Anasayfa » Genel » Thomas Cole Hayatı ve Eserleri

Thomas Cole Hayatı ve Eserleri

İdealizm ve dini duyarlılıkları ile Amerikan ruhunu ifade eden bir figür olan Thomas Cole, 1801 senesinde Bolton-le-Moors’de doğdu. Babası yün üreticisiydi ve daha iyi bir işe sahip olmak için uğraşıyordu. Cole, 14 yaşına geldiğinde Chorley’de bir baskı atölyesinde çırak olarak çalıştı. Burada, calico kumaşları için nasıl tasarım yapacağını bildi. 1818’de Ohio’ya taşındı. Philadelphia’da, tekstil tasarımcısı […]

Thomas Cole Hayatı ve Eserleriİdealizm ve dini duyarlılıkları ile Amerikan ruhunu ifade eden bir figür olan Thomas Cole, 1801 senesinde Bolton-le-Moors’de doğdu. Babası yün üreticisiydi ve daha iyi bir işe sahip olmak için uğraşıyordu. Cole, 14 yaşına geldiğinde Chorley’de bir baskı atölyesinde çırak olarak çalıştı. Burada, calico kumaşları için nasıl tasarım yapacağını bildi.

1818’de Ohio’ya taşındı. Philadelphia’da, tekstil tasarımcısı olarak çalışmanın yanı gizeme, on yedinci asır’a John Bunyan’ın Kutsal Savaşı 1682 isimli kitabının Güncel bir baskısı için illüstrasyonları resimleyecek bir komite aldı. 1819’da Batı Hint Adaları’na kısa bir yolculuktan sonra, ailesine yakın olmak ve babasının kurduğu duvar kâğıdı işine destek etmek için Ohio’ya taşındı. İlk defa fotoğraf eğitimi aldı ve muhtelif portreler ve manzaralar oluşturmak için görevlendirildi.

1823’te, Cole Philadelphia’ya döndü, Pennsylvania Hoş Sanatlar Yüksekokulu’nde derslere katıldı. İki sene sonra, resmi bir sanat kariyerine başlamaya hazır hale gelerek, New York’a taşındı; Şehre yerleştikten sonra, Amerika’nın barbar tabiatını resimlemek için Hudson Nehri Vadisi süresince dolaşmaya başladı. Bu noktadan itibaren yarattığı çalışma, Hudson Nehri Mektebi olarak öğrenilen Romantik manzara resminde hareketin mihenk taşı oldu. Bu çalışmadaki emeli, 1825’te “The Wild” isimli bir şiirde özetlenmiştir:

Thomas Cole Hayatı ve EserleriKalbimin dostları, tabiatın yapıtları,
Seni barbar, mavi dağlara erişmemi sağlayın
Hudson’a yakın doruklar…

1825’te, Asher Brown Durand, John Trumbul ve William Dunlap gibi ehemmiyetli sanatçılardan büyük bir destek aldı. Ertesi sene, Cole sıklıkla sergilediği Milli Tasarım Yüksekokuluna seçildi.

Zanaatını harikuladeleştirmek için Sıradan ve Rönesans ananelerinin büyük ustalarını araştırmak gerektiğini düşündü. Avrupa’ya seyahat etti. Avrupa ziyaretinden çok şey bilmiş olarak döndü. İngiliz Romantik manzara ressamlarından John Constable ve J MW Turner’ın yanı gizeme portre sanatçısı Thomas Lawrence ile tanıştı.

Thomas Cole Hayatı ve Eserleri1833’te, Luman Reed’le tanıştı ve onun için ‘İmparatorluk Kursu’ isimli ikonik bir dizi fotoğraf üzerinde çalışmaya başladı. Aynı sene, dizide çalıştığı sırada Coleski’nin New York’ta Catskill’de bir stüdyo kiraladığı bir çiftlik sahibinin yeğeni Maria Bartow ile evlendi. Çift, çevresindeki manzaraları Cole için zengin bir esin kaynağı olan Catskill’e kalıcı olarak taşınmaya karar verdi. 1835’te, oradaki endüstriyel büyümenin tehdide maruz kaldığı riski natürel dünyaya yansıtan tesirli “Amerikan Sahnesi Üzerine Sınama” isimli yapıtını yazdı: “barbar tabiatın yüceliğinin gururlandırılmasıyla beraber pişmanlıktan pişman olanlar var.” uzaklaşın: tabiatın elinin kaldırıldığı yalnızlık sahneleri için, zihni, erkeğin elinin değişinden daha derin bir duyguyla etkileyin. ”

Thomas Cole, Amerikan barbarlığını tehdit eden kentleşme ve sanayileşme sürecinin ilerlemesiyle derinden üzüldü; Matthew Baigell’in belirttiği gibi, “şehirlerde makûsluğun bir sunumu” olarak gördüğü, küçümsenmiş şehirlere sahip oldu. Bu arada, hala manzarayı tasvir eden Cole’un fotoğrafları, ‘Voyage of Life’ 1842 serisinde olduğu gibi, zaman ve tarihin geçişi gibi mevzuları ele almak için gitgide artan bir vasıta gibi göründü.

Cole, 1841 senesinin yaz mevsiminde bir defa daha Avrupa’ya gitmeye karar verdi. Bir sene sonra New York’a döndükten sonra, Piskoposluk Kilisesi’ne katıldı ve bu noktadan sonra dinin hayatında giderek merkezi bir rol oynayacağını söyledi. Maneviyatın sanat üzerindeki tesirini şöyle ifade etti: “Sanatın, reel anlamı, Yaratıcının bir taklididir”.

Thomas Cole Hayatı ve Eserleri1847’de Cole, Niagara Şelalesi’ne gitti. Bu, can vermeden evvel son seferi oldu.

Fotoğrafları genellikle, insan medeniliğinin devirici seyri hakkında, natürel dünyanın tahribinin alametlerini ve Amerikan projesinin temsil ettiği gibi sanayinin durmadan yayılmasını öneren bir ihtar misyonu gördü.

1848’de Catskill, New York’ta hayatını kaybetti.

En ehemmiyetli yapıtları:

Yaşam Yolculuğu Daha Önceki Zamanlar, Arno’da Günbatımı, İmparatorluğun Rotası İmha, Prometheus, Tufan Sularının Alçalması, Devlerin Kupası, Frechman Körfezine Geçiş, Kovuluş, Ay ve Alev Işığı, Kaaterskill Şelalesi, Ölü AğaçlarGölü, Bir Fırtına Sonrası Mount Holyoke, Northampton, Massachusetts, Mimarin Düşü, Pic- Nic…

İçeriği Oyla

Yorum yapın