnam Savaşı – Nixon, Amerika Birleşik Devletleri’nin Vietnam Savaşı’nı sona erdirdi. 1973’teki Paris Barış Uyuşması ile Amerika Birleşik Devletleri birlikleri Vietnam’dan çekildi.

*Sovyetler Birliği ile Antlaşma – Nixon ayrıca, Sovyetler Birliği’ne yaptığı tarihi bir ziyarette liderleri Leonid Brezhnev ile bir araya gelerek iki ehemmiyetli anlaşmayı imza attı: MUTLAK 1 Antlaşması ve AntiBalistik Füze Uyuşması.

1972’de Washington DC’deki Watergate binalarındaki Demokrat Parti genel merkezine girmeye çalışan beş birey tutulmuştu. Bu adamların Nixon yönetimi için çalıştığı anlaşılmıştı. Nixon, bu iddaaları yalanladı. Çalışanlarının bunu izin almadan yaptıklarını söyledi. Ancak, daha sonra Nixon’un saklı kasetleri tespit edildi.

Kurultay, Nixon’a müdahale etmeye hazırlandı ve Senato’nun onu vazifeden alması için reyleri yeterliydi. Davaya girmek yerine Nixon istifa etti ve başkan yardımcısı Gerald Ford yerine başkan oldu. Nixon 1994 yılına can vermiştir. Bill Clinton, George Bush, Ronald Reagan, Jimmy Carter ve Gerald Ford gibi adlar
cenazesinde bulunmuştur. Nixon, Kalifornia’dan Cumhurbaşkanı olan tek şahıstır. Başkan Gerald Ford, işlediği kabahatten dolayı Nixon’ı bağışlamıştır. Watergate skandalıyla alakalı palavra söylediği zaman “Ben bir dolandırıcı değilim. Elime geçen her şeyi hakederek kazandım.” demiştir.

Yazar: Osman Uçar

İçeriği Oyla

Yorum yapın