Anasayfa » Genel » Usta Oyuncu Yılmaz Gruda Hayatını Kaybetti

Usta Oyuncu Yılmaz Gruda Hayatını Kaybetti

Akılda sanatçı Yılmaz Gruda 93 yaşında yaşamını kaybetti.

Akılda tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, reyin yazarı ve tiyatro rejisörü Yılmaz Gruda, 93 yaşında yaşamını yitirdi. Gruda, tutulduğu virüs sonrası böbrek yetmezliği ve yaşa bağlı rahatsızlıklar nedeniyle bir müddettir rehabilitasyon altındaydı.

Sanatçının  menajeri Tümay Özokur, acı haberi  sosyal medya hesabından duyurdu. Gruda ’nın ölümü üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da sosyal medya üzerinden taziye paylaşımında bulundu. Bakan Ersoy, “Sinema, tiyatro ve ekranlarımızın hoşlanılan oyuncusu, şair, reyin yazarı ve tiyatro rejisörü Yılmaz Gruda’yı kaybetmenin derin yeisi içerisindeyiz. Gruda ’ya Allah ’tan rahmet, efkârlı ailesi, hoşlananları ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Yılmaz Gruda kimdir?

14 Temmuz 1930 ’da İstanbul’da dünyaya gelen Ahmet Yılmaz Gruda Ankara Ticaret Lisesindeki eğitim sürecini yarıda vazgeçerek devlet memuru oldu. Şiire alakası olan Gruda’nın yazdığı şiirler, 1950’li senelerde, muhtelif mecmualarda yayımlanmaya başladı. Oyunculuk serüveni ise 1956 senesinde girdiği Cep Tiyatrosu’nda başladı. Sanatçı sonrsında Ankara Devlet Tiyatrosu’na geçti. 

Ankara Alan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında bulundu. Bir yarıyıl ise oyunculuğa ara verip memuriyet yaşamına dönüp muhasebecilik yaptı. Muammer Karaca Tiyatrosu’nu yönetti. Aynı zamanda Attila İlhan ile birlikte mavi hareketini yaratan şairlerdendir. Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp, tercümeler yapan Gruda’nın yapıtlarında ananesel Türk tiyatrosu ve Çehov tesiri sarihçe görülür.

Kamera önünde de yer alan Gruda, sinema ve dizi filmlerde rol aldı. İlk evliliğini 1957’de Tolga Tiğin ile yaptı. İlk kızı Elgin bu evlilikten doğdu. 1963’te ufaladılar. 1965-76 arasında tiyatro ve sinema oyuncusu Ayşen Gruda ile evli kalan sanatçının Elvan d. 1968 isminde bir kızı oldu. 1985’ten 2014’teki ölümüne dek Türkan Gruda ile evli kaldı.

MÜKÂFATLARI

1999: Behçet Aysan – Şiir Mükâfatı – Çerçi Zeus

2003: Cumhuriyet Gazetesi, Yunus Nadi Mükâfatlı – “Marathon “Bir Uzun Koşu”

2016: Altın Portakal Film Şenliği – Yaşam Boyu Onur Mükâfatı

2018: Sadri Aşina Tiyatro Mükâfatları – Onur Mükâfatı

2021: Harput Kısa Film Şenliği – Yaşam Boyu Onur Mükâfatı

İçeriği Oyla

Yorum yapın