Anasayfa » Genel » Mesut İktu

Mesut İktu

Mesut İktu Biyografisi

Mesut İktu, 22 Mayıs 1947 tarihinde Ankara‘da doğmuştur. Babası Hatay ’lı Ramazan İktu, annesi Güneş İktu ’dur. Opera sanatçısı olan Mustafa İktu d.1938-ö.1982 isminde abisi vardı. Müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuvarında bir zaman Flüt eğitimi gördükten sonra Opera Bvefatına geçti. Burada, Eduard Heindrichs, Saaadet İkesus Altan ve Afro Poli ile çalışarak Opera Yüksek Bvefatı ’nden bcerahatçilikle mezun oldu.

Opera Bvefatı’nde bitirerek, devlet btümörsüyle gittiği, Almanya ’da Berlin Devlet Yüksek Müzik Mektebi Opera Bvefatı’nde Prof. Herbert Brauer ile Ün, Sahne, Prof. H. Schmith Rhein ve Prof. Gerhard Puchelt ile de Lied-Yorumu alanlarında çalışarak üstün başarıyla mezun oldu.

Sesi, tekniği ve geniş ses yelpazesiyle ülke içinde ve dışında Opera temsillerinde olduğu kadar Vokal Senfonik Konserler ve Resitallerle de beğeni toplayan Mesut İktu, Sevil Berberi-Figaro ’dan Büyülü Flüt-Papageno ’ya, Rigoletto ’dan Otello-Jago ’ya, La Boheme-Marcello ’dan Midas ’ın Kulakları ’nda Kral Midas ’a bir çok operada rol aldı. Özellikle Sevil Berberi, Büyülü Flüt ve Otello operalarındaki Figaro, Papageno ve Jago rolleriyle elitleşti.

Mesut İktu, 1987-1991 ve 2001-2003 seneleri arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Müdürlüğü ve Genel Sanat Rejisörlüğü vazifelerini yaptı. Aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı’nda Öğretim Azası olarak misyon yaptı.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu için Arşiv Byeminleri ve TV Programları yaptı.

Opera ’nın yanı gizeme Konser şarkıcısı olarak da tanınan Mesut İktu, Devlet Senfoni Orkestraları DSO eşliğinde Gustav Mahler‘in bazı yapıtlarını Türkiye’de ilk defa yorumladı. Ahmet Adnan Saygun‘un kendisi için tertip ettiği “Bariton ve Orkestra İçin Beş Ezgi”yi DSO eşliğini açıkladı. . Bilkent Senfoni Orkestrası ile “Atatürk ’nam İzinde Anadolu Müzik Şenliklerine” Solist olarak katıldı.

Türk yapıtlarının yurtdışında tanıtılması emeliyle, konser programlarında Türk bestecilerin yapıtlarına yer veren Mesut İktu, opera ve konser sanatçısı olarak, Almanya, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri, Daha Önceki Yugoslavya, Bulgaristan, Etiyopya, Kenya, İtalya, Belçika, Rusya Federasyonu, Slovakya, Azerbaycan, Gürcistan, Polonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yunanistan, Brezilya, Norveç, Avusturya, Hollanda, Macaristan ve Belarus ’da ehemmiyetli sanat merkezlerinde pek çok defa sahneye çıktı ve muhtelif opera yapıtlarında rol aldı. Beynelmilel Müzik Şenliklerine katıldı. 30’dan fazla operada rol alan sanatçı, Türk yapıtlarının tanıtımına büyük ehemmiyet verdi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin solist sanatçılarındandır.

Prof. Mesut İktu, Marmara Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Müzik Bvefatı ’nün kurucuları arasında yer aldı ve Lisans,Yüksek Lisans, Hekime ve Sanatta Yeterlik talebelerine uzun seneler dersler verdi, Tez-Danışmanlıkları yaptı

Kuruluşundan beri Öğretim Aboneliği yaptığı Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü ’nü uzun seneler üstlenmesinin yanında, Ün, Türkçe Metinli Müzikli Diksiyon ve Lied Yorumu dersleri verdi.

Opera Anasanat Dalı Başkanı, Üniversite İdare Heyeti ve Senato Aboneliği, Üniversitelerarası Heyet, Sanat Dalları Eğitim Konseyi, Konservatuvarlar Grubu Başkanlığı, Üniversitelerarası Heyet, Müzik, Sahne ve Görsel Sanatları Doçentlik İmtihan Komiteyi Başkanlığı, İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Yönetimi Bvefat Başkanlığı, Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi ’nin” Genel Sanat Rejisörlüğü vazifelerinde bulundu.

Opera sanatçısı Mesut İktu, 2015 senesinde 45. sanat senesini Kadıköy Süreyya Operası’nda verdiği konserle kutladı. Konserde, Hakan Şensoy idaresindeki İstanbul Oda Orkestrası eşlik etti.

2020 senesinde “50.Sanat Seneyi”nı kutlayan Mesut İKTU, sanatsal çalışmalarını sürdürmekte, muhtelif üniversitelerde dersler vermekte ve Semiha Berksoy Opera Vakfı Mütevelli Kurul Eş Başkanı olarak misyon yapmaktadır.

İçeriği Oyla

Yorum yapın