Anasayfa » Genel » Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Kimdir?

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Kimdir?

Beşar Esad Suriye‘nin şu anki Devlet Başkanıdır. 2000 senesinden bu yana vazifededir. Daha Önceki Cumhurbaşkanı Hafız Esad’ın ikinci oğlu olarak babasının Suriye’nin idaresindeki mirasını sürdürdü. Londra’da, kardeşi ve varisi olan Bassel’in araba kazasında can verdiği zaman oftalmoloji okuyordu. Askeri ve siyasal tecrübeden yoksun olmasına karşın, şipşak kardeşinin yerini almak için Suriye’ye geri çağrıldı. Askeri yüksekokulda kayıtlıydı ve yoğun bir biçimde eğitilmişti. 2000 […]

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Kimdir?Beşar Esad Suriye‘nin şu anki Devlet Başkanıdır. 2000 senesinden bu yana vazifededir. Daha Önceki Cumhurbaşkanı Hafız Esad’ın ikinci oğlu olarak babasının Suriye’nin idaresindeki mirasını sürdürdü. Londra’da, kardeşi ve varisi olan Bassel’in araba kazasında can verdiği zaman oftalmoloji okuyordu. Askeri ve siyasal tecrübeden yoksun olmasına karşın, şipşak kardeşinin yerini almak için Suriye’ye geri çağrıldı. Askeri yüksekokulda kayıtlıydı ve yoğun bir biçimde eğitilmişti. 2000 senesinde babasının vefatından sonra iktidara geldi. İlk teşebbüsleri kısa bir izafi sarihlik yarıyılına katkıda bulunmasına karşın, rejimi pro-reform aktivizmini söndürmek için tehditler ve hapsetmeler kullanarak aylar içinde rotasını değiştirdi. Son senelerde hükümeti Suriye’de iç savaşa dönüşen büyük çaplı bir ayaklanma ile karşı karşıya kaldı ve beynelmilel protestolara karşın, iktidarı ele geçirme mücadelelerinde insan hayatına muazzam bir göz arkasını etti. Suriye’yi 21. asra iten bir mutasyoncu figür olmaya söz vermesine karşın zafersiz oldu ve babasının ayak izlerini takip etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Kimdir?11 Eylül 1965’te Şam, Suriye’de doğdu. Ebeveynlerinin beş çocuğu arasından ikinci oğludur. Babası Suriye Cumhurbaşkanı olmak için yükselen bir siyasetçiydi. Daha sonra bir araba kazasında can veren abiyi Bassel vardı.

İlk eğitimini Şam’daki Arap-Fransız El Hürriya Mektebi’ndan aldı. Liseden mezun olduktan sonra 1982 senesinde Şam Üniversitesi’nde tıp eğitimi aldı. Mezuniyetini bitirdikten sonra, dört sene süresince ‘Tishrin’ askeri sağlık kurumunda ordu hekimi olarak vazife yaptı. 1992 senesinde, oftalmolojide yüksek lisans derecesi almak için Londra, İngiltere’deki Western Eye Sağlık Kurumu’ne gitti. 1994 senesinde, abiyi Bassel bir araba kazasına can verdi. Beşar, Şam’a, Suriye’nin başbakanı olmak için babası Hafız Esad tarafından çağrıldı. Homs’teki askeri yüksekokula girdi ve beş sene içinde albay olmak için süratle ilerledi. Bu zaman zarfında babasına danışmanlık yaptı, şikayetlerini ve yurttaşlardan gelen itirazları dinledi ve aynı zamanda yolsuzluğa karşı bir kampanya başlattı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Kimdir?10 Haziran 2000’de Hafız öldü ve birkaç gün sonra Beşar, Suriye Cumhurbaşkanı olarak yedi senelik bir yarıyıl için seçildi. Ayrıca Baas Partisi’nin ve ordunun “Başkumandan” lideri seçildi.
İlk senesinde cumhurbaşkanı olarak, Suriye’nin yozlaşmış hükümetini reforme etme sözü verdi ve ülkesini çağdaşlaşmaya Gerçek ilerletme sözü verdi. İlk seneyi sonunda başkan olarak, söz verdiği ekonomik reformların çoğu henüz asıllaşmamıştır. Büyük miktarda yozlaşmış hükümet bürokrasisi, özel sektörün ortaya çıkmasını güçleştirdi ve lüzumlu sistemik farklılıkları yapamadı.
Filistinli ve Lübnanlı militan gruplara destek verdiği iddia edilen Suriye’nin senelerdir süren İsrail ile olan çatışmasında babasının duruşunu sürdürdü. Takribî on yıldır, çoğunlukla Suriye ordusu ve istihbarat ajansları arasındaki yakın ilişkiden dolayı iç muhalefeti galibiyetli bir biçimde bastırdı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Kimdir?2007’de başkan olarak ikinci bir yarıyıl için oybirliğiyle çoğunluk tarafından yine seçildi. Eleştirmenleri ve karşıları tercihlerin şikeli olduğunu iddia etti. Ocak 2011’de Tunus, Mısır ve Libya‘daki demokrasi yanlısı başkaldırıları takiben, Suriye’de protestolar, politik reformlar arz etmek, medeni hakların daha önceki haline getirilmesi ve 1963’deri beri yürürlükte olan mucizevi halin sona ermesi arzıyla başladı. Mayıs 2011’de Suriye ordusu, Humus kasabasında ve Şam banliyölerinde şiddetli protestolarla savaştı. Ertesi ay, milli bir diyaloğa ve Güncel meclis tercihlerine söz verdi, ancak farklılık yapılmadı ve protestolar devam etti. 2011’in sonlarına Gerçek, bir hayli ülke istifasını istedi ve Arap Birliği Suriye’yi askıya aldı. Suriye hükümetini Arap gözlemcilerini ülkeye kabul etmeye zorladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Kimdir?2013 senesinde hükümeti sivillere karşı kimyevi silahlar kullandı, bu da bayanların ve çocukların da dahil olduğu suratlarca şahsın vefatına neden olmuştur. Bazı Batı ülkeleri arasında kendisine ve rejimine karşı atılması gereken adımlar mevzusunda bir münakaşa başlattı. Bugün dahi çatışma, sivillerin sivillerce öldürülmesiyle alakalı günlük raporlar ve Esed rejiminin suçlanmasıyla alakalı iddiaların karşılanmasıyla devam ediyor. Başkaldırıcıların ve hükümet birliklerinin kanlı bir çıkmazda kilitlendiği ve güvenlik şartlarının günden güne bozulduğu görüldü. Kamuoyu şovları, giderek daha az büyüdü ve esasen şovlar sivil destekeziyetir için tertip edilmiş olaylardan oluşuyordu.

2000 senesinin Aralık ayında, Londra’lı Suriye orijinli İngiliz olan Esma Assad ile evlendi. Çiftin üç çocuğu oldu; Hafez, Zein ve Karim.

Günümüzde hala çatışmalar tüm süratiyle devam etmektedir.

İsmi: Bashar Hafez Al-Esad

Namı: Suriye Başkanı

Tebaayı: Suriye

Doğum Tarihi: 11 Eylül 1965

Burcu: Başak

Boyu: 1.89 M

Doğum Yeri: Şam

Babası: Hafız Esad

Annesi: Esed El Esad

Kardeşleri: Bassel El-Esad, Bushra El-Esad, Maher El-Esad, Mecd Esad

Eşi: Esma Esad

Çocukları: Hafız Esad, Karim Esad, Zein Esad

Yazar: Osman Uçar

İçeriği Oyla

Yorum yapın