Anasayfa » Genel » Başar Tamer

Başar Tamer

Başar Tamer Biyografisi

Başar Tamer, 1938 senesinde Zonguldak ’da doğmuştur. Babası, 1955-1960 seneleri arasında Zonguldak ’ta Belediye Başkanlığı da yapmış olan Mustafa Tamer, annesi Güliye Tamer ’dir. İsmail Tamer isminde bir erkek kardeşi vardır. Zonguldak’ta Mehmet Çelikel Lisesinde okudu ancak mezun olamadan İstanbul ’a gitti ve İstanbul ’da Işık Lisesi ’nde bitirdi lise tahsilini. İstanbul ’da Gazetecilik Yüksek Mektebi ’na gitti. İstanbul ’a gitmesiyle birlikte, müzik dünyası kapılarını ona arkasına kadar açtı.

Başar Tamer, İstanbul ’da Güncel dostlar edindi bu Güncel hayatında. Erkin Koray, Özdemir Erdoğan, Kadri Ünalan, Erol Büyükburç yakın dostları arasındaydı. Bas-bariton sesiyle solistlik yaptığı müzik topluluklarında kısa zamanda tanındı. Kadri Ünalan ve Nüceyim Fener ’le birlikte yaptıkları müzik 1960 ’lı, 70 ’li senelerde büyük hayran kitleleri topladı.

Başar Tamer, Kadri Ünalan, İlham Gencer, Faruk Akel, Şerif Yüzbaşıoğlu, Vasfi Uçaroğlu ve Süheyl Denizci orkestralarında solist olarak çalıştı.

1965 senesinde şarkıcı Gönül Turgut ilk 45 ’liğinde plağın önyüzüne “Ojitos Traidores” şarkısını okudu, arka suratında da Başar Tamer’in okuduğu “Pabucuma Kum Doldu” şarkılarından oluşan ortak bir 45 ’lik plak yaptılar. İkinci 45 ’lik de birincisi gibi ortak idi. Yine önyüzünde Gönül Turgut’un okuduğu Giovane Giovane Bereli Bereli ve arka suratına Başar Tamer’in açıkladığı Tamo E Tamero Seviyorum Seveceğim şarkıları yer alıyordu ve orkestra yine Kadri Ünalan ve Arkadaşlaı Orkestrası idi.

Başar Tamer solist olarak, 1965 senesinde Bulgaristan ’ın Burgaz kentinde tertip edilen Balkan Ezgileri Müzik Festivali’ne Şerif Yüzbaşıoğlu şef, piyano, org, Yurdaer Doğulu solo gitar, Erol Erginer tenor saksafon, flüt, Ersin Ünlüsoy ritim gitar, Alper Feyman kontrbas, Vasfi Uçaroğlu bateri ve diğer solistler Erol Büyükburç ve Ayla Dikmen ile katıldı. Bu orkestra, Türkiye’de “Milli Orkestra” olarak adlandırılmıştır. Bu Orkestra ’nın, o sene Balkan birinciliğini kazanması, büyük bir olay oldu tüm ülkede.

basar-tamer-yarisma.jpg

O senelerin ünlü sinema ve müzik dergisi “Ses dergisi”in 11 Eylül 1965 tarihli rakamının kapağında, Millî Orkestra ’nın üç solisti yer almıştı. Bu resimde, Başar Tamer merdivende oturuyor, yanında Ayla Dikmen ve ayakta Erol Büyükburç. Bugün yaşamda olmayan Türk pop müziğinin bu üç ünlü ismi bir arada.

Bulgaristan ’ın Burgaz kentinde tertip edilen müsabakada Başar Tamer şu şarkıları söylemişti büyük heyecanlar içinde, unutulmaz beğeniler alarak: “Çarşıya Kiraz Geldi – Eminem – Pabucuma Kum Doldu – What I say – Hatırla Ey Peri – Farfara – Kızım Seni Ali ’ye Vereyim mi? – Adanalı – Kara Tren Ayla Dikmen ve Erol Büyükburç ’la birlikte”.

Başar Tamer, Daha sonraki senelerde Vasfi Uçaroğlu Orkestrası ’nda çalıştı. Bir ara o kadar ünlü olmuştu ki, o senelerde dergilerde moda olan fotoromanlarda oynadı, bâzı müzikal Türk filmlerinde roller aldı. Başar Tamer, 1968 senesinde Ajda Pekkan ve Selçuk Başar ile birlikte “Barselona Beynelmilel Şarkı Festivali”ne katıldı. 1969 imali “Sevgili Babam” filminde Vasfi Uçaroğlu Orkestrası ile rol aldı ve “Hey Ayşe” şarkısını söyledi.

Başar Tamer, Penka isminde Bulgar asıllı bir kızla evlendi, Mete isminde bir oğlu oldu.

Başar Tamer, 1994 senesinde İstanbul ’da 56 yaşında kalp krizi nedeni ile can vermiştir.

45 ’lik plakları :
1965 – Ojitos Traidores Gönül Turgut‘un okuduğu / Başar Tamer’in okuduğu Pabucuma Kum Doldu
1965 – Giovane Giovane Bereli Bereli Gönül Turgut‘un okuduğu / Başar Tamer’in okuduğu Tamo E Tamero Seviyorum Seveceğim
1965 – Eminem / Rumba Kadri Ünalan ve Dostları Orkestrası ile
1965 – Makaram Sarı Bağlar / Yavuz Geliyor Yavuz Gönül Turgut ile birlikte
1969 – Ayrı Masaları / Bu Son Şarkım
1969 – Gün Doğmadan Neler Doğar / Bir Gece
1969 – Özlemekten Yoruldum / Bu Aşkın Sonunu Hiç Düşünmedin Mi?
1969 – Niksar’ın Fidanları / Gidiyom Gidemiyom
1970 – Aşka Veda, Elveda Elveda / Yalnızım Ben Her An
1970 – Yaşıyamam / Merhaba Oldu Elveda

İçeriği Oyla

Yorum yapın