Anasayfa » Genel » İbrahim Sesigüzel

İbrahim Sesigüzel

İbrahim Sesigüzel Biyografisi

Türkiye’de 1970’li senelerde ‘Benim Balonlarım Vardı’ isimli şarkı ile ünlenen İbrahim Sesigüzel İbo ismiyle tanındı.

İbrahim Sesigüzel, 4 Mayıs 1950 tarihinde Balıkesir ’de doğmuştur. İstanbul‘un Karaköy mahallesinde bulunan Avusturya Lisesinden mezun oldu. Ardından birçok değişik alanda eğitim alan İbrahim Sesigüzel, Almanya ’da Mönchengladbach Yüksek Tekstil Mektebinde Konfeksiyon mühendisliği ile ABD ’de Massachusetts, Boston ’da kurulmuş bağımsız müzik konservatuvarı Berkeley Müzik Mektebinde Şöhret ve Müzik Kuramı bvefatlarında okudu. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri “Devletler Hukuku Siyaseti” üzerine, Norveç‘te ise pedagoji eğitimi aldı. Bunlardan ayrı olarak futbol hakemliği üzerine kariyer yaptı.

Lisede okuduğu senelerde müzik ile de uğraşan İbrahim Sesigüzel, İlk olarak İlhan Feyman orkestrasında sonra, Alaaddin Dal ve İstanbul Gelişim Orkestralarında solist olarak çalıştı. 1968-1969 senelerinde Cüneyt Algür önderliğinde kurulan, İbrahim Sesigüzel, Ender Koray, Bilgin Özbay, Recep Harman solist oluşan ve Kendilerine “Burç Altılısı” adını veren grup daha sonra, gruba baterist Güngör Turgal ’ın katılımıyla adını “Kontlar” olarak değiştirirler. Daha sonra pedagoji eğitimi için gittiği Norveç ’te solistliğe devam etti.

Türkiye’de 1970’li senelerde ‘Benim Balonlarım Vardı’ isimli şarkı ile ünlenen İbrahim Sesigüzel İbo ismiyle tanındı. Şarkının lafları Özdemir Kaptan‘a, besteleri Zeki Arıcan‘a ve tertip etmeleri Onno Tunç‘a aittir.

İbrahim Sesigüzel, katıldığı bir müsabaka neticeyi biltihapçı gelerek 14 sene boyunca Norveç televizyonu orkestrasında solist olarak vazife yaptı. 1977 senesinde bir ara Ajda Pekkan ’ın da vokalistiliğini yaptı.

Altı yabancı dil bilen İbrahim Sesigüzel, 3 kere Türkiye Eurovision şarkı Müsabakası finallerinde yarıştı. 1981 senesinde “Nerde O Daha Önceki Tangolar” şarkısıyla 5. Oldu. 1986 senesinde Nil Burak‘la birlikte söylediği “Yaşa Yaşa” şarkısıyla 3. Oldu. 1992 senesinde “Vefat” şarkısıyla yarıştı 11. Oldu.

Üç kere evlenen İbrahim Sesigüzel, ilk ve ikinci konutluluğundan birer kız çocuğu vardır.
Evlilikleri :
1. eşi: ?Evlendi. Boşandı. Aşkım d.1972 isminde bir kızı vardır.
2. eşi: 25 Şubat 1980 tarihinde Filiz Balyemez ile evlendi. Boşandı. Bir kızı vardır.
3 .eşi: Jale Sinar ile evlendi.

2000 senesinden itibaren Balıkesir, Edremit’e bağlı Altınoluk’taki yazlığında yaşayan İbrahim Sesigüzel, 23 Ekim 2003 tarihinde rahatsızlandı ve evvel Edremit Devlet Hastanesi’ne, oradan da rehabilitasyon için İstanbul‘a götürüldü. 3 gün sonra kalp damar tıkanıklığı nedenine can verdi, vefatının ertesi günü Altınoluk’ta toprağa verildi.

İbrahim Sesigüzel, 26 Ekim 2003 tarihinde İstanbul ’da 53 yaşına can vermiştir.

45 ’lik Plakları :
1977 – Benim Balonlarım Vardı / Şarkılar Can Vermez
1978 – Kuklalardan Birisi / Sönmeyen Bir Şey Var
1979 – Sebebi Var / Dünyanın En Hoş Kızı

Albüm :
1992 – Terelelli Sevgilim Kaset

İçeriği Oyla

Yorum yapın