Anasayfa » Genel » Vitaly Mikhailovich Abalakov Kimdir?

Vitaly Mikhailovich Abalakov Kimdir?

13 Ocak 1906 Güncelseysk-26 Mayıs 1986’da arasında yaşamıştır. Sovyet/Rus dağcı ve mucididir. Buz tırmanışı sanatında ehemmiyetli bir an olan Abalakov İpliğinin mucidi olarak öğrenilen Vitaly Abalakov, Kafkasya ve Pamirs Tacikistan da dahil olmak üzere pek çok doruğu fetheden ünlü bir Sovyet alpinistiydi. İyi bir nedenle Vitaly Abalakov “Sovyet Dağcılığının Babası” olarak öğrenilir. Sosyalist sistemde ciddi bir biçimde […]

13 Ocak 1906 Güncelseysk-26 Mayıs 1986’da arasında yaşamıştır. Sovyet/Rus dağcı ve mucididir. Buz tırmanışı sanatında ehemmiyetli bir an olan Abalakov İpliğinin mucidi olarak öğrenilen Vitaly Abalakov, Kafkasya ve Pamirs Tacikistan da dahil olmak üzere pek çok doruğu fetheden ünlü bir Sovyet alpinistiydi.

Vitaly Mikhailovich Abalakov Kimdir?İyi bir nedenle Vitaly Abalakov “Sovyet Dağcılığının Babası” olarak öğrenilir. Sosyalist sistemde ciddi bir biçimde dağcılık peşinde koşan ilklerden biri olan Abalakov, Rus tırmanışının büyümesine çok katkıda bulundu: ilk yükselişlerin tartışılmaz lideri olarak; faydalı nalbur mucidi; korunucu ve fazla fiziksel kondisyon misali; beynelmilel tırmanma kamplarının aktif idareyicisi; UIAA ve ipotek kuruluna delege etmek; ve Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret eden ilk Sovyet takımının saygın azasıdır. 1976’da Amerikan Alpine Club’a fahri abone oldu.

Erken yaşta, doğduğu Sibirya kenti Krasnoyarsk yakınlarındaki kaya yaradılışları üzerinde araştırma yapmaya başladı. 1930’ların başında, Pamirs, Tien Shan, Altay ve Kafkasya’da bir hayli ehemmiyetli yükselişi hakikatleştirerek ön tasarıya çıktı. Ortakları arasında zamanının en iyi Sovyet kadın tırmanıcısı olan karısı Valentina ve Sovyetler Birliği’nin azami noktası olan Pik Konumunun doruğuna erişen ilk birey olan kardeşi Eugene vardı.

Vitaly, Tien Shan’daki Khan Tengri’de donması sonrası 1936’da tırmanmayı vazgeçti; sol ayağının üçte biri ve her iki eldeki parmak kısımlarının kesilmesi gerekiyordu.

1938’de komünist partinin uygulayıcı kolu tarafından batı dağcılık tekniklerini teşvik ettiği Vitaly Mikhailovich Abalakov Kimdir?ve Almanya‘ya ajanlık yaptığı için hapsedildi ve Nazi Almanya’dene karşı savaşta hizmet etmesine karşın 1940’a kadar müşahede altında kaldı. Ancak, 50’lerde veya 60’larda bir vakittir geliştirdiği dişsiz çapa ile tekerrür gündeme geldi bunların Jeff Lowe’nun ilk fikri olarak ortaya çıkıp çıkmadığı mevzusunda bazı müzakereler olsa da. Bu çapa, buz tırmanıcısının mühimmatlığında ehemmiyetli bir vasıta haline gelen bir alet konumuna geldi. Ayrıca ilk camming makinelerini dedektör bulma mevzusunda da kredilidir.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra yüksek irtifa dağcılığına geri döndü ve neredeyse her sene 1960’ların başına kadar büyük bir bulguya çıktı. En iyi galibiyetleri arasında Kafkasya’daki “kuzey suratı” yolları vardı; Pam Lenin’de Pik Lenin, Pik 19 ve ötekilerinin yedi piklik bir dönüşü keşfetti; Pik Pobedy’nin ilk yükselişi, ikinci azami Sovyet doruğu olan Tien Shan’dadır.

İşi makine mühendisliği olan Abalakov, bir hayliyi hafif titanyumdan yapılmış muhtelif tırmanma donanımı geliştirdi. Ancak marifetinin büyük bir kısmı, yirmi sene süresince laboratuvar direktörü olarak vazife yaptığı Merkezi Bilimsel Spor Araştırma Enstitüsü’ne yatırıldı. Burada değişik sporlarda sportif performansı izlemek için makineler üretiminde uzmanlaştı. Çalışmaları, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği ve öbür sosyalist ülkelerde sportif eğitim usullerinin iyileştirilmesi ile kredilendirilmiştir.
Vitaly Mikhailovich Abalakov Kimdir?Seneler içerisinde Sovyet devletinden bir hayli ödül aldı: Onurlu Dağcılık Ustası 1934, Onurlu Spor Ustası 1943, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği Onur Eğitmeni 1957, Lenin Nişanı 1957, Onur Rozeti Kumpası 1972 , Milletler Arasındaki Arkadaşlık Sırası 1982.
Son senelere kadar Amerikalı dağcılar bu adamla şahsi olarak tanışmadılar. 1974’te Abalakov, büyük bir Amerikalı grubunun katıldığı beynelmilel kampın tırmanma direktörü olarak vazife yaptı. 69 yaşında dahi oldukça formdaydı ve daha genç bir adamın fiziğine sahipti. Kişiliği de kalıcı bir izlenim vazgeçti. Alçakgönüllü bir ruhu ve hasta bilgeliği, mütevazı davranışıyla parladı.

1982’de zaferli Sovyet seferi için donanım üzerinde çalıştı ve ülke çapında konferanslar verdi, bu da gençleri dağcılık organizasyonlarına katılmaya cesaretlendirdi. Ayrıca kuzey Rusya’nın akarsularını da kanoladı ve büyük bir büyükbaba olarak yaşamdan zevk aldı.

İçeriği Oyla

Yorum yapın