Anasayfa » Genel » Francis Bacon Kimdir?

Francis Bacon Kimdir?

Francis Bacon Kimdir?1561 senesinde Londra’nın York House şehrinde doğmuş olan Bacon, sreyli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Çok iyi bir eğitim almıştır. Babası kralın mühürdarı, annesi ise 1. Elizabeth yarıyılında başbakan olan William Cecil’in bir akrabasıydı. 1573 senesinde henüz 12 yaşındayken Cambridge, Trinity College’de eğitim yaşamına başlamış ve Aristoteles felsefesine karşı sert bir tavır sergilemiştir. Bu düşüncesi sayesinde ilerleyen senelerde çağdaş düşüncenin kurucuları arasında büyük bir üstünlük sağlamıştır. Aristotelesçi felsefeye katlanan Skolastik düşünce sistemine yoğun tenkitler getirmiş ve Güncel bir düşünce dünyası kurmayı emel edinmiştir.
1576 senesinde hukuk eğitimi almak için Gray’s Inn’e başladı. Sonrasında İngiliz büyükelçisi sıfatı ile Paris’e gitti. Babası 1579 senesinde can verince mektebine geri dönerek yarıda vazgeçtiği hukuk eğitimini bitirdi. 1582 senesinde avukat oldu. Sarayda hukuk danışmanı olarak misyon yaptı. 1584 senesinde meclise katıldı. Kraliçeye ve devlet büyüklerine ülke sorunlarını anlatan mektuplar yazdı.
Tüm bunların yanında bilime yoğun bir ilgisi vardı. O yarıyılın bilim dallarının çoğu dünyaca ünlü feylesof Aristo’nun eserlerine katlanıyordu. Aristo’nun çoğu düşüncesi o yarıyıl geçerliliğini yitirse de, metodolojik olarak kullanımdaydı. Bilimsel reele bir ekip otoriter argümanlar yolu ile erişilebileceğini savunan düşünce alanında uzman bireylerin bir mevzu üzerinde yeterince fikir alışverişi yaparsa Gerçekya erişir Aristotelesçi düşüncenin esasını oluşturuyordu. Bacon ise reele ancak asıl dünyadan ispatlar ile erişilebileceğini savunuyordu. Bu cinsten fikirlerini Novum Organum isimli kitabında yayınladı. Bacon yaşadığı yarıyıl itibari ile Rönesans’ın keskin biçimde yaşandığı, Ortaçağ hayatında ehemmiyetli büyümelerin olduğu, Ortaçağ devletinin ulus devletlere dağılınmaya başladığı, ekonomide Güncel büyümelerin ortaya çıktığı, Kilisenin parasal eforunu yitirdiği bir zamana den gelmişti. Tüm bu büyümeler onun felsefe ve bilim alanında yapmış olduğu çalışmalarda tesirli olmuştur.

Francis Bacon Kimdir?Bacon siyasi alanda da zaferlerini sürdürmeye devam etti. 1618 senesinde İngiltere’nin en ehemmiyetli mevkilerinden olan Lord Şansölyesi olarak seçildi. Duruşmaların daha bereketli çalışması ve bağımsızlığının güvence altına alınması için çalışmalar yürüttü. Rüşvet almış olduğunu meclise itiraf edince cezalandırıldı. Parasal yaptırımlar uygulanarak mahkûm edildi. Kral onu sonradan affetse de bu vaziyet onun siyasi yaşamının sonu oldu. Hertfordshire Gorhambury’de evine çekilerek felsefe çalışmalarını burada sürdürdü. 9 Nisan 1626 tarihinde Londra şehrinde yaşama veda etti.

İçeriği Oyla

Yorum yapın