Bu ehemmiyetli sanatçı özellikle dadaizm ve reel üstü sanat akımının en ehemmiyetli temsilcileri arasında yer alır. Pek çok sanat stili ile ilgilenmiştir. Bu sanat dalları şairlik, grafik sanatçılığı, ressamlık ve heykeltıraşlık olmuştur. Max Ernst daha çok reel ile hayali iç içe geçirerek bu stilde yapıtlar ortaya koymayı seçim etmiştir. Özellikle doğa, kuşlar, ağaçlar ve böcekler […]
Bu ehemmiyetli sanatçı özellikle dadaizm ve reel üstü sanat akımının en ehemmiyetli temsilcileri arasında yer alır. Pek çok sanat stili ile ilgilenmiştir. Bu sanat dalları şairlik, grafik sanatçılığı, ressamlık ve heykeltıraşlık olmuştur. Max Ernst daha çok reel ile hayali iç içe geçirerek bu stilde yapıtlar ortaya koymayı seçim etmiştir. Özellikle doğa, kuşlar, ağaçlar ve böcekler ile alakalı mevzularda ebat kazandıran yapıtlar ortaya koymuştur. Fotoğraflarında en çok yer verdiği canlılar kuşlar ve bunları takip eden ise ormanlardır. Doğa ile alakalı şeylere ayrı bir merakı ve alakalı bulunur. Bunu nedeni ise oldukça etkileyicidir. Çok hoşlandığı kuşunu bir sabah uyandığında odasında ölü bir biçimde bulmuştur. Fakat aynı gün içinde bir müjde de yaşamıştır. Kuşunun can verdiği gün kız kardeşi dünyaya gelmiştir. Bu Gerçekltuda kuşlara çok fazla ilgi duymaya ve insanların yaşamlarını değiştirebildiklerine inanmaya başlamıştır. En büyük buluşlardan biri olan frotaj tekniğini bu ehemmiyetli sanatçı 1926 senesinde bulmuştur.
Max Ernst’ın Yaşamı
Alman olan Max Ernst 1891 senesinde dünyaya gelmiştir. Alman bir ailenin 6. çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Babası sağır ve dilsizler mektebinde bir fotoğraf hocayı olduğu için sanatçı bir aileye doğmuştur. En büyük uğurlarından birinin bu aileye doğduğu olduğunu pek çok kez ifade etmiştir. 1909 senesinde üniversite eğitimine başlamıştır. Üniversite yaşamında sanat, bilim, edebiyat ve felsefe üzerine eğitimler almıştır. Disiplinli bir çalışma kumpası olduğundan dolayı her dalda büyük bir galibiyet tutmayı muvaffak olmuştur. Psikiyatr olarak yoluna devam etmiştir. Bir gün akılsal manilileri ziyarete gitmiştir. Bu ziyareti sırasında sanatını gösterip herkesi tesiri altına almayı muvaffak olmuştur. 1914 senesinde ise çalışmalarını bitirmiştir. Daha sonra ise 1. Dünya Savaşı sırasında savaşa katılmış ve hem doğu hem de batı cephesinde savaşmıştır. Savaştan sonra ise Münih’e geçerek burada sürrealizm üzerine derin araştırmalara girmiştir. Bu araştırmalar neticeyi sanat kavrayışını bu istikamette değiştirerek bu stilde yapıtlar vermiştir.
Max Ernst Sanatında Kolajresim
Fotoğraf alanında çok galibiyetli olan Max Ernst sanatında kolajresim alanında da çok büyük bir galibiyet tutmuş çok ehemmiyetli bir sanatçıdır. Sanata atılışının ve sanat üzerine kendini geliştirmesinin ilk düzeyi kolajresim olmuştur. Kendine özgü çok değişik ve hoş yapıtlar çıkararak herkes tarafından minik yaşında büyük galibiyetler tutmuştur. Kendisine özgü bir teknik olan buluntu tekniğini çok hoş bir biçimde fotoğrafa meç etmiştir. Gerek nesneleri gerek imgeleri ve gerekse kullandığı renkler ile çok alkış toplamıştır. Sanata giriş düzeyi olan kolajresim onun yükselmesi ve tanınması için atılan ilk adımdır. Yaptığı fotoğraflar ile bilinçaltına yerleşen duygu ya da düşünceleri dışa vurumu sağlayan ya da bireyi geçmişteki bir hadiseye çeken imgeler ve nesneler seçmiştir. Yaşamında pek çok kapının açılmasına imkân sağlayan sanat dalı kolajresim olmuştur. Daha sonra ise frotajı ilk keşfeden sanatçı olma özelliği ile tanındı. Sanatçının hem tekniği hem de sanat stili pek çok şahsın misal alacağı bir sanatçı olmasına neden olmuştur. Kendisi de pek çok sanatçıdan etkilenmiş fakat sanat yapıtlarında bu tesiri hiçbir zaman muhakkak etmemiştir.