Fahrettin Arkunlar Biyografisi
15 Temmuz 1929 tarihinde Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği ’nin kuruluşuna katıldı.
Fahrettin Arkunlar, 1901 yılında İstanbul ’da doğmuştur. Tam adı Hasan Fahrettin Arkunlar ’dır. Babası Kiyefli Mustafa Ganioğlu adlı bir subaydır. 1918 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi ’ne girerek Hikmet Onat ve İbrahim Çallı ’nın atölyelerinde resim öğrenimi gördü. 1924 yılında okuldan birincilikle mezun oldu.
Fahrettin Arkunlar, burs sınavını kazanarak burslu olarak 1925 yılında Paris ’e gitti. Paris ’te Académie Julian ’de ve Ecolé Nationale des Arts Décoratifs okulunda (Dekoratif Sanatlar Okulu Resim Bölümü ’nde) Albert Laurens atölyesinde lisans, ardından Almanya ’da Leipzig ’de Leipzig Staatliche Akademie’de Prof. Dr. Heroux, Prof. Dr. Karl Miersch ve Prof. Dr. Tiemann’dan ders alarak master derecesini tamamlayarak yüksek lisans eğitimini 1928 yılında bitirdi.
Eğitimini tamamlayıp 1928 yılında İstanbul ’a döndükten sonra 1934 yılında ortaokullarda resim öğretmenliğine başladı. 1958 yılında emekli oluncaya kadar, İstanbul ’da çeşitli okullarda, resim öğretmenliği yapmıştır.
Fahrettin Arkunlar, Türkiye ’de akademik-empresyonist kuşağa karşı, Güncellikçi akımları özendirmek amacıyla, 15 Temmuz 1929 tarihinde Refik Fazıl Epikman, Cevat Dereli, Şeref Akdik, Mahmut Cuda, Nurullah Berk, Hale Asaf, Ali Avni Çelebi, Ahmet Zeki Kocamemi, Muhittin Sebati, Ratip Aşir Acudoğlu ’ndan oluşan sanatçılarla birlikte Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliği ’nin kuruluşuna katıldı.
Fahrettin Arkunlar, sık sık devlet sergilerine, 1933 yılında Moskova ve Amsterdam ’da açılan Türk Ressamları sergilerine resim vererek sergilere katılmıştır. 1939 yılından itibaren hemen her yıl Devlet Resim ve Heykel Sergileri’ne katıldı.
Fahrettin Arkunlar, 1941 yılında 40 yaşında iken CHP ’nin 4 ’üncü Yurt gezileri programı kapsamında Çoruh ’a (Artvin) gitmiştir. Ertesi yıl, yurt gezisine gönderilen ressamların yapıtlarıyla düzenlenen sergiye Artvin yöresine ait yedi adet yağlı boya tablo ve desen ile katıldı. 1968 yılında Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ’nde ilk kişisel sergisini açtı.
Ressamın klasisist bir anlayışı yansıtan resimleri, gür düzenlemelerine dayanmaktadır. Kompozisyon türüne giren bu çalışmalarında, desene, yapısal kuruluşa büyük önem verir. Resimleri, yer yer dekoratif özellikler içerir.
Birçok karma sergiye katılan Fahrettin Arkunlar ’ın başta İstanbul ve Ankara Devlet Resim ve Heykel müzelerinde olmak üzere birçok resmî ve özel koleksiyonda yapıtları bulunmaktadır.
Fahrettin Arkunlar – Tarlaya Gidiş tablosu.
Fahrettin Arkunlar, peyzaj ve portreler dışında az sayıda non-figüratif resim de yaptı. Genellikle klasist yaklaşımla oluşturduğu, plastik bütünlük ve dengenin önem kazandığı figürlü kompozisyonlarla tanınır
Sanatçının bilinmeyen bir yönü de karikatüre olan ilgisidir. Günümüze ulaşan az sayıdaki karikatüründe, yaşadığı dönemin siyasetini, Güncel türeyen insan tiplerini, çıkar ilişkilerini bir kara mizah anlayışı ile yansıtmıştır.
Fahrettin Arkunlar, 21 Mart 1971 tarihinde İstanbul ’da 70 yaşında ölmüştür.
Kişisel sergiler :
1968 – T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi – İstanbul
1991 – Emlak Bankası Sanat Galerisi – İstanbul
2001 – Oyak Sanat Galerisi – İstanbul