Anasayfa » Genel » Mustafa İktu

Mustafa İktu

Mustafa İktu Biyografisi

Opera sanatçısı

“Mutluluk veren ses” olarak tanınmıştır. Mustafa İktu, Türk operasına mülk olmuş sanatçılardan bkocamandır.

Mustafa İktu, 12 Haziran 1938 tarihinde Manisa, Salihli ’de doğmuştur. Babası Hatay ’lı Ramazan İktu, annesi Güneş İktu ’dur. Opera sanatçısı olan Mesut İktu d.22 Mayıs 1947 kardeşidir. Erkek Sanat Enstitüsü “Demir” Bvefatı ’nde okudu. Ortaokuldan sonra 1952 senesinde Ankara Devlet Konservatuvarı ’nın imtihanını kazandı. Ankara Devlet Konservatuvarında dört sene üflemeli sazlar korno Bvefatına devam etti. 1956 senesinde Opera Bvefatı ’ne geçti. Bu yarıyılda dört sene boyunca ünlü İtalyan Baritonu Cario Galleffi ’den ders almıştır. Ayrıca üniversite senelerinde Saadet İkesus Altan ile Alman Lied sanatını da analiz fırsatı tutmuştur. 1962 senesinde mezun oldu. Aynı yarıyılda, Franz Schubert, Robert Schumann, Johannes Brahms, Hugo Wolf, Richard Strauss ’a ait yapıtlardan oldukça hacimli bir repertuar hazırlamıştır.

Mustafa İktu, 1962 senesinde Ankara Devlet Konservatuvarı ’dan mezun olduğunda Devlet Operası kadrosunda yer aldı. 1962 ve 1963 senelerinde rol aldığı II Trovatore, La Boheme ve Andrea Chenier operalarındaki başarısıyla alaka çekti.

Daha sonra İstanbul Şehir Operası, Ankara Devlet Operası ve İstanbul Devlet Operası kadrolarında misyon yapan Mustafa İktu, 1978 senesinde SSCB ’ye giderek muhtelif opera temsillerine katıldı. Türkiye ’de birçok konser ve resitaller verdi, dünyanın ünlü operalarında çalıştı.

1981 senesinde Okan Demiriş ’in yazdığı IV. Murat Operası ’nın dünya prömiyerini asıllaştırdı.

Mustafa İktu, 1981 senesinde İstanbul Devlet Operası müdürlüğüne atandı.

Mustafa İktu, soprano Ayşe İktu ile evli idi. Kızları Aslı İktu da tiyatro sanatçısıdır.

Mustafa İktu, 1 Ekim 1982 tarihinde Balıkesir ’de trafik kazasında 44 yaşına can vermiştir.

İçeriği Oyla

Yorum yapın