Anasayfa » Genel » Mark Rothko Kimdir?

Mark Rothko Kimdir?

Amerikalı bir ressam olan Mark Rothko soyut eksperyonist sanat kavrayışını özümseyerek bu istikamette yapıtlar ortaya koymuştur. Rusya’da 1903 senesinin Eylül ayında dünyaya gelmiştir. Yapıtlarında soyut dışavurum kavrayışını özümsemiş ve daha çok 2. Dünya Savaşı sonrası yapmaya başlanıştır. Soyut dışavurumun en iyi kaynağının renkler olduğunu öne sunarak Renk Alanı Fotoğraflarının büyümesine ve duyurulmasına katkı sağlamıştır. Pek […]

Amerikalı bir ressam olan Mark Rothko soyut eksperyonist sanat kavrayışını özümseyerek bu istikamette yapıtlar ortaya koymuştur. Rusya’da 1903 senesinin Eylül ayında dünyaya gelmiştir. Yapıtlarında soyut dışavurum kavrayışını özümsemiş ve daha çok 2. Dünya Savaşı sonrası yapmaya başlanıştır. Soyut dışavurumun en iyi kaynağının renkler olduğunu öne sunarak Renk Alanı Fotoğraflarının büyümesine ve duyurulmasına katkı sağlamıştır. Pek çok alanda kendini göstermeyi muvaffak olmuş çok ehemmiyetli bir ressamdır. Özellikle yaptığı yapıtlarda hiçbir figür ve çizgiye yer vermeyerek yalnızca renklerin geçimini ele alan yapıtlar oluşturmasıyla ilk zamanlar büyük tepki alıp hoşlanılmasa da daha sonra bu alana olan alaka çoğalınca alkış toplamaya başlamıştır. Sanat ile alakalı devamlı olarak eğitim almıştır. Fakat hayatının bir kısmında radikal bir kararla üniversiteyi vazgeçerek hiçbir şey yapmadan yalnızca dolaşmıştır. Daha sonra ise ehemmiyetli bir ressam olan Max Weber’in yanında eğitim görmeye başlamıştır. Ehemmiyetli sanatçıların yanında eğitim gören bir ad olsa da çoğunlukla kendi kendini eğiten bir şahıs olmuştur.

Ressam Mark Rothko Kimdir?

Mark Rothko, gerek yapıtları gerek yaşam stili ile çok gizeme dışı bir insandır. Yarıyılında minik bir alanın çalışması için bile bu ehemmiyetli ressama çok büyük paralar öneri edilmiştir. Parasal gidişatı çok makûs olmasına karşın bunu kabul etmemiştir. Bu yaptığı ile hiçbir zaman sanatından ve sanatçılığından taviz vermediğini herkese ispatlamıştır. Rothriko her zaman bir karmaşa içinde bulurdu kendini. Hem hayatı hem de duyguları her zaman bir karmaşa içinde geçip gitmiştir. Bu karmaşa halini fotoğraflarına ve yapıtlarına da yansıtmayı muvaffak olmuştur. Yapıtlarının hoşlanılma güzergahlarından biri de insanların içerisindeki karmaşayı soyut bir yolla dışa vurmasıdır. Rothriko için duygu yoğunluğu her şeyin üzerinde yer alırdı. Fakat bu işi kabul etmek gidişatında kaldı. Yaptığı fotoğraflar ile lokantada sarih bir hava yaratmak yerine insanların içini kapatacak ve iştahını kaçıracak biçimde yapmıştır. Fotoğraflarında genellikle tuvalleri tek renge boyayıp içerilerine başka biçimler ve çizgiler çizerdi. İlk zamanlar hiç sevilmeyen ve herkesin tenkidini alan bu fotoğraflar aradan 6-7 sene geçmesinden sonra klasik maliyetinin takribî olarak 3 katına çıkmıştır. Bu biçimde yüksek maliyet ile de pek çok müşteriye erişmeyi muvaffak olmuştur.

Mark Rothko YapıtlarıMark Rothko Kimdir?

Ehemmiyetli ressamlardan biri olan Mark Rothko yapıtları bakımından çok fazla bireye hitap etmese de daha sonra bu yapıtlar çok fazla alaka görmüştür. Güç bir hayat geçiren Mark Rothko bu güçlüklere karşın hiçbir zaman usanmadan hayatın bir yerinden tutmaya çalışmıştır. Aynı zamanda hiçbir şeyi sanattan üstün yakalamamıştır. Çok fazla sefalet çekse bile paraya ilgi duymamış ve para kazanmak için farklı işlere yeltenmemiştir. Sanatından evvel sanatçı karakteri ile insanları etkilemeyi muvaffak olmuş yarıyılının en ehemmiyetli sanatçılarından biridir. Yapıtlarını yapmaya 2. Dünya Savaşı’ndan sonra başlamıştır. Yarıyılındaki şahıslardan çok fazla etkilenmemiştir. Kendi sanat kavrayışı içinde kendi benliğini bulmaya çalışan bir insandır. Yapıtlarında daha çok renkler hâkim kılınmıştır. Figürler kullanmak yerine renk değişleri ile fotoğraflar yapmıştır. En ehemmiyetlilerinden biri Mark Rorthko adsız 06 numaralı yapıtıdır. Bu yapıtında daha çok kırmızı ve tonlarının hâkim olma nedeni ateşi ve yangını anlatmasından kaynaklıdır. Değişik yapıtlarını saymak gerekirse Mark Rothko no 13, Mark Rothko Kırmızı ve Turuncu, Mark Rothko No 37, Mark Rothko No 16, Mark Rothko adsız 05, Mark Rothko adsız 03, Mark Rothko adsız 04, Mark Rothko No 17, Mark Rothko No 14, Mark Rothko adsız 02, Mark Rothko No 5, Mark Rothko adsız 01 gibi yapıtlardır. Bu yapıtları ile yarıyılın en çok konuşulan ve en çok sevilen ressamı olmuştur.

İçeriği Oyla

Yorum yapın