Anasayfa » Genel » Aziz Sancar kimdir? Kaç yaşında? Aziz Sancar ne iş yapıyor?

Aziz Sancar kimdir? Kaç yaşında? Aziz Sancar ne iş yapıyor?

Cuhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Mardin’de toplu açılış merasiminde konuşma yaptı. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Mardin Havalimanı’nın ismi, Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı olarak değişecek” ifadelerini kullandı.Yapılan haberlerin ardından Aziz Sancar’ın hayatı büyük bir merakla incelenmeye başlandı. Peki, Aziz Sancar kimdir? Kaç yaşında? Aziz Sancar ne iş yapıyor? Ayrıntılar haberimizde…

Aziz Sancar kimdir? Kaç yaşında? Aziz Sancar ne iş yapıyor?

AZİZ SANCAR KİMDİR?

Aziz Sancar 1946 ’da Mardin ’in Savur kasabasında, çiftçilikle uğraşan orta kazançlı bir ailenin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini, Ankara ’da okuduğu ilkokul ikinci sınıf hariç Savur ’da bitirdi. Liseyi ise Mardin ’de okudu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ’nden birincilikle mezun oldu. TÜBİTAK bursuyla gittiği Amerika Birleşik Devletleri ’de birkaç sene biyokimya eğitimi aldı, fakat bazı sosyal geçim meseleleri sebebiyle yurda döndü ve memleketi olan Savur ’da bir vakit doktorluk yaptı. Ancak gönlü hâlâ bilimsel çalışmalardaydı.

Bu surattan tekerrür Amerika Birleşik Devletleri ’ye giderek Dallas ’taki Teksas Üniversitesi ’nde moleküler biyoloji alanında doktoraya başladı. Hekime sonrası araştırmalarına Yale Üniversitesi ’nde devam eden Aziz Sancar burada çok ehemmiyetli buluşlar yaptı. Bu zaferlerinden dolayı da Amerika Birleşik Devletleri ’deki Chapel Hill North Carolina Üniversitesi ’nden öneri aldı. Çalışmalarına orada da aynı süratle ve itinayla devam etti ve Güncelden ehemmiyetli buluşlara imzalaydı. Takribî kırk senelik araştırma kariyeri süresince pek çok ödül alan Aziz Sancar sonunda Deoksirübo Nükleik Asit onarım mekanizmaları mevzusunda yaptığı buluşlar sebebiyle 2015 Nobel Kimya Ödülü ’ne layık görüldü.

5/5 - (1 Oy)

Yorum yapın