Anasayfa » Genel » Mert Fırat, “Variety” Dergisine Deprem Hakkında Röportaj Verdi ve Destek Çağrısında Bulundu

Mert Fırat, “Variety” Dergisine Deprem Hakkında Röportaj Verdi ve Destek Çağrısında Bulundu

Oyuncu Mert Fırat, tüm dünyada büyük okuyucu bir kitlesi bulunan “Variety” mecmuasına ülkemizde yaşanan zelzeleyi anlattı ve tüm dünyaya destek çağrısında bulundu.

Mert Fırat, “Variety” mecmuasına verdiği mülakatta zelzele hakkında konuştu ve destek çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Türkiye İyi Hedef Elçisi olan Fırat, gereksinimi olanları buluşturan bir web sitesi olan Gereksinim Haritası’nın da kurucu ortakları arasında.

6 Şubat günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde alana gelen zelzelenin ardından, merkezi Elbistan olan 7.6 büyüklüğünde ikinci bir zelzele daha yaşandı. Ayrıca arkasıcı zelzeleler de bölgeyi negatif biçimde etkilemeye devam etti. On şehirde ciddi imhalarla sonuçlanan zelzelelerde binlerce insan hayatını yitirdi. Son açıklamaya göre zelzelede hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bin 991.

Fırat ’ın “Variety” ile yaptığı ziyareti altta okuyabilirsiniz. Orijinal kaynağa ise buradan erişebilirsiniz.

Şu anda neredesin?

Türkiye’nin zelzeleden en çok etkilenen şehri Hatay ’ın Antakya ilçesindeyim. Gidişat vahim zira zelzelede binlerce ev devrildi ve bu bölgede takribî 7.000 birey hayatını kaybetti.

 

Enkazın altında hala insanlar var mı?

Evet. Teyzelerimden biri ve kocası altı katlı bir binanın birinci katında oturuyorlardı. Başka Bir Deyişle kaçamadılar. Onlara erişmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ne olacağını öğrenmiyorum. Ama ne yazık ki pek umudum yok. Benim gibi iyi haber bekleyen çok insan var ama ne yazık ki neredeyse %70 makûs haber zira [depremin] ilk günü çok soğuktu. Yalnızca bekliyoruz ve çalışıyoruz. Başkalarını desteklemek ve ses duymayı ummak. Üst katlarda oturanlar daha talihli.

 

Yerde kar var mı?

[Depremin] ilk günü yerde kar vardı. Artık yok, ama hala soğuk.

 

Destek çalışmaları nasıl gidiyor?

Biz yalnızca sistemi tekerrür çalışır hale getirmeye çalışıyoruz. İnsanları doyurmak için Güncel çözümler buluyor, karavan mutfakları kuruyor ve insanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bölgedeki bu üç şehir – Hatay, Adıyaman ve Maraş – trajediden en çok etkilenenler. Kurtarma takımları iş başında; dünyanın değişik ülkelerinden geliyorlar.

 

En kritik meseleler nelerdir?

En büyük meseleler su, gaz, elektrik ve internet yetersizliği. Benzin istasyonları devrildi. Elektriği sağlamak ismine gaz taşımak için tankerler kullanıyoruz ayrıca jeneratörler de var. Ve yemek bir mesele. Tüm marketler ve lokantalar kapalı. Ayrıca kamp kurmak için yer bulmak da ehemmiyetli zira bir hayli insanın artık evi yok. Binlerce ev devrildi ve insanların dışarıda yatması gerekiyor. Başka Bir Deyişle çadırlara gereksinimimiz var, battaniyeye gereksinimimiz var. Karavan kampları da kurmaya çalışıyoruz. “Bir Kira Bir Yuva” diye bir kampanya başlattık. Kampanya, zelzele sonrası evini kaybedenler ile kira dayanağı vermek veya boş evlerini kullanıma açmak isteyenleri buluşturuyor. İnsanları en çok etkilenen şehirlerden alıp başka yerlerde konaklama sağlamaya çalışıyoruz. Antakya’da popülasyonun takribî %30’u şehri terk etti

 

Türk film ve TV sektöründen ne kadar destek alıyorsunuz?

Oyuncular, sanatçılar, yazarlar ve üretimciler hayır işlerini desteklemek için çalışmayı vazgeçti. Üreticiler mutfaklı karavanlarını bize gönderdiler. Tiyatrolar kapandı. Bir Hayli oyuncu dostum çözüm bulmak için bizimle beraber çalışıp tırlarla elbise ve yemek yolluyor. Web sitemiz aracılığıyla bilgi paylaşıyoruz ve değişik şehirlerden insanlar bize destek oluyor. Gönüllülerden daha fazla destek almaya çalışıyoruz.

 

Beynelmilel film ve TV sektörü destekçi olmak için ne yapabilir?

Onların yardımına gereksinimimiz var. Yalnızca birkaç ay evvel Ukrayna için kampanya yürütüyorduk. Ama şimdi Ukrayna bizim için kampanya yürütüyor.

Yaratıcı sektör bizi destekleyebilir. Sanatçılar duyarlı insanlar bizi destekliyorlar. Türk dizileri 120’den fazla ülkede izleniyor ve bu bize ekstra bir avantaj sağlayabilir zira dünya bizi kültürümüzü öğreniyor. Bizi tanıyorlar. Anlayışlarımız çok eş. Onların yardımına gereksinimimiz var. Gayretlerimizi desteklemek için para toplamak için dünyanın dört bir yanındaki oyuncu ve sanatçı dostlarımıza gereksinimimiz var.

Gereksinim Haritası bağış sayfası

Kaynak

İçeriği Oyla

Yorum yapın