Anasayfa » Genel » Heinz Guderian

Heinz Guderian

Heinz Guderian Biyografisi

II. Dünya Savaşı‘nda misyon almış bir Alman general olan Heinz Guderian, Tank savaşı üzerine geliştirdiği yıldırım savaşı taktiği ile düşman hatlarında sağladığı derin gedikler ve çevirme operasyonlarıyla büyük başarılar kazanmıştır. Heinz Guderian Tarihte “zırhlı vasıtadan ordu idareyen ilk komutandır.”

Heinz Guderian, 17 Haziran 1888 tarihinde Chełmno, Polonya ’da Prusya Kraliyeti doğmuştur. Babası da Prusya ’da muvazzaf subay olan Heinz Guderian, genç yaşta orduya katıldı. Askeri mektebini bitirdiğinde üçüncü telgraf birliğine atandı.

Heinz Guderian, 1914’te katıldığı I. Dünya Savaşı‘nda gözlemlediği, statik siper savaşının imhasından ve neticesizliğinden kaçınmak için gelecek savaşlarda kullanılabilecek taktikler üzerinde çalışmak gereği duydu. I. Dünya Savaşı sırasında herhangi bir savaşçı birliğe komuta etmemekle birlikte, Batı Cephesinde, özellikle Marne ve Verdun savaş alanlarında geniş incelemeler yapma imkânı buldu. Savaştan sonra motorize ikmal birimleri üzerinde çalışmaya başladı ve ilerleyen senelerde panzer tümenlerini organize etti.

II. Dünya Savaşı‘nda misyon almış bir Alman general olan Heinz Guderian, Tank savaşı üzerine geliştirdiği yıldırım savaşı taktiği ile düşman hatlarında sağladığı derin gedikler ve çevirme operasyonlarıyla büyük başarılar kazanmıştır.

Tanklarla motorlu vasıtalara bindirilmiş zırhlı piyadenin birlikte taarruzunu ilk kere düşünmüş ve organize etmiş olan taktisyendir. O zamana kadar tankların ayrı bir grup olarak savaşmaları öngörülüyordu. Düz piyade zati tankların süratine yetişemediği için geride kalıyor, tek başına düşman hattını geçebilen tanklar yanlarında destek piyadeleri olmayınca ele geçirdikleri yeri korunamıyor, geri çekilmek zorunda kalabiliyor ya da imha tehlikesi ile karşılaşıyorlardı.

Heinz Guderian, “bindirilmiş piyade” konseptini ve bu motorize piyadenin zırhlı savaş taşıtları ile organize edilerek, tüm cephe boyunca değil, cephenin belli yerlerinde konsantre edilerek kama gibi düşman hattının yarılmasını öngören meşhur taktiği ile Blitzkrieg’in kurucu babasıdır.

Heinz Guderian, 1937 senesinde Zırhlı Birlikler Komutanlığı’na getirildi. 1939 senesinin Eylül ayındaki Polonya Seferi sırasında geliştirdiği taktikler başarı kazandı. 1940 senesinin Mayıs ayında Fransa Seferi sırasında ise emri altındaki 19. Panzer Kolordusu’nu Sedan’dan Manş’a ilerletmesi savaşın kaderini belirleyen unsur oldu. Alman ordularının Fransa cephesinde uyguladıkları savaş tasarısının Adolf Hitler‘ce kabul edilmesinde önemli etkisi oldu.

1941 senesinde komuta ettiği 2. Panzer Ordusu’nun ileri unsurları, Moskova‘nın 193 kilometre güneyindeki Tula kentinin dış mahallelerine kadar ilerledi. Adolf Hitler‘in 1941 senesinin yazında Tayfun İşlemi ile ağırlık merkezini Kiev’e kaydırılması kararına karşı çıkarak bir an evvel Moskova‘nın alınması gerektiğini korunarak Adolf Hitler‘e ters düştü. Adolf Hitler‘le olan görüş ayrılıkları giderek derinleşince 26 Aralık 1941 tarihinde vazifeden azledildi.

1943 seneyi başlarında Doğu Cephesi’ndeki gelişmeler pek çok tarihçi tarafından II. Dünya Savaşı‘nın dönüm noktalarından biri, belki de en önemlisi sayılmaktadır. Özellikle 23 Ağustos 1942 – 2 Şubat 1943 tarihleri arasındaki Stalingrad’da Alman 6. Ordu’nun abluka etilmesi ve teslim olması Alman askeri mekanizması için ağır bir darbe oldu. Bu negatif gelişmelerin neticesinde çözüm yolları arayan Adolf Hitler, 20 Şubat 1943 günü Heinz Guderian‘la görüştü, ondan Zırhlı Birlikler Genel Müfettişliği misyonini üstlenmesini istedi. 28 Şubat 1943’te ise, bizzat Heinz Guderian‘ın hazırlamış olduğu, oldukça geniş yetkiler içeren misyon talimatını onayladı.

Heinz Guderian, 20 Temmuz 1944 tarihinde Adolf Hitler‘e yönelik suikast girişiminden sonra doğu Cephesinde Hitler’e danışmanlık yapma mesullüğüyle Ordu Yüksek Komutanlığı Genelkurmay Başkan Vekili oldu. Heinz Guderian, 29 Temmuz 1944 tarihinde yayınladığı emirle Genelkurmay başkanlığındaki tüm subayların tamamını nazi partisi üyesi yaptı ve silahlı güçlerde Nazi selamını gerekli kıldı. Heinz Guderian, Ordu Yüksek Komutanlığı Genelkurmay Başkanı olarak Varşova Ayaklanması’nın acımasızca bastırılması sırasında Adolf Hitler ve Heinrich Himmler‘in verdiği emirlere veya şehrin sivil popülasyonuna karşı işlenen vahşete itiraz etmedi. Kasım 1944’te bir Volkssturm mitinginde Heinz Guderian, “Adolf Hitler‘in artta duran 95 milyon Nasyonal Sosyalist” olduğunu söyledi.

II. Dünya Savaşı‘nın sonlarına Gerçek 28 Mart 1945 tarihinde, Küstrin kasabasını günümüz Polonya‘da Kostrzyn nad Odrą geri almak için yapılan başarısız harekâtın ardından, Adolf Hitler tarafından başarısız bulunan Heinz Guderian, vazifeden alınarak izne gönderildi. Yerine General Hans Krebs geçti.

Heinz Guderian, savaşın bitiminden kısa bir vakit evvel, 6 Mart 1945 tarihinde, Holokost‘u yalanlayan bir propaganda yayınına katıldı.

Heinz Guderian, 1913 senesinde Margarete Goerne ile evlendi. Kurt Bernhard Guderian d.1918-ö.1984 ve Heinz Günther Guderian d.1914-ö.2004 isminde 2 oğlu oldu.

Heinz Guderian, II. Dünya Savaşı‘nın bitmesi ile 8 Mayıs 1945 tarihinde Almanya ’nın Güncellgiyi kabul edip teslimiyetinden sonra 10 Mayıs 1945 tarihinde ABD kuvvetlerine teslim oldu.

Nürnberg Duruşmaları‘nda savaş kabahatlisi olarak mahkûm edilmekten kaçındı zira o sırada aleyhinde kayda değer ispat niteliğinde bir belge yoktu. Müttefik güçlerden gelen sualleri cevapladı ve Nazizmin ateşli bir destekçisi olduğunu reddetti.

ABD yetkilileri, Sovyetler Birliği‘nin Heinz Guderian ’ın kendilerine iadesi talebini reddetti. Heinz Guderian, savaştan sonra bile Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalizm ile yakınlığına gözetti. Guderian, eski meslektaşları hakkında bilgi vermiş ve Müttefiklerle işbirliği yapmıştı. 17 Haziran 1948 tarihinde salıverilmesine kadar, ABD‘nin nezaretinde savaş esiri olarak kaldı.

Heinz Guderian, kendine herhangi bir savaş kabahati yüklenmemesi nedeniyle savaş kabahatlerini soruşturmakla görevli Nürnberg Mahkemesi’nde suçlanmamıştır. Bu vaziyet özellikle Sovyetler Birliği tarafından protesto edilmiştir. Nazi Partisi üyesi olmamış, Adolf Hitler‘e karşı yapılan suikasta katılmamıştır. Siyasete katılmadığından ve özellikle İngiliz ve Amerikalı düşmanları tarafından adil bir düşman olarak değerlendirildiğinden dolayı savaştan sonra Batı’da kendisine hep değer verilmiştir.

Heinz Guderian, savaştan sonra sık sık İngiliz gaziler gruplarının buluşmalarına katılmak üzere davet edilerek, eski düşmanları ile geçmiş savaşları analiz etti. 1950’lerin başında Batı Almanya‘daki askeri güçlerin Güncelden kurulmasını tavsiye etti.

Yaşamının geri kalanında ateşli bir Alman milliyetçisi olarak devam eden Heinz Guderian, Panzer Leader isimli bir kitap yazdı.

Heinz Guderian, 14 Mayıs 1954 tarihinde Almanya, Güney Bavyera’da Füssen yakınlarındaki Schwangau’da 66 yaşına can vermiştir.

Bağlılığı:
Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu 1918’e kadar
Almanya Weimar Cumhuriyeti 1933’e kadar
Nazi Almanyası 1945 ’e kadar
Batı Almanya 1954 ’e kadar

Kitapları :
1935 – Achtung-Panzer
Panzer Leader
Bir Askerin Hatıraları

İçeriği Oyla

Yorum yapın