W3C başka bir deyişle World Wide Web Consortium, HTML dilinin ve www ’nam kurucusu olan Tim Bernes Lee tarafından kurulan ve Web ’in gelişimini ehemmiyetli derecede etkiyen bir sistemdir. Bu sistemde dünyaca ünlü olan bir çok yazılımcının emeği bulunmaktadır. W3C, Web ’in standartlarını tanımlayan bir sistem ve yaradılış olarak adlandırılır. Bu standartların temel emeli Hiper Metin İşaretleme Dili olan HTML dilinin aralıksızını ve devamlılığını sağlamak emeliyle, HTML dilinde olan çıktıların tüm internet tarayıcılarında ve uslu aygıtlarda Bilgisayar ve Telefonlar aynı çıktı neticesini vermesine kastetmiştir.
İnternette arama yaptığımız zamanlarda karşımıza çıkan düzgün yüklenmeyen ya da tasarımsal olarak uygun görünüme sahip olmayan bir çok internet sitesine denk gelmişizdir. İnternet sitelerinin bozuk bir görünüme, tasarımsal olarak makûs tasarıma ve düzgün yüklenemeyen bir kodu olması ve bu internet sitelerin W3C standartlarına uygun bir biçimde yazılamamasından kaynaklanmaktadır.
Sahip olduğunuz internet sitesinin dünyaca kabul edilen W3C standartlarına uygun bir kod yapısına sahip olup olmadığını bilmek için “W3C Validator” kullanmamız gerekmektedir. W3C Validator ile internet sitenizin dünya standartlarda uygun olup olmadığını hakimiyet edebilirsiniz. Hakimiyet sonrasında karşımıza çıkan kusurları çözebilmek için “temel bir CSS bilgisine” sahip olmak sitenizi standartlara uygun hale getirme çalışmalarında size destekçi olacaktır.
Bu kodlama ve yazılım kusurların yapılabilecek olan en alt yanılgı seviyesinde olması, size bir çok fayda sağlayacaktır. Bu verimlerin en ehemmiyetlisi ise W3C ’nin SEO ilişkisidir. SEO ’yu “Google gözünden görmek, Google gibi düşünmek” diyerek kısa bir biçimde açıklayabiliriz.
Google sitelerinde belli bir standartta olmasını beğenir. Zira belli standartlar da olan bir dijital dünya Google ’ın işini olağanüstü derece kolaylaştıracak ve daha iyi ve daha süratli hizmet sunabilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle “W3C standartları” Google tarafından her zaman desteklenecek ve büyümesi için yatırım yapılacaktır. W3C standartları ’na uygun bir yapıda olması Google ’ın aramalarında sizleri de üst sıralara taşımasına destekçi olacaktır. Ayrıca web sitenizin performans bedellerini ehemmiyetli derece de iyileştirecektir.
W3C Standartları Neden Ehemmiyetli?
Arama Motorlarında Sıralama
Google, Yandex gibi arama motorları “W3C standartları” ’na uygun olan internet sitelerine çok daha fazla önemsiyor. Bunun dışında değişik bir neden göstermek gerekirse “W3C standartları” uygun internet siteleri, değişik internet tarayıcıları değişik işletim sistemlerim değişik makineler fark etmeden düzgün bir biçimde yüklenir. Bu nedenlerden dolayı “W3C standartları” ’na uygun bir şekilde planlanmış ve yazılmış bir internet sitesi, her zaman rakiplerinden bir adım öne çıkacaktır.
Ulaşılabilirlik
Kullanıcıların aynı internet tarayıcılarını ve aynı işletim sistemleri, aynı aygıtları kullanmadığı göz önüne alırsak. Ulaşılabilirlik çok ehemmiyetlidir. W3C standartları ’na uygun siteler her zaman için değişik tarayıcılarda aynı tasarımsal görüntüyü verecektir.
Erişilebilirlik
Şayet W3C standartları ’na uygun CSS bilgisi kullanıp internet sitesi tasarlarsanız, planladığınız sitede bulunan bilgilere herkes erişebilir.
Süratli Yüklenme
CSS ve Tablo ile hazırlanmış sitelerin farkında tasarımsal olarak bir çok fark vardır ve CSS ile hazırlanan siteler daha süratli yüklenmektedir. Daha Önceki tablolar ile hazırlık yapmaktan bırakmamış gerekiyor.
Aktüelleme ve Bakım Kolaylığı
Bakım ve site aktüellenmesinin en kolay yanı CSS dosyaları üzerinde farklılık yapılacağı zaman yapılacak olan bu farklılığın internet sitesinin tamamını etkileyecek olmasıdır. Bu surattan sayfalarda tek tek tertip etme yapmak yerine temel seviyede CSS bilgisine sahip olursak kolay bir biçimde tüm harekâtları yapabiliriz.
Hukuksal mesullük
İnternetin dünya genelinde kullanıldığını düşünürsek bu internet kullanımı yasalarla tertip edilmiştir. Bu tertip etmelere uyarak bir mesele olmadan internet sitemizin işleyişi devam edecektir.