Anasayfa » Genel » Orhan Şevki

Orhan Şevki

Orhan Şevki Biyografisi

Orhan Şevki, 9 Aralık 1940 tarihinde İstanbul Kınalıada ’da doğmuştur. Çocukluğu Kınalıada ’da geçmiştir. Kınalıada ’da başlayan spor hayatını Saint-Michel mektebinde geliştirdiği voleybolla sürdürdü. İstanbul ’da Fransız Saint-Benoit lisesinde okudu. Aynı zamanda Şişli spor kulübü alt yapısında da basketbole çalıştı. Kezlerce Kınalıada basket ve voleybol ekiplerinin formasını giydi. Ardından da İstanbul ikinci liginde yer alan Güneşspor kulübüne transfer olarak voleybolda bu ekibin kaptanlığını yaptı.

İstanbul Üniversitesi Fransız Fillolojisinde öğrenimini sürdürürken 1959 senesinden başlayarak İstanbul gazete ve mecmualarında müzik yazarlığı yapmaya başladı. Ayrıca yurt dışından ünlü bireylerle muhtelif görüşmeleri de yayımlandı.

Orhan Şevki, 1963 senesinde İstanbul, Kınalıada ’da kurduğu acemi orkestra sonrasında aynı sene içinde Uğurtan Günal orkestrasına geçerek profesyonel solist oldu. Orhan Şevki, 1963 senesinde Önder Bali, Ersan Erdura ile birlikte Boğaziçi Orkestrası eşliğinde muhtelif yerlerde dans müziği yaptı.

Orhan Şevki, 1963 senesinde Hakkâri ’de Yedek subay hoca olarak askerlik vazifesini yaptı. 1965 senesinde askerlikten döndükten sonra spor hayatını bıraktı ve bu kere Yavuz Özışık orkestrasında çalıştı.

1966 senesinde Uğurtan Günal Orkestrası ile çalışmaya başlayan orkestranın Güncel bayan personeli Asu Maralman ile 1967 senesinin Eylül ayında evlendi.

Orhan Şevki, Asu Maralman ile evlendikten sonra eşi ile birlikte çalışmak için 1967 senesinde Adana ’ya yerleşti. 9 ay sonra aldığı öneri ile İstanbul Hilton Oteli ’ne gelerek, Orhan Şevki Orkestrası ile program yaptılar. 1974 senesine kadar kışları Hilton Oteli ve yazları da Zeynep Kamil Kuruluşlarında çalıştılar.

Orhan Şevki, 1968 senesinde kendi orkestrasını kurdu ve grubun değişik şarkıcısı Asu Maralman oldu. 1972 senesinde müzisyen Önder Bali ile ortak orkestra kurdu.

1972 senesinde Asu Maralman ile birlikte okudukları, Pir Sultan Abdal ’ın “Hudey Hudey” isimli şarkısı 45 ’lik plak olarak piyasaya çıktı.

Şerif Yüzbaşıoğlu ’nun tertip ettiği, İstanbul Gelişim orkestrasının çaldığı ve Mehmet Teoman ’ın laflarını yazdığı “Dön Artık” isimli bir şarkıyı Orhan Şevki, seslendirdi.

Bir ara iş ilişkileri sayesinde tanıştıkları Fransız şarkıcı Hugues Aufray ’ın davetiyle 1973 senesinin Ekim ayında Paris ’e yerleşen Orhan Şevki ve Asu Maralman kısa bir vakit sonra tutunamayıp Türkiye ’ye dönmüşlerdir.

Evlilikleri :
1.eşi: Orhan Şevki, Asu Maralman ile 1967 senesinin Eylül ayında evlendi. Evlilikleri 12 sene sürdü 1979 senesinde boşandılar.
2.eşi: 1981 senesinde piyanist ve besteci Aynur Aksel ’le evlendi, ancak 1985 senesinde bu beraberlik de sona erdi.

Orhan Şevki 1974 senesinde müziği bıraktı. Evvelleri Şanar Yurdatapan ve Attila Özdemiroğlu ’nun birlikte 1971 senesinde kurduğu “Şat İmal” işletmesinin Promosyon işlerini yürütürken, aynı sene içinde kendi ajansını oluşturdu, Kıbrıs Bayrak ve Almanya WDR radyolarına müzik programları hazırladı ve bütün 22 sene, İlhan İrem, Sezen Aksu, Cem Karaca, Barış Manço, Kayahan, Nilüfer, Yeliz Eker ve daha birçok sanatçının bir yarıyıl menajerliğini yaptı.

Laflarını Çiğdem Talu ’nun yazdığı “Aldatamazsın” isimli bir bestesi ve laflarını kendi yazdığı “Bir Umut Olsun İçinde” isimli Timur Selçuk ’un bestelediği iki şarkıyı da Asu Maralman plak yaptı.

1996 senesinde çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği Kınalıada ’ya döndü ve burada adanın muhtarı daha önceki müzisyen Seyfi Tetik ’le birlikte “Kınalıada Son Vapur” gazetesini çıkartamaya başladı.

1999 senesinde “Dünden Bugüne Kınalıada Spor Kulübü”, 2000 senesinde “Su Sporları Kulübü” ile alakalı iki araştırma mecmuası yayımladı.

2004 senesinde Su Baskın yayıncılık tarafından yayımlanan “Proti ’den Kınalıada ’ya ” isimli kitabı eleştirmenlerin beğenisini kazandı. Ardından da “Kınalıada” ile alakalı ikinci kitabı yayımlandı. 1973 ile 1996 seneleri arasında gerek müzik dünyası, gerekse Türkiye ’deki sosyal çalkantılarını yansıtan günlüklerini 2018 senesinde “Gölge Adam Bir Menajerin Hatıraları” isimli bir kitapta topladı.

Orhan Şevki, hali hazırda İstanbul Kınalıada ’da yaşıyor ve araştırma kitapları hazırlıyor.

Kitapları :
2004 – Proti ’den Kınalıada ’ya
2005 – Kınalıada
2009 – Gölge Adam Bir Menajerin Hatıraları
2018 – Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Azınlık Spor Kulüpleri ve Sporcular
2021 – Zaman, Mekan ve İnsanlarıyla Kınalıada

45 ’lik Plakları :
1972 – Hudey Hudey / Beğenmedim Hayatı

İçeriği Oyla

Yorum yapın