Anasayfa » Genel » Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Vladimir Putin Rusya’nın şu anki Devlet başkanıdır. Başkan olarak dördüncü yarıyılına giriyor. İnsan haklarına çok az saygı gösteren bir otokrat olarak kabul edilir. Eleştirmenlerinin ve karşılarının suikast kumpaslarını hazırlamakla yargılanmıştır. Cumhurbaşkanı olmanın yanı gizeme, Başbakan olarak da görev yapmış ve politikaya girmeden evvel yabancı istihbarat memuru olarak çalışmıştır. Orta sınıf bir ailede doğdu ve çocukluğundan beri istihbarat memuru olma […]

Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinVladimir Putin Rusya’nın şu anki Devlet başkanıdır. Başkan olarak dördüncü yarıyılına giriyor. İnsan haklarına çok az saygı gösteren bir otokrat olarak kabul edilir. Eleştirmenlerinin ve karşılarının suikast kumpaslarını hazırlamakla yargılanmıştır. Cumhurbaşkanı olmanın yanı gizeme, Başbakan olarak da görev yapmış ve politikaya girmeden evvel yabancı istihbarat memuru olarak çalışmıştır. Orta sınıf bir ailede doğdu ve çocukluğundan beri istihbarat memuru olma hayali vardı. Düşünü asıllaştırdı ve Rus istihbarat teşkilatı olan ‘KGB’ ye girdi. Muhtelif yerlere saklı casus olarak sevk edildi. Hayatının büyük bir kısmında casus olarak görev yaptı. Sonunda, ülkenin politik işlerine karıştı ve ‘KGB’ den istifa etti. Daha sonra, ülkenin ve ulusunun refahı için özenle çalıştı. Son olarak, Rusya Federasyonu Başkanı Boris Yeltsin görevinden istifa etmeye karar verdiğinde, Putin’den daha iyi bir halef çıkmadı ve onu ülkenin cumhurbaşkanı olarak soydu. Birkaç ay sonra, tercihler asıllaştı ve o da kazanan olarak ortaya çıktı. Takdir edilebilir verim ile meselelerin halledilmesi, Rusya Cumhurbaşkanı makamına ikinci yarıyıl için yine seçilmesine yol açtı. Rus anayasasına göre, arkasını arkasına üçüncü kere başkanlık yapmak için uygun değildi, Dmitry Medvedev Başkanlık makamına getirildi ve Putin Başbakan oldu. 2012 senesinde, Medvedev’in görev süresi sona erdiğinde, Putin bir kere daha üçüncü kere Başkan oldu. 2018’de dördüncü yarıyıl başkanı olarak yine seçildi. Vladimir Putin, 7 Ekim 1952’de Vladimir Spiridonovich Putin ve Maria Ivanovna Putina çiftinin çocuğu olarak, Sovyetler Birliği Saint Petersberg’de doğmuştur.
1960-68 seneleri arasında Baskov Lane’de bulunan ‘193 İlkokulu’ na katıldı. Daha sonra 281 numaralı liseye katıldı. Gençlik yarıyılında sambo bir savaş sanatı ve judo gibi sporlara alaka gösterdi.

1970 senesinde ‘Leningrad Devlet Üniversitesi’ Hukuk Bölümşöhrete girdi ve talebe olarak ‘Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne katıldı. Aynı zamanda Rus siyasetçi Anatoly Sobchak ile karşılaştı.
‘Beynelmilel Hukukta En Hoşlanılan Halklar Ticareti’ başlıklı tez çalışması üzerinde çalıştı ve 1975 senesinde üniversiteden mezun oldu. Hukuk mektebinden mezun olduktan kısa bir zaman sonra hükümet istihbarat ajansı ‘KGB’ Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti ‘ye girdi. 1980’lerin başında, Moskova’daki “KGB School No. 1” de eğitim aldı. ‘KGB’ casus direktörlüğü sekreterliği için çalıştı ve daha sonra istihbarat dairesinde çalıştı. Sonrasında Almanya‘ya casusluk için sevk edildi
1985-90 yarıyılında Doğu Almanya’nın Dresden şehrinde saklı bir casus olarak çalıştı. Vladimir’in sıkı çalışması, ona albay rütbesini kazandırdı ve sonunda istihbarat dairesinde bölüm başkanının kıdemli asistanı oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin1990 senesinde Leningrad’a geri döndü ve “Leningrad Devlet Üniversitesi” ne rektör olarak atandı, bu sayede beynelmilel ilişkileri ele aldı. 1991 senesinde St. Petersburg Belediye binasında ‘Beynelmilel İlişkiler Komisyonu’ başkanlığı yapmış ve birkaç sene sonra da St. Petersburg Şehri Hükümetine Başkan Vekili olarak katılmıştır. Belediye Binası’na katıldıktan kısa bir zaman sonra, ‘KGB’ deki görevinden istifa etmiştir. 1996 senesinde ailesiyle beraber Moskova’ya geçti ve burada Başkan Yardımcılığı olarak ‘Cumhurbaşkanlığı Mal Yönetimi Direktörlüğü’ne atandı. Ertesi sene Cumhurbaşkanlığı Genel Müdür Dayanakçılığı ve aynı zamanda Ana Hakimiyet Direktörlüğü Başkanlığı görevine getirildi. 1998 senesinde Cumhurbaşkanlığı İcra Dairesi Birinci Genel Müdür Dayanakçısı oldu ve aynı sene Federal Güvenlik Servisi Müdürü olarak göreve başladı. Ertesi sene, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri oldu. O, Rusya Başbakanı Boris Yeltsin tarafından 1999 senesinde Rusya Başbakanı seçildi. O senenin sonunda, Cumhurbaşkanı, Putin’in görev için ardılı olarak ceddilmesini isteyerek istifa etti. 2000 senesinin Mart ayında, Rusya Devlet Başkanı seçildi ve 2004 senesinde tekerrür göreve seçildikten sonra ikinci yarıyıl görev yaptı. Rus anayasasına göre, arkasını arkasına üçüncü yarıyıl başkanlık yapmak için uygun değildi. Bu sebeple, 2008 senesinde Dmitry Medvedev Cumhurbaşkanlığı makamına getirildi ve tercihleri kazandı. Medvedev, Putin’i Rusya Başbakanı olarak soydu.2011’de başkanlık yarıyılı dört seneden altı seneye çıkarıldı. 2012 senesinde, Putin bir kere daha cumhurbaşkanlığı tercihine girdi ve reylerin % 64’namı alarak tercihi kazandı.
2018’de Başkan olarak dördüncü yarıyıl için yine seçildi. Reylerin % 76’sını aldı ve 2024’e kadar görev süresi hak etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinMilletini çok seviyordu. İlk kere tercihlere aday olduğunda televizyondan millete seslenmiş ve ilk taahhüdü olarak şunu dile getirmiştir. “Bayanlarımızın artık dünyada Nataşa olarak anılmasını yasaklayacağım ve belleklerden bu damgayı sileceğim.” Bozulan ‘2010 Rus Kaba Ateşi’, çok büyük bir geçmişe sahipti. Nebatlar yıkım edildi ve bu yangından dolayı oluşan duman sebebiyle binlerce şahıs can verdi. Başkan, insanların bu acil gidişatın üstesinden gelmelerine takviyeci olmak için özel bir özen gösterdi ve evlerin yine inşasını üstlenerek mağdurlara tazminat ödenmesini üstlendi.

2014 senesinde Putin, Rus ordusuyla Ukrayna topraklarına el koydu ve Kırımlar’ın Rusya Federasyonu’na katılma kararı aldığı münakaşalı bir halkoylaması sonrasında Kırım’ı Rusya’ya kattı. Bunun bir neticeyi olarak, bir hayli ülke Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar uyguladı. 2015 senesinde, Suriye hükümetinin arzı üzerine Putin, Suriye hükümetinin başkaldırıcı ve cihatçı gruplara karşı yürüttüğü çabada Suriye hükümetine destek etmek için Rus askeri müdahalesine izin verdi. Amerika’nın 2016 başkanlık tercihlerinde Putin Amerika’yı yargıladı. Kendisi, Hillary Clinton’ı iftiramak ve tercih uğurlarına hasar vermek için bir kampanya üstlenmekle yargılandı. Ancak Putin, Amerikan başkanlık tercihlerinde rastgele bir müdahale olmadığını belirterek yargılamaları yalanladı.

*1989 senesinde Alman Demokratik Cumhuriyeti’nde tertip edilen Milli Ulus Ordusuna Sadık Hizmet İçin Bronz Madalya aldı.

*2006 senesinde Fransa Cumhurbaşkanı Chirac tarafından ‘Grand-Croix’ Büyük Haç ile mükâfatlandırıldı. Ertesi sene, ‘Zaman’ mecmuası tarafından ‘Senenin Bireyi’ seçildi.

*2007 senesinde Suudi Kralı Abdullah tarafından ‘Kral Abdülaziz Mükâfatı’ aldı. Aynı sene Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı tarafından ‘Khalifa bin Zayed Al Nahyan’ mükâfatına layık görüldü.

*2011 senesinde ‘Belgrad Üniversitesi’ tarafından onursal hekime ünvanı ile mükâfatlandırıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin28 Temmuz 1983’te Vladimir, Lyudmila Shkrebneva ile evlendi. Çiftin, iki kızı oldu. Ancak çift, 2013 senesinde boşanma kararı aldı ve bir sene içinde boşanma asıllaştı. Grozni’nin bir caddesinin, ismi ‘Vladimir Putin Sokağı’ olarak adlandırıldı. Tian Shan Dağlarındaki bir tepe de ‘Vladimir Putin Peak’ ismini almıştır.

Takma Adları: Gri Cardinal, Vova, Volodya

Namı: Rusya Başkanı

Tebaayı: Rusya

Siyasal İdeoloji: Politik Parti – Sovyetler Birliği Komünist Partisi 1975-1991, Ev-Rusya 1995-1999, Birlik 1999–2001, Bağımsız 1991–1995; 2001–2008, Birleşik Rusya 2008 -Mevcut

Doğum Tarihi: 7 Ekim 1952

Burcu: Terazi
tt
Boyu: 1.68 M

Doğum Yeri: Saint Petersburg

Babası: Vladimir Spiridonovich Putin

Annesi: Maria Ivanovna Shelomova

Kardeşleri: Albert Putin, Viktor Putin

Daha Önceki Eşi: Lyudmila Putina 1983–2014

Çocukları: Mariya Putin, Yekaterina Putin

Eğitimi: 1975 – Saint Petersburg Eyalet Üniversitesi, 1997 – Milli Mineral Kaynakları Üniversitesi

Hobileri: Avcılık

Mükâfatlar: 2007 – Senenin Bireyi
2011 – Konfüçyüs Barış Mükâfatı

Yazar: Osman Uçar

İçeriği Oyla

Yorum yapın