Yazılım tanımlı geniş alan ağı İngilizce karşılığı ise “Software-Defined Wide Area Networking” SD-WAN, bir hakimiyet merkezi yazılımı ile kurulup ayarlanan, takip edilen ve güvenliği sağlanan geniş alan ağları servislerinin tamıdır. SD-WAN için en büyük avantaj düşük montaj maliyetleri ve üst düzey güvenliğidir. Kendini geliştirmeye verdiği ehemmiyet ve sağladığı olanaklardan dolayı kullanıcılar tarafından seçim ediliyor.
Yazılımlı tanımlı geniş alan ağı SD-WAN, “ağlara ve bilgi merkezlerine küresel bir biçimde dinç bağlanan bir sistemdir”. Bulut tabanlı kullanılan uygulamaların rakamının her geçen gün çoğaldığını düşünürsek günümüzde yaygın biçimde kullanılan geniş bant ağı WAN, uygulamalarla irtibatı kurmakta ve gözetmekte artık yeterli olmuyor. SD-WAN ’ın değişikliği ise WAN iletişimlerini “XDSL, MPLS, Cellular ve fiber” aynı anda kullanılabilir hale getiriyor ve tek bir iletişim noktası olarak kullanıcıya sunuyor.
SD-WAN Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
SD-WAN çözümleri, kullanıcılara bir çok avantaj sunuyor.
Uzaktan ve bürodan çalışan şahısları için uygulamaların performansını en üst düzeye çıkarıyor.
Geniş bant kullanımına karşın daha düşük bir maliyet sunuyor.
“Ölçeklendirilmiş kapasite avantajı.”
Uygulamalar çevrimiçi sunuculara taşındıkça “WAN” genelinde artan bir “iletişim güvenliği” sunuyor.
SD-WAN ’da Güvenlik Hizmetleri Nasıl İşliyor?
SD-WAN ’nın hakikatinde öteki hizmetlerine göre kullanıcılara sunduğu en büyük hizmet güvenlik. Kullanıcıların SD-WAN ’a nedeni de güvenliktir. SD-WAN kullanan ister bir firma olsun, ister bir birey olsun “uçtan uca parolalandırmış güvenlik” ile tüm bilgilerini güvene alır. Kimlik Gerçeklaması üst düzey seviyede olduğu için ajan yazılımlara karşı da kimlik Gerçeklaması üst düzey seviyededir. Ana serverdan şubelerin serverları arasındaki tüm bağlantının tehlikesiz olduğu gibi, SD WAN ’ın bulut ile irtibat da tehlikesiz ve Gerçeklaması üst düzey bir biçimde yapılır.
SD-WAN ’ın, “parolalı ağ trafiği”, “ağ bölümlemesi”, “merkezi yapılandırma sistemi kullanımı” gibi hizmetleri ile ağ trafiğinizin takip edilmesi neredeyse olanaksız hale kazanç.
SD-WAN Nasıl Çalışır?
SD-WAN irtibatı hakikatinde “Güncel nesil ağ performansıdır”. SD-WAN ile WAN irtibatlarının XDSL, MPLS, Cellular ve fiber bir çoğunu aynı anda kullanabilecek hale geldi.
SD-WAN 4 Temel Özellik Üzerine Kendinin Geliştirmiştir.
Bu Özellikler şu biçimdedir;
Birden fazla iletişim kurulabilmesini sağlamak Dinç yol tercihinin otomatik olarak yapılabilmesi WAN ’ı idaremek arayüzün oldukça kolay bir hale getirilmesi VPN ’leri destekleyebilen ve geçim içinde çalışan bir sistem
SD-WAN, kullanıcıları bilgi merkezinden bulutta bulunan rastgele bir uygulamaya bağlar. SD-WAN, bağlanılacak olan bu uygulama için en iyi ve en kısa yolun hangisi olduğunu bulur ve iletişim performansını üst düzeye çıkarır. Bu iletişim bulunduktan sonra iletişim WAN iletişimlerinden rastgele birine yönlendirilir ve iletişim kurulur.
SD-WAN Cinsleri
Kuruluş özellikli premises-based SD-WAN:
SD-WAN işlevselliğini artırmak için kuruluşunu bir makineyle yapar. Kuruluşa özellikli SD-WAN ’ler daha minik, yerel ve minik firmalar için maliyeti düşürmek için kullanılır. Minik Şirketlerin, internet sitelerin “real time” trafik şekillendirmek için bir SD-WAN kolisi plug-and-play bu koli içerisinde vardır.
Bulut takviyeli SD-WAN: Bu kolide, çözüm olarak “bulut sanal” ağ köprüsüne iletişim kuran bir SD-WAN kolisi kapsamaktadır. Bu koli ile işletmeniz, sadece evvelden hazırlığı yapılmış bir altyapınız varsa bu kolinin avantajlarından faydalanabilirsiniz; ayrıca bulut tabanlı olan uygulamalarınızın performansı ve güvenliği çoğalır.
Bulut özellikli artı omurga SD-WAN:
İşletmenizin bürolarına SD-WAN kolisi kurulur ve bürolar internete bağlanmak ziyade “ISP ’nin firma bürolarına en yakın POP noktasına bağlanır” ve fiber iletişim için altyapı varsa süratinizi artırmaya bereket.