Anasayfa » Genel » 15 Yıl Önce Çıkan İlk iPhone’u Çalıştıran İşletim Sistemi, Bilgisayarda Çalıştırıldı: İşte Böyle Görünüyor!

15 Yıl Önce Çıkan İlk iPhone’u Çalıştıran İşletim Sistemi, Bilgisayarda Çalıştırıldı: İşte Böyle Görünüyor!

Belki tarihin ilk uslu telefonu değildi ilk iPhone, ancak tarihin en yaygın yazılımlarından birisi olan iOS’u yaşamımıza katmıştı. Ardıdan Google’un Android’i karşımıza çıktı ve bu ikili arasındaki çekişme 15 yıldır devam ediyor. 

Öteki taraftan Apple’ın yazılımları, Apple’ın üretmediği bir makinede çalıştırılamaması ile öğreniliyor. Ancak bir yazılımcı, en azından iPhone’lara yüklü olarak gelen tarihi eser kıymetindeki iPhone OS 1.0’ı çalıştırmanın yolunu buldu.

iPhone OS 1.0, bilgisayarda işte böyle gözüküyor:

devos50 ismiyle de öğrenilen geliştirici Martjin de Vos, iPhone OS ’un ilk versiyonunu bilgisayarda çalıştırabilmek için çokça tersine mühendislik yaptı. Ayrıca seçim ettiği versiyon, iPod ’larda kullanılan iPhone OS 1.0 oldu:

iphone os

Blogunda bu kararının sebeplerine de değinen geliştirici, bu versiyonun daha az güvenlik tedbirine sahip olması ve daha az karışık olması sebebiyle seçimi olduğunu belirtti. Ayrıca kendisini en çok zorlayan kısmın da iPod touch ’ta bulunan ekipman parçalarını emüle etmek olduğunu ifade etti. 

iPhone versiyon yerine iPod versiyonun seçilmesinin bir başka sebebi ise iPod ’un, yapısı gereği daha az karmaşık ve daha kolay kopyalanabilir olması. Çünkü bu haliyle dahi emülatörün geliştirilebilmesi için bir seneden fazla bir çalışma gerektiği ifade edildi. 

Birkaç minik tefek kusur göze çarpmasına ve bazı uygulamalar çökmeye neden olmasına karşın emülatör, özellikle hazır yüklü gelen uygulamaları meselesiz kullanabilmeyi sağlıyor. Geliştiricinin sarih kaynak kodlu bir görselleştirme platformu olan QEMU ’yu ve sarih kaynak kodlu bir Apple bootloader olan OpeniBoot ’u kullandığı belirtiliyor.

İçeriği Oyla

Yorum yapın