Anasayfa » Genel » Jean Desire Gustave Courbet Hayatı ve Eserleri

Jean Desire Gustave Courbet Hayatı ve Eserleri

Gustave Courbet, demokrat ve Jakoben ananelerine bağlı bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak 1819’da Fransız Alplerinin yakınındaki minik kırsal kasaba olan Ornans’da doğdu. 1839’da Steuben ve Hesse stüdyosunda eğitim almak için Paris’e taşındı. Caravaggio, Rubens gibi sanatçıların yapıtlarını araştırarak kendini geliştirdi. Courbet’in ilk şaheserlerinden biri, büyük miktarda Lelia ve Victor Hugo’nun yapıtlarından esinlendiği Odalisque idi. Bununla […]

Jean Desire Gustave Courbet Hayatı ve EserleriGustave Courbet, demokrat ve Jakoben ananelerine bağlı bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak 1819’da Fransız Alplerinin yakınındaki minik kırsal kasaba olan Ornans’da doğdu.

1839’da Steuben ve Hesse stüdyosunda eğitim almak için Paris’e taşındı. Caravaggio, Rubens gibi sanatçıların yapıtlarını araştırarak kendini geliştirdi.

Courbet’in ilk şaheserlerinden biri, büyük miktarda Lelia ve Victor Hugo’nun yapıtlarından esinlendiği Odalisque idi. Bununla beraber, edebiyat tesirlerine sahip mevzularla sanat yapıtlarına olan alakasını kaybetti. Bunun yerine, asılcı temalara sabreden fotoğraflar yaratmak için daha fazla esin aldı. Böylece, sanat yapıtlarının çoğu 1840’ların başlarında muhtelif rolleri yerine getirirken kendini gösterdi.

1846’da Belçika ve Hollanda‘yı dolaşmaya başladı. Serüvenleriyle, günden güne alana gelen görüntülerin tasvir edilmesinin değerini kavradı. Özel olarak Hals ve Rembrandt’ın yapıtlarından esinlendi. 1840’larda, genç sanat eleştirmenlerine ve meraklılarına, özellikle de Realistlere ve Neo-Romantiğe esin vermeye başladı.

1849’da ilk galibiyetini “Ornans’ta Akşam Yemeğinden Sonra” isimli yapıtıyla elde etti. Bu fotoğraf kendisine altın madalya kazandırdı.

Realizmin daha çok pigmentlerin kaba bir biçimde ele alınmasına odaklandığını ve günlük vaziyetlerdeki reelliği ve sertliği sunması gerektiğine inanıyordu.

Courbet’in en sansasyonel çalışmalarından biri, Sanatkâr’in Stüdyosu idi ve Baudelaire ve Eugene Delacroix dahil olmak üzere bir hayli sanatçı tarafından bir şaheser olarak kabul edildi. Sanatçıya göre, bu şaheser hayatını ve çevresindeki dünyayı sundu. Zenginlik, muhtaçlık, sefalet ve ıstıraplar da dahil olmak üzere yaşadığı cemiyette muhtelif unsurlar olduğunu açıkladı.

Jean Desire Gustave Courbet Hayatı ve Eserleriİnsanları sıradan civarlarda tasvir eden yapıtlarıyla seyirciyi afallatan Fransız ressam Gustave Courbet, 19. asırda Realist hareketin lideriydi. Sosyal sorunları, deneysel olmayan temsil şeklini kullanarak ele alan çalışması, tartışmalıydı ve cemiyetsel değişiklikleri silmeyi kasteden hakikat arayışını ortaya çıkardı. Resmîlerin yaratıcı fikirlerine alan okuyan Sıradan ve Romantik akımı yalanladı. Düz çizgiler ve yumuşak formlar yerine, Courbet daha asabi fırça darbeleri ve boyalı yüzeylerin pürüzlülüğünü kullandı mevzuyu Gerçekdan hayattan gözlemledi. Fukara köylülerin ve kırsal burjuvazinin yevmiye hayatlarının objektif meselelerini ortaya koyan konumlarını ve çalışma koşullarını denetledi.

1872’de mapus cezasına çarptırıldıktan sonra kendi yaşamını sembolize ettiği iddia edilen muhtelif alabalık fotoğrafları yaptı.

Courbet, 1877’de sürgündeyken İsviçre’de La Tour de Peilz’de can verdi.

Jean Desire Gustave Courbet Hayatı ve EserleriEn ehemmiyetli yapıtları:

Ressamın Stüdyosu, Yaralı Adam, Buğday Elekleri, Dalga, Karda Tilki, Yatan, Rüzgar Eforu, Mutlu Aşıklar, Güzde Orman, Rocky Nehri Vadisi, Loue Vadisi, Kasırgalı Deniz, Zindanın Kenarında, Pehlivanlar, Ornans Kalesi, Marc Trapadoux Baskı Kitabını İnceliyor, Pierre Joseph Proudhon ve Çocukları, Kontes Karoly Portresi, Çiçek Sepeti, Taş Emekçisi, Normandiya Sahili, Neunburger Denizi, Yangına Koşan İtfaiyeciler, Nar, Peyzaj, Çardak, Ornans Kağıt Fabrikası, Kırmızı Elma, Sainte Pelagie, Dağ Kulubü…

İçeriği Oyla

Yorum yapın