Anasayfa » Genel » Abdurrahman Robenson

Abdurrahman Robenson

Abdurrahman Robenson Biyografisi

1905–1915 seneleri arasında Galatasaray Spor kulübünde ilk sol beki olarak bulundu.

Abdurrahman Robenson, 1886 senesinde Kalimpong,  Britanya Hindistanı’nda günümüz  Hindistan‘ı doğmuştur. Babası Spencer Robenson, annesi ise Sarah Robenson’dur. Abdurrahman Robenson’un babası Hindistan‘da vazife yapan bir İngiliz subayıdır. Müslüman olmuş ve Abdülhamit II‘e başvuru ederek İstanbul‘a gelip Türk ordusunda vazife yapmıştır. Ahmet, Abdurrahman ve Yakup isimlerinde üç oğlu vardır, hepsi de Galatasaray Lisesi‘nde okumuştur. Abdurrahman Robenson babasını çocuk yaşta kaybetmiştir.

Babası Spencer Robenson kendi milletinin Hindistan‘a yaptığı sömürü ve baskı hiçte güzeline gitmemekteydi. Özellikle müslümanlığı seçen Hintlilere karşı acımasız olan İngilizlerin bu tavrını hiç beğenmemekteydi. Müslümanlığa bu kin nedendi sualiyle birlikte hareket ederek İslam dinini eşiyle birlikte irdeleyerek Müslüman olmaya karar verirler. Bu hadise ingiliz camiasında hiçte güzel karşılanmadı. Hindistan‘da yaşamak onlar için güçtü, İngiltere‘ye de dönemezdiler. Biraz araştırma yaptıktan sonra soluğu Osmanlı topraklarında dünyanın altın şehri olan İstanbul‘da aldılar. Spancer Robenson -Abdullah, Sarah Robenson ise Fatma ismini aldı. Çocuklarınaysa Abdurrahman, Yakup ve Ahmet ismini verdiler.

Abdurrahman Robenson, İstanbul Galatasaray Lisesi ’nden mezun olduktan sonra kardeşi Ahmet Robenson, ile birlikte Türkiye ’de sporun yaygınlaşması için büyük gayret gösteren önemli bir spor adamıdır. 1909 senesinde İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazanan Galatasaray futbol ekibinin bir oyuncusu idi..

Türkiye ’deki ilk resmi izci örgütlenmesi 1912 senesinde Ahmet Robenson ve Abdurrahman Robenson kardeşler liderliğinde Mekteb-i Sultani ’de Galatasaray Lisesi ’nde başlamıştır. Senelerce etkili bir şekilde çalışmalarına devam eden kulüp 80 ’lerde politik sebeplerden dolayı kapatılmıştır. 2009 senesinde Aslan İzci Oymağı olarak tekerrür faaliyete geçirilmiştir. Kulübün emeli Aslan İzci Oymağı ’nı Güncelden aktif hale getirmek ve izcilik temellerini temel alarak cemiyete faydalı olmayı emel edinmiş bireyler yetişmesini sağlamaktır.

Kardeşi Ahmet Robenson, Birinci Dünya Savaşı ’nda Rusya Cephesine gönderildi ve yaşamda kalmayı başardı. Savaştan hemen sonra Güney Batı Kafkasya hükümetinin resmi çevirmeni oldu.

Abdurrahman Robenson’un diğer kardeşi Yakup Robenson ise 1916 senesinde Sina cephesinde Osmanlılar için İngilizlere karşı savaşırken can verdi.

I. Dünya Savaşı‘nda Sarıkamış’ta donma hadisesinden kurtulan Abdurrahman Robenson, Rusya Cephesi ’nde tifo nedeniyle 11 Nisan 1915 tarihinde yaşamını kaybetti.

İçeriği Oyla

Yorum yapın