Anasayfa » Genel » Burhan Bayar

Burhan Bayar

Burhan Bayar Biyografisi

Söz yazarı, bestekâr, orkestra şefi ve aranjör.

Birçok aşk hikâyesinin drama melodileri olan Mutlu Ol Yeter, Yalnızım, Bir Kulunu Çok Hoşlandım, Hasret Yelleri, Bir Bilebilsen gibi şarkı sözlerinin bestecisidir.

Burhan Bayar, 15 Mayıs 1955 tarihinde Adana‘da doğmuştur. Babası yarıyılın en iyi otellerinden bkocaman olan Santral Palas ’ta berberlik yapıyordu. Söz yazarı, bestekâr ve orkestra şefi ve aranjör Uğur Bayar d. 1 Mayıs 1957 kardeşidir. İskender Hissedar ’ın babası, yarıyılın ünlü orkestra şefi Muhittin Hissedar tarafından müziğe olan alakası keşfedildi. Bundan sonra, Adana ’da bir saksafoncudan özel dersler almaya başladı. Müslüm Gürses ’in çocukluk dostu olan Burhan Bayar, Müslüm Gürses ile beraber acemi olarak müziğe başladılar. Birkaç sene sonra mimarlığı kazanarak İstanbul ’a gitti. İstanbul ’da müziğe olan alakası da devam ediyordu. Yaptığı besteler alaka görmeye başladı.

İstanbul‘a okumak için geldi ama müzik piyasasında iş yapmaya başladı. iki bestesini Vahdet Vural okudu. Sonrasında Ferdi Tayfur ’a çalmaya başladı. 17 yaşında Orhan Gencebay ’a çalmaya başladı.

Takribî bir sene sonra, Almanya ’nın dev kaset işletmesi Türkola ’da kadrolu aranjör olarak işe başladı. İlk iş olarak da İbrahim Tatlıses ’in “Mutlu Ol Yeter” albümünü yaptı. Müslüm Gürses ’in “Anlatamadım” isimli albümünü hazırladı. Kardeşi Uğur Bayar ’la birlikte Türk müzik tarihinin en iyi işlerini çıkardılar.

Burhan Bayar, İbrahim Tatlıses ’deri Müslüm Gürses ’e, Orhan Gencebay ’dan Ferdi Tayfur ’a kadar birçok ünlü sanatçıya kendi bestelerini vermiştir. Ahmet Kaya ile 5 albüm yaptı.

Burhan Bayar, 1982 senesinde Kale Plak işletmesini kurmuştur. Ardından 1984 senesinde adı Bayar Müzik olarak değişmiştir. Türkiye ’nin 12 milyon satış sayıyı ile en çok satan albümü Müslüm Gürses ’in “Kırgınım” albümü ve İbrahim Tatlıses ’in 6.8 milyon satış sayıyı ile en çok satan albümü olan “Mavi Mavi” albümü Bayar Müzik işletmesinden çıkmıştır.

İbrahim Tatlıses ’in “Bu da Geçer” şarkısı ve ardından gelen “Mutlu Ol Yeter / Bir Kulunu Çok Hoşlandım” 45 ’lik plağı ile doruğa oturdular. Takip eden senelerde “Hepsi Geçer, Palavra, Arkadaş Öğüdü, Gözlerim Yaşlı, Sevda Ne Yana Düşer Akılda, Benim Hayatım, Sevdalandım, Ayşem, Yalnızım, Mavi Mavi, Beğenmek, Gülüm Benim, Devrilmişim Ben, Tasalı, Tebessüm Biraz, Beğenmeyi Sına” gibi birbirinden hit şarkılara imzasını attı.

Minik Emrah ’ın “Yaralı” albümünü, Gökhan Güney ’in “Melek Suratlım” albümlerini idareyerek hem minik Emrah ’ın hem de Gökhan Güney ’in kariyerinde Güncel bir sayfanın açılmasına vesile oldu. Bir sene sonra tüm zamanların en iyi Müslüm Gürses albümü olan “Kırgınım”ü idaredi, içindeki birçok şarkıyı besteledi.

1980 ’lerden 1990 ’ların sonuna kadar her istikametiyle müzik piyasasının hakimiydi. Birçok Güncelliğin de lideri oldu. Müslüm Gürses ’in “Paramparça” albümünün rejisörlüğünü yaptı.

Birçok aşk hikâyesinin drama melodileri olan Mutlu Ol Yeter, Yalnızım, Bir Kulunu Çok Hoşlandım, Hasret Yelleri, Bir Bilebilsen gibi şarkı sözlerini besteleyerek unutulmazlar arasına girdi.

Evli olan Burhan Bayar’ın iki müzisyen oğlu vardır.

Burhan Bayar, 2016 senesinde 22 ’nci Altın Objektif Mükâfatları müzik dalında, yaşam boyu mükâfatına layık görüldü.

İçeriği Oyla

Yorum yapın