Anasayfa » Genel » Mehmet Fatih Kacır

Mehmet Fatih Kacır

Mehmet Fatih Kacır Biyografisi

3 Haziran 2023 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak atandı.

Mehmet Fatih Kacır, 1984 senesinde İstanbul‘da doğmuştur. Babası Ünal Kacır, AK Parti İstanbul daha önceki milletvekilidir. 2 kardeşi vardır. Ortaokul ve lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesinde bitirdi. 2003 senesinde üniversite giriş imtihanlarında Türkiye 12’ncisi oldu. Boğaziçi Üniversitesi Sanayi Mühendisliği bvefatındaki lisans eğitiminden 2008 senesinde onur derecesiyle mezun oldu.

Mehmet Fatih Kacır, üniversite eğitimi sırasında talebe temsilciliği yaptı ve disiplinlerarası araştırmalar ve proje yönetimi eğitimlerine liderlik etti. Mehmet Fatih Kacır, üniversite mezuniyeti sonrası teşebbüsçü olmayı seçti, kurucusu ve idareyicisi olduğu işletmelerde bereketli model ve endüstriyel tasarımlar geliştirerek Güncellikçi uygulamalara imzalaydı.

Üniversite mezuniyeti sonrası farklı sektörlerde teşebbüsçü olmayı seçti. İlk ticari teşebbüsü olan Chocnette Çikolata Türkiye’de en süratli büyüyen kiosk zinciri oldu ve kısa zamanda 50 şubeye erişti. Değişik bir teşebbüsü Like Film ve Cümbüş, Türkiye’nin ilk hakikat çekimli 3 boyutlu simulasyon filmlerini yaptı, simulatörler üretti ve milyonlarca turiste İstanbul‘u ve Türkiye‘yi tanıtan işlere imzalaydı.

Mehmet Fatih Kacır, Outgate markasıyla dijital açıkhava reklamcılığına adım attı. Simulasyon yazılım ve teçhizatları, artırılmış asıllık ve sanal Gerçeklik uygulamaları geliştirmek üzere ar-ge projeleri yürüten M3 Teknoloji’yi kurdu. Kurucusu ve ortağı olduğu işletmelerde bereketli model ve endüstriyel tasarımlar geliştirerek Güncellikçi uygulamalara imzalaydı. Ticari yaşamın yanında sivil toplum kuruluşlarında da faal rol aldı. Hali Hazırda kurucusu olduğu işletmelerde idareyicilik yaptı.

Teşebbüsçülüğün yanında sivil toplum kuruluşlarında da faal rol alan Mehmet Fatih Kacır, kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Teknoloji Ekibi Vakfı T3 Vakfı İdare Heyeti Başkanlığı vazifesini 2018 senesine kadar sürdürdü.

Mehmet Fatih Kacır, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri kurulmasının, özel maharetli talebelere müteveccih sürdürülen “Geleceğin Teknoloji Yıldızları Programı”nın, Bilim Merkezi ve Teşebbüs Merkezi programlarının, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Şenliği olan TEKNOFEST‘in liderleri arasında yer aldı.

2018 senesinde TÜBİTAK Bilim Heyeti azası olan Mehmet Fatih Kacır, 31 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla Sanayi ve Teknoloji Bakan Dayanakçılığına atandı.

Bakanlıkta, Ulusal Teknoloji Saldırısı ve stratejik mutasyon siyasetlerinden mesul olarak vazifesini sürdüren Mehmet Fatih Kacır, Ulusal Teknoloji Genel Müdürlüğü, Stratejik Araştırmalar ve Yararlılık Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, Türk Tescil ve Marka Müesseseyi TÜRKPATENT, Türkiye Bilimler Yüksekokulu TÜBA ve Türkiye Uzay Ajansı çalışmalarının koordinasyonunu yürüttü.

Mehmet Fatih Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakan Destekçiliği vazifesinde, TEKNOFEST İcra Heyeti Başkanlığı, 81 şehirde asıllaştırılan DENEYAP Türkiye Projesi’nin manipülasyon heyeti başkanlığı, teknoloji seviyesi yüksek mahsullere ve Güncellikçi teknolojilere müteveccih Ar-Ge ve Yatırım Teşvik Programı olan Teknoloji Odaklı Sanayi Saldırısı Program Kurulu Başkanlığı, Araştırma Altyapıları İzleme ve Yeterlik Değerlendirme Kurulu Başkanlığı ve Milli Teknoloji Teşebbüsçülüğü Konseyi Başkanlığı misyonlarını üstlendi.

Türkiye Sarih Kaynak Platformunun ve Güncel nesil eğitim modeli olan 42 Yazılım Mekteplerinin kuruluşuna liderlik eden Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin otomobili Togg’un teknoloji yol haritasının oluşturulması ve yaşama geçmesi süreçlerinde çalıştı.

Mehmet Fatih Kacır, 2023 Sanayi ve Teknoloji Taktiği, Milli Suni Zihin Taktiği, Ulusal Uzay Programı, Milli Teknoloji Teşebbüsçülüğü Taktiği, Mobilite Teknolojileri ile Uslu Yaşam ve Sağlık Teknolojileri Yol Haritası çalışmalarına liderlik ederek, taktikler kapsamında eylem tasarılarının uygulanması ve Bakanlığın yine yapılandırılması süreçlerini yürüttü.

ASELSAN ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı İdare Heyeti Azası olan Mehmet Fatih Kacır, çok iyi derecede İngilizce ve Almanca biliyor.

Mehmet Fatih Kacır, Selçuk Bayraktar ’ın yakın dostudur.

Mehmet Fatih Kacır, konutludur ve 2 çocuğu vardır.

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Türkiye genel tercihlerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı misyonu yapan Mustafa Varank, Adalet ve Kalkınma Partisi‘nden Bursa milletvekili seçildi.

3 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Güncel Cumhurbaşkanlığı Kabinesi‘nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Mehmet Fatih Kacır getirildi.

İçeriği Oyla

Yorum yapın