Anasayfa » Genel » İvan Gonçarov

İvan Gonçarov

İvan Gonçarov Biyografisi

En ünlü yapıtı 1859 senesinde basılmış Oblomov’dur.

İvan Gonçarov, 18 Haziran 1812 tarihinde Rusya ’da Simbirsk ’te bugünkü ismiyle Ulyanovsk zengin bir hububat tüccarının oğlu olarak doğmuştur. Bütün ismi İvan Aleksandroviç Gonçarov ’dur. Annesi Avdotya Matveevna Goncharova, babası Aleksander Ivanovich Goncharov ’dur. Nikolay Goncharov, Alexandra Kirmalova, Anna Muzalevskaya isimlerinde kardeşleri vardır. Babasının babası 18. asır ortasında orduya olan hizmetleri sayesinde toprak sahibi soylu sınıfa yükselmişti; ailenin geri kalanıysa hububat ticaretiyle uğraşmıştı. Babası Aleksandr İvanoviç birkaç yarıyıl Simbirsk ’e belediye başkanlığı da yapmış saygın bir adamdı.

Babasını 7 yaşında iken kaybettikten sonra başlayan eğitim yaşamı onu aile işinden uzaklaştırarak doğuştan hüneri olan edebiyata yakınlaştırdı. 1820’den 1822’ye kadar Goncharov, Simbirsk’teki Ekaterina Khovanskaya’nın özel yatılı mektebinde okudu. Orada Almanca ve Fransızca, Yaradan Kanunu okudu. Düzyazı yazarı daha sonra yatılı mektepteki çalışmalarını The Break romanında anlattı. Ve Goncharov’un ilk hocalarından bkocaman olan Başpiskopos Fyodor Troitsky, aynı kitabın kahramanı rahip Nikolai İvanoviç’in prototipi oldu.

Moskova Üniversitesi ’nin dilbilim fakültesinde okudu. Üniversitede yazar Mihail Lermontov tanışıp yakın dost oldu.

İvan Gonçarov, Moskova Devlet Üniversitesi’nden 1834 senesinde mezun olmasının ardından St. Petersburg ’a taşınıp 30 sene devlet memuriyeti yaptı. Maliye Bakanlığı’nda dış yazışma çevirmeni olarak işe başladı. Maliye Bakanlığı’nda sansür komisyonunda çalıştı. 1867 senesinde emekli oldu.

St. Petersburg ’da dürüst olduğu Maykov ailesi ve özellikle Nikolay Maykov, edebiyat etraflarını tanımasına ve yazmaya başlamasına ön ayak oldu; ilk hikayesi “Kader Yapıtı Kusur” ailenin özel derleme kitabında çıktı.

Vissarion Belinski ’yle dostluğu sayesinde planladığı trilojinin ilk kitabı Sıradan Bir Hikâye 1847 ona erken gelen bir başarı kazandırdı.

İvan Gonçarov ’un ilk romanı “Sıradan Bir Öykü” Alexander Puşkin‘in çıkarttığı 1836-1866 seneleri arasında Saint Petersburg’da yayınlanan bir Rus edebi, sosyal ve siyasi mecmuası Sovremennik’te 1847 senesinde yayınlandı. İkinci ve en iyi bilinen romanı olan “Oblomov” ise 1859 senesinde Rus edebiyat mecmuası Otechestvennye Zapiski’da yayınlandı. Rusya‘nın en büyük liberal mecmuası Vestnik Evropy’da 1869 yılında okuyucular ile paylaşılan üçüncü ve son romanı ise Yamaç’tır.

En ünlü romanı olan Oblomov’un aynı adlı kişiliği, “Oblomovluk” kavramının doğmasına da yol açmıştır. Bu kavram fazla tembelliğin bir ifadesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

İvan Gonçarov, hiç evlenmemiştir. Mimimishka isimli bir köpeği vardı.

İvan Gonçarov, Ekim 1852’den Mayıs 1854’e kadar Rus fırkateyni Pallada ’nın koramiraline özel kalemlik ettiği seyahat sırasında Uzak Doğu ve Japonya ’yı gördü; St. Petersburg ’a döndükten sonra izlenimlerini Pallada Fırkateyni: Seyahat Anekdotları ismiyle yayımladı 1858 ’de kitaplaştırıldı. İvan Gonçarov, bu gezide İngiltere, Portekiz, Singapur, Çin‘i ziyaret etti. Geziden dostlarına ve akrabalarına yabancı ülkelerdeki yaşamı anlattığı mektuplar gönderdi.

İvan Gonçarov erişkinlik yaşamı boyunca bunalımla ve teşhis edilmemiş zekâsal meselelerle çaba etti: Moderni İvan Turgenyev ’i 1818-1883 intihalle yargılaması da onu ileride münzevi bir yaşama götürecek olan paranoyaklığının erken bir işaretiydi.

Ömrünün son yirmi senesinde sınamalarını ve hatıralarını muhtelif yerlere yazdı. 1890 senesinde felç geçirdi; ertesi sonbahar tutulduğu zatürreeden sonra İvan Gonçarov, 27 Eylül 1891 tarihinde Sankt Peterburg, Rusya ’da 79 yaşına can verdi. Aleksandr Nevsky Manastırı ’na gömüldü, 1956 senesinde külleri Volkovo Kabirliği ’na taşınmıştır.

Varlığının neredeyse tamamını uşağının vefatından sonra hamiliğini üstlendiği karısı Aleksandra Treygut ve üç çocuğuna bıraktı. Gonçarov hiçbir zaman modernlerinin Slavcılık-Batıcılık çatışmasına faal olarak dahil olmadıysa da, hayalci ananeselcilikle fazla pragmatizm arasında var olan uçurumu kendisinde ve etrafında görmüş ve bu mevzuya romanlarında muhtelif açılardan mercek yakalamıştır.

Kitapları :
1869 – Yamaç
1858 – Pallada Fırkateyni: Seyahat Anekdotları
1859 – Oblomov
1847 – Sıradan Bir Öykü

İçeriği Oyla

Yorum yapın