Anasayfa » Genel » Ergun Göknel

Ergun Göknel

Ergun Göknel Biyografisi

Kimya mühendisi, Bürokrat, iş adamı olan Ergun Göknel, İski yolsuzluk skandalı ile tanınır.

Ergun Göknel, 9 Nisan 1937 tarihinde İstanbul‘da bir memur çocuğu olarak doğmuştur. Daha ilkokulun ikinci sınıfındayken özel İngilizce ders almaya başlayan Ergun Göknel, babasının Sümerbank ’taki memurluğu sırasında Ankara ’da Mimar Kemal İlkokulunda ilköğrenimine başladı. 1947 senesinde babası Istanbul ’a ceddilince; Şişli Terakki Vakfı Mekteplerin ilkokul ve ortaokulu bvefatına devam etti ve buradan diplomasını aldı. Annesinin, oğlunun iyi İngilizce bilmesini istemesi ile liseyi English High School for Boys İstanbul İstanbul İngiliz Erkek Okulu ’da okudu. 1956 senesinde Almanya ’daki dört aylık lisan öğreniminden sonra 1957 seneyi yaz sömestrinde Stuttgart Üniversitesinde Kimya öğrenimine başladı. Üniversite eğitimini Almanya‘da Stuttgart Üniversitesinde Kimya Mühendisliği bvefatında okudu ve Kimya Yüksek Mühendisi olarak 1965 senesinde mezun oldu. 1968 senesinde doktorasını da aynı üniversitede tabii bilimler alanında yaptı.

Ergun Göknel, Almanya ’daki talebeliği sırasında evvel Stuttgart ’da bir talebe derneği kurulmasına önayak oldu. 1963 senesinde Stuttgart Üniversitesi talebe meclisine başkan seçildi 1966 senesinde de Almanya Türk Talebe Federasyonu ATÖF Başkanlığına seçildi. Talebe kuruluşlarının bildiriler yayınlaması ve Başbakan Süleyman Demirel ’i tenkit etmesi o günlerde bir cins modaydı. ATÖF de onun imzası ile birkaç bildiri yayınladı.

Ergun Göknel, liseden tanıştığı ilk eşi İnci hanım ile 1958 senesinde evlendi. Bkocaman 1959 değişiği 1964 senesinde doğan iki de oğlu oldu. 1970 senesinde boşandı.

Ergun Göknel, üniversiteden mezun olduktan sonra Almanya‘dan döndüğünde Orta doğu Teknik Üniversitesine, orası olmaz ise 8 Temmuz 1967 tarih ve 892 sayılı Kanun ile Güncel kurulan Hacettepe Üniversitesine öğretim misyonlusu olarak girmek için yaptığı başvurulardan netice alamadı.

Ergun Göknel, üniversiteden mezun olduktan sonra Almanya‘dan döndüğünde 1968 senesinde beş ay kadar Ankara ’da Atom Boya ve Kimya Sanayiinde çalıştı.

Ankara ’da aynı siyasal görüştekilerle bir araya gelerek Güncel bir sol söylemli mecmua çıkarılmasına karar verildi ve yazarları arasında Vahap Erdoğdu, Seyhan Erdoğdu, Doğu Perinçek, Şahin Alpay, Cengiz Çandar, Gün Zileli, Atıl Yemin, Erdoğan Güçbilmez ve Münir Aktolga ’nın olduğu Sosyalist Mecmua – AYDINLIK “Kırmızı Aydınlık” mecmuasında yazıları çıktı. Ama Askere gideceği için yazarları arasında onun adı yazılmadı. Gene de ilk sayıda Ergun Hakikat imzasıyla bir yazısı yayınlandı.

Üniversiteye öğretim misyonlusu olarak giremeyince, 1968 seneyi Ekim ayında Balıkesir ’de bulunan Ordudonatım mektebinde iki senelik askerlik yarıyılı başladı. 1970 seneyi Eylül ayı sonunda terhis oldu.

Ergun Göknel, 1970-1972 seneleri arasında Gebze İzocam AŞ ’de laboratuvar şefi olarak çalıştı. 1972-1980 seneleri arasında Avcılar Plastel Plastik ve Kauçuk Sanayi AŞ ’de firma ve fabrika müdürlüğü yaptı. 1980-1981 seneleri arasında Selplast AŞ ’de genel müdürlük, 1981-1982 arasında ise Kozanoğlu-Çavuşoğlu Grubunda besin sanayi koodinatörlüğü, İdare Heyeti başkanlığı yaptı. Bu vazifedeyken Kayseri ’deki Meysu ve Meybuz, ayrıca İskenderun ’daki Güneysu işletmelerinin de Hisarbank tarafından alınmasını sağladı. Böylece Kozanoğlu-Çavuşoğlu Grubu Türkiye ’nin meyve suyu imalinin % 82 ’sine sahip olmuştu.1982 senesinde Plastel Plastik ve Kauçuk Sanayi AŞ ’ye dönerek 1985 senesine kadar genel müdürlük misyonunda bulundu.

1985-1989 seneleri arasında kendi mümessillik ve danışmanlık kuruluşu Elkim AŞ ’de çalıştı.

Ergun Göknel, Nisan 1989-1993 seneleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Su ve Kanalizasyon Yöneti İSKİ ’de genel müdürlük yaptı. Bu vazifeyi sırasında Bir ihale yolsuzluğu davasında 12,5 sene mahkümiyet alarak beş sene Ağustos 1993-Ağustos 1998 Bayrampaşa ve Eskişehir Kapalı Cezaevleri ile Keçiören ve Kalecik Sarih Cezaevlerinde kaldıktan sonra koşullu tahliyeyle çıktı.

Ergun Göknel, Ağustos 1998 ’de cezası bittikten sonra tekerrür kendi işletmesinde çalışmaya başladı. Kasım 2002 ayından itibaren Haberx.com. internet sitesinde köşe yazarlığı yaptı.

Evlilikleri :
1. Eşi: liseden tanıştığı ilk eşi İnci hanım ile 1958 senesinde evlendi. Bkocaman 1959 değişiği 1964 senesinde doğan iki de oğlu oldu. 1970 senesinde boşandı. Demir Göknel isminde oğlu vardır.
2.eşi: 1971 senesinde Nurdan Erbuğ ile evlendi, 1993 senesinde boşandı.
3.eşi: 1993 senesinde İSKİ Genel Müdürü olduğu yarıyılda kendisinden 29 yaş minik sekreteri Feray Karvar ile evlendi. Daha sonra boşandı.
4.eşi: 1998 senesinde hostes Fatma Müjgan Doğan ile evlendi. 2007 senesinde boşandı.

Ergun Göknel, 3 Haziran 2023 tarihinde İstanbul, Levent’te oğlunun evinde yaşlılığa bağlı sebeplerden dolayı rehabilitasyon görürken 86 yaşında hayatını kaybetti.

Kitapları :
2003 – Maznun Dut Ağacı
2004 – Ağlayayım mı Güleyim mi?
2004 – Medya Yargı ve Siyasetin İSKİ İmtihanı
2005 – Başarısız Başarı-Bir İstanbul Serüveni

İski yolsuzluk skandalı nedir? Ergun Göknel’in İSKİ’nin Genel Müdürü’yken boşanmak istediği eşine 1 milyon dolara yanaşan bir tazminat ödemeyi de kabul etmesi gündem olmuş, sonrasında eşi Nurdan Erbuğ, daha önceki eşi Ergun Göknel‘in yaptığı yolsuzlukları ortaya çıkarmıştı. Olayın medyaya yansımasının ardından yarıyılın belediye başkanı Nurettin Sözen de iddiaların incelenmesi için Ergun Göknel’i İçişleri Bakanlığı’na şikayet etmişti.

Maznunlar ilk olarak 25 Ekim 1993’te satın alınan klorun bedelinin yüksek gösterilerek yolsuzluk yapıldığı yargılamasıyla dominant karşısına çıktı. 6 Aralık 1993’te davanın tutuklu zanlılarında Ergun Göknel‘in İsviçre‘de bulunan Amerikan Discon Bank’ta 30 bin Amerikan doları ve 670 bin Alman Markı bulunduğu saptandı. Ergun Göknel’in tüm hesaplarına el konulurken, İsviçre‘deki paranın da iadesi de istendi. Ayrıca “Eşiyle yaptığı laflı boşanma protokolüne uymadığı” mazeretiyle Ergun Göknel tarafından Nurdan Erbuğ’a ödenen 1 milyon dolara yanaşan tazminata da Mali Şube aracılığıyla el kondu. Murat Karayalçın, Nurettin Sözen ve Yüksel Çengel, İSKİ davasında beraat etmişti.

1989 Türkiye Yerel Seçimleri’nde başta 3 büyük şehir olmak üzere birçok şehri kazanan sosyal demokratlar, büyüyen öteki politik olayların da tesiriyle 1994’teki yerel tercihlerde İstanbul ve Ankara gibi birçok büyük şehri kaybetti.

İçeriği Oyla

Yorum yapın