Anasayfa » Genel » Screaming Frog SEO Programı Kullanımı [Detaylı Rehber]

Screaming Frog SEO Programı Kullanımı [Detaylı Rehber]

Site incelemeyi, SEO uzmanları için oldukça ehemmiyetli bir husus. Problemleri ayrıntılı bir biçimde tanımlanan projeler, hedef noktaya çok daha süratli ve efektif bir biçimde erişir. Tabi ki site incelemeyi söz mevzusu olduğunda link yapısı, tahlillerin büyük bir ehemmiyet taşır. Link yapılarını tahlil etmek için de genellikle Screaming Frog kullanılır.

Uygulamaya yabancı olan bireyler, Screaming Frog ’un SEO Spider ’ını kullanırken sanki kendilerini kaybolmuş sezerler. Screaming Frog olağanüstü tesirli ve verimli bir taşıt olmasına karşın pek de kullanıcı arkadaşı olmayan arayüzüyle kendisini Güncel keşfeden insanların karşısına muhtelif güçlükler çıkarır.

Şayet sizler de bu nadide SEO taşıtı ile henüz Güncel tanıştıysanız ve programın arayüzüne bakıp “Peki şimdi ne yapmam gerekiyor?” diyorsanız; sizler için hazırladığımız Screaming Frog kullanım rehberini okumanız gerekiyor!

Screaming Frog Nedir? Ne işe Bereket?

Yaratıcılarının tanımına göre Screaming Frog: Web sitelerini crawl eden, web site bilgilerini toplayan, tüm bunları kullanıcılara fayda sağlayacak biçimde organize eden kullanımı kolay ve güçlü bir yazılımdır. Kullanımı kolay ifadesine her ne kadar katılmıyor olsak da değişik hususlar mevzusunda yüzde surat haklı olduklarını söylemek olasıdır.

Özetlemek gerekirse Screaming, başlıca şu mevzularda kullanıcılara eşsiz faydalar sağlar:

Site içi link yapısında yer alan manipülasyonları ve kusurları ayrıntılı bir biçimde gösterir. 404, 301, 302, canonical vb SEO kriterleri arasında yer alan title, meta açıklaması, h tagleri gibi elementleri organize bir biçimde kullanıcılara sunar. Sitenizde yer alan fotoğrafların alt metin bilgilerini ve 100 KB ’tan büyük olanlarını gösterir.

Screaming Frog Nasıl Kurulur?

Şayet sizler de program arayüzüne bakarak “Şimdi ne yapmalıyım” diye düşünen bireyler arasına katılmak istiyorsanız alttaki irtibata tıklayarak Screaming Frog ’u bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İlgili iletişim: https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/

İrtibata tıkladıktan sonra Download butonu aracılığıyla yazılımı indirebilir ve oldukça kolay bir biçimde montajını Gerçekleştirebilirsiniz. Screaming Frog ’un fiyatsız bir biçimde kullanılması olasıdır ancak fiyatsız versiyonunda web sitelerinize ait URL ’lerden sadece 500 ’şanı tarayabilir ve tahlil edebilirsiniz. Şayet geniş çaplı bir internet sitesine sahipseniz ve ayrıntılı bir tahlil yapmak istiyorsanız programın fiyatlı planlarından yararlanmalısınız.

 

Screaming Frog Arayüz Rehberi

Bu noktada yer alan bilgiler sayesinde artık Screaming ’in yapısını tanımak üzere ehemmiyetli adımlar atacak ve program arayüzüne bakıp kalanlar kervanını parçalayacaksınız. Program İngilizce olduğundan menülerde yer alan alternatifleri ve sekmeleri olduğu gibi anlatacağız.

1 –  File

File sekmesi sayesinde üzerinde çalışıyor olduğunuz web sitesinin crawl bilgilerini kaydolabilir ve istediğiniz zaman tekerrür görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca Scheduling alternatifi üzerinden ileri zamanlı crawl harekâtları tasarlayabilirsiniz.

 

2 – Configuration

Configuration sekmesi üzerinden pek çok özelleştirme yapabilirsiniz. Ancak bunlar için fiyatlı bir tasarıya sahip olmanız gerekiyor. Bu sekme üzerinden crawl alternatiflerini özelleştirebilir ve görüntülemek istediğiniz bilgileri seçebilirsiniz. CSS, HTML, JavaScript, fotoğraflar ve değişik SEO kriterlerini crawl neticelerine dahil edebilir ya da neticelerden çıkartabilirsiniz. Ayrıca Screaming Frog ’un crawl harekâtını Gerçekleştirirken bilgisayarınızdan ne kadar güç harcayabileceğini de bu sekme üzerine tertip edebilirsiniz.

3 – Mode

Mode sekmesi sayesinde crawl neticelerinin nasıl gösterileceğini seçebilirsiniz. Standart olarak “spider” alternatifi işaretlidir.

4 – Bulk Export

Bulk Export sekmesi sayesinde internet sitenizin tüm linklerini bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Şayet sekmeyi incelerseniz “tüm linkler” teriminin bir hayli geçerli olduğunu görebilirsiniz. Link vaziyet kodları, link manipülasyonları, iç linklemeler, anchor textler ve hatta sitemapler bile bu sekme üzerinden indirilebilir.

 

5- Reports

Reports sekmesi üzerinden internet sitenizin tüm crawl audit ’ini gözlemleyebilirsiniz. Link manipülasyonlar, canonicallar ve yetim sayfalar bu sekme üzerinden tıpkı bir rapor gibi indirilebilir.

 

6 – Sitemap

Sitemap sekmesi üzerinden Screaming Frog aracılığıyla web sitenizin site haritasını oluşturabilirsiniz.

 

7 – Visualisations

Visualisations sekmesi üzerinden internet sitenizin link yapısını bir grafik biçiminde görüntüleyebilirsiniz.

 

Screaming Frog ile SEO Teftişi Nasıl Yapılır?

Artık program arayüzüne egemen olduğunuza göre web sitenizin ilk teftişini Gerçekleştirebilir ve elde ettiğiniz bilgilerin ışığında gerekli aksiyonları alabilirsiniz. Screaming Frog ile SEO teftişi yapmak için öncelikle alttaki görselde de işaretli olan metin paketçiğinde sitenizin adresini yazmanız ve “Start” butonuna tıklamanız gerekiyor.

Butona tıkladıktan sonra Screaming Frog internet sitenizi crawl etmeye başlıyor. İçeriğin başında da söylediğimiz gibi yazılımın fiyatsız versiyonuyla sadece web sitenize ait 500 URL ’i tahlil edebiliyorsunuz. Crawl sürati Screaming Frog ’a ayırdığınız RAM kapasitesine ve internet sitenizde yer alan URL rakamına oranla farklılık gösterebiliyor. Alttaki başlıkları takip ederek hem Screaming Frog ’un ayrıntılı kullanımını bilebilir hem de sitenizin ilk teftişini Gerçekleştirebilirsiniz.

 

1 – Crawl Derinliği İncelemeyi

Screaming Frog ’un en ehemmiyetli özelliklerinden biri olan crawl derinliği incelemeyi es geçilmemesi gereken bir harekâttır.

Crawl derinliği, muhakkak bir sayfaya web sitenizin anasayfasından toplamda kaç tıklamayla erişilebildiğinin bilgisidir. Crawl derinliği internet sitenizin büyüklüğüne ve kategorilerinizin yapısına göre farklılık gösterebilir. Kullanıcıların sitelerin derininde yer alan URL ’lere erişmesi güç olacağından arama motorları da kullanıcılar ile aynı tavrı sergiler ve genellikle crawl derinliği yüksek olan URL ’ler arama motorları tarafından daha yavaş indekslenir. Ayrıca bu URL ’lerin zaferli sıralamalar elde etmesi de bir hayli güçtür.

 

Şayet internet sayfanızda önemsediğiniz bir sayfa bulunuyorsa ve bu sayfa üzerinden trafik kazanmak istiyorsanız crawl derinliğini maksimum 2 ya da 3 değerini yakalamalısınız.

Crawl derinliğini tahlil etmek için Internal sekmesine tıklamalı ve açılan pencereyi sağa Gerçek kaydırmalısınız. Görselde de işaretli olan bölgeden tüm URL ’lerinizin crawl derinliğini gözlemleyebilirsiniz.

 

2 – Vaziyet Kodları İncelemeyi

Görselde de işaretli olan Response Codes, başka bir deyişle vaziyet kodları sekmesine tıkladığınızda web sitenizde yer alan tüm linklerin vaziyet kodları karşınıza çıkar. Tüm linkleri bu biçimde araştırmak bir hayli güç olacağından programın sağ tarafında yer alan Overview bölmesinden yararlanabilirsiniz. Bu ufalamada tüm vaziyet kodları filtrelenmiş bir biçimde size sunuluyor olacak. Başka Bir Deyişle tek bir tıklamayla web sitenizde 404 yanılgısı veren tüm URL ’leri görüntüleyebilirsiniz.

Şayet vaziyet kodları hakkında bilgiye sahip değilseniz sizlere vaziyet kodlarını şu biçimde özetleyebiliriz:

2xx Vaziyet Kodları: Galibiyet 3xx Vaziyet Kodları: Manipülasyon 301 vaziyet kodu kalıcı olarak yönlendirildi, 302 vaziyet kodu ise geçici olarak yönlendirildi anlamına gelir. Sıklıkla karşılaşıldığından bu vaziyet kodlarının öğrenilmesi gerekir. 4xx Vaziyet Kodları: İstemci Yanılgısı Bu yanılgılardan en yaygını 404 ’cins. Sayfa bulunamadı anlamına gelir. 5xx Vaziyet Kodları: Sunucu Yanılgısı

Şayet URL manipülasyonları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz alttaki irtibata tıklayarak sık kullanılan SEO geçimli URL manipülasyon kodlarını araştırabilirsiniz.

İlgili iletişim: https://www.moradam.com/10828/seo-geçimli-url-yonlendirme/

 

3 – URL Yapısı Teftişi

Screaming Frog ’un kullanıcılarına sağladığı bir değişik işlev ise URL yapılarının sorgulanmasıdır. Görselde de işaretli olan “URL” sekmesine tıklayarak web sitenizde yer alan tüm URL ’lerin ayrıntılarına erişebilirsiniz. Ayrıca overview sekmesinden bu URL ’leri muhtelif alternatifler dahilinde filtreleyebilirsiniz.

Web sitelerinde yer alan URL ’lerin standart olarak şu kaliteleri taşıması önerilir:

115 harften kısa olmalıdır. Yazılı bir kural olmasa da pek çok SEO uzmanı URL ’lerin uzunluğunun 4 – 5 kelime aralığında olması gerektiğini korunuyor. Özgün olmalıdır, web site içerisinde yer alan değişik bir URL ’i taklit etmemelidir. Açıklayıcı ve sayfada bulunan içerikle irtibatlı olmalıdır.

 

4 – Sayfa Başlığı İncelemeyi

Screaming Frog kullanmıyor olsaydınız üstlendiğiniz bir projenin tüm titlelarını, başka bir deyişle sayfa başlıklarını, tek tek el ile hakimiyet faktörüz gerekecekti. Ancak Screaming Frog bu mevzuda da kullanıcılara büyük bir fayda sağlıyor. “Page Titles” adlı sekmeye tıklayarak web sitenizde yer alan tüm sayfa başlıklarını görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca Güncelden overview sekmesi sayesinde sayfa başlıklarının muhakkak kriterler altında filtrelenmiş listesine de erişebilirsiniz.

Sayfa başlıklarının genel olarak şu kaliteleri taşıması önerilir:

Sayfa başlığının sayfada yer alan içerikle geçimli olması. Hedef anahtar sözcüğün sayfa başlığında yer alması. Tüm sayfa başlıklarının özgün olması. Genel olarak 30 ile 60 şahsiyet arasında bir uzunluğa sahip olması.

Şayet sayfa başlıkları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız alttaki irtibata tıklayarak ilgili içeriğimize erişebilirsiniz.

İlgili iletişim: https://www.moradam.com/12452/baslik-yaftaları/

 

5 – Meta Açıklaması İncelemeyi

Screaming Frog, On-Page SEO mevzusunda kullanıcılara sanki zorunlu olan her şeyi beceriksizsiz bir şekilde sunuyor. Buna meta açıklamaları da dahil! Görselde de işaretli olan “Meta Description” sekmesine tıklayarak web sitenizde yer alan tüm meta açıklamalarını görüntüleyebilir ve lüzum dinlediğiniz takdirde overview sekmesinden bunları muhakkak kriterler dahilinde filtreleyebilirsiniz. Filtreleme alternatifleri sayesinde optimize edilmemiş, başka bir deyişle makûs oluşturulmuş, meta açıklamalarına tek bir tıklamayla erişebilirsiniz.

Meta açıklamalarının genel olarak şu kaliteleri taşıması önerilir:

Meta açıklamalarının maksimum 160 şahsiyet uzunluğunda olması gerekir. 160 şahsiyetten aşırısını barındıran meta açıklamaları arama motoru netice sayfalarında düzgün bir biçimde görüntülenemez. Meta açıklamalarının sayfa içeriğiyle ilgili olması ve kullanıcıları harekete geçirmesi gerekir. Meta açıklamaları sayfanızın kısa bir özetidir ve internet kullanıcılarını etkilemek için elinize geçen ilk fırsattır. Meta açıklamalarında anahtar sözcüklerin kullanılması SEO açısından pozitif bir tesire sahiptir.

 

6 – H1 ve H2 Yaftalarının İncelemeyi

Screaming Frog aracılığıyla web sitenizde yer alan H yaftalarının tahlil edilmesi de olası oluyor. Alttaki görselde işaretli olan sekmeler aracılığıyla sitenizde yer alan tüm H1 ve H2 yaftalarını görüntüleyebilirsiniz. Overview sekmesinde yer alan filtreler aracılığıyla kritik kusurları ve düzenlenmesi gereken meseleleri tek bir tıklamayla tahlil edebilirsiniz.

Overview sekmesinde yer alan ifadelerin anlamları şunlardır:

Missing: H1 ya da H2 yaftasının belirtilen sayfa içerisinde hiç kullanılmadığını ifade eder. Duplicate: Aynı H yaftasının daha evvel kullanıldığını ifade eder ve hangi sayfada kullanıldığını gösterir. Over 70 Characters: 70 şahsiyetten fazla şahsiyet kapsayan H yaftalarını belirtir. Multiple: Bir sayfada birden fazla H1 yaftayı kullanıldığını belirtir. Kritik bir yanılgıdır.

 

7 – Fotoğraf İncelemeyi

Screaming Frog, kullanıcılarına internet sitelerinde yer alan fotoğrafların incelemesini yapma fırsatı da sunuyor. Belki “Fotoğraf incelemeyi ne işime yarayacak ki?” diye düşünüyor olabilirsiniz ancak Screaming Frog sizi bu mevzuda da afallatmayı muvaffak oluyor. Alttaki fotoğrafta da görüleceği üzere overview dağılması üzerinden web sitenizde yer alan alt metni bulunmayan ve 100 KB ’tan fazla ebada sahip olan fotoğrafları filtreleyebiliyorsunuz.

 

Bonus: Arama Motoru Netice Sayfası Görüntüsü SERP Snippet

Screaming Frog üzerinden sitenizde yer alan URL ’lerin arama motoru netice sayfasında bütün olarak nasıl gözüktüğünü görüntüleyebiliyorsunuz. Böylece meta açıklamalarının ya da sayfa başlıklarının kusurlarını gözlemleyebiliyor ve süratli bir biçimde gerekli aksiyonları alabiliyorsunuz.

Bunun için öncelikle crawl neticelerinden bir URL seçmeniz ve sonrasında ise alttaki görselde de işaretli olan “SERP Snippet” sekmesine tıklamanız gerekiyor.

Tüm bu başlıklardan sonra reelinde Screaming Frog kullanımının pek de güç olmadığını sadece korkutucu bir arayüze sahip olduğunu fark etmiş olabilirsiniz ve bir bakıma haklısınız. Programı kurcalayarak kısa bir zaman içerisinde kullanımını bilebilir ve SEO projelerinizde faal olarak kullanabilirsiniz.

Görüldüğü üzere bu taşıt sayesinde internet sitenizin kritik ehemmiyete sahip olan tüm On Page SEO elementlerini ayrıntılı bir biçimde araştırabiliyorsunuz. Screaming Frog ’un bu kaliteyi sayesinde üstlendiğiniz bir projenin meselelerini süratli bir biçimde tanımlayabilir ve kısa vakitte büyük ilerlemeler kaydolabilirsiniz. Tabi Screaming Frog ’u sadece kendi web siteniz için kullanmak zorunda değilsiniz, Screaming Frog rakiplerinizi tahlil etmek mevzusunda da sizlere büyük fayda sağlayacaktır.

Anekdot: Screaming Frog ’u fiyatsız kullanabilmek için Ayhan Karaman ’ın web sitesindeki bu içeriğe yorum yazarak parasız kullanım anahtarı alabilirsiniz…

İçeriği Oyla

Yorum yapın