1 Aralık 2018 ’de ölüm eden Refik Durbaş, 10 Şubat 1944 ’te Erzurum ’un Pasinler ilçesinde doğdu. Lise öğrenimini İzmir ’de, üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı kısmında bitirdi. Lise senelerinde edebiyatla ilgilenen Refik Durbaş ’ın ilk şiiri Ege Ekspress gazetesinde basıldı. Güncel Yüzyıl ve Ege Telgraf gazetelerinde de şiirleri yayımlanan Refik Durbaş ’ın “Karanlık” ilk öyküsü […]
1 Aralık 2018 ’de ölüm eden Refik Durbaş, 10 Şubat 1944 ’te Erzurum ’un Pasinler ilçesinde doğdu. Lise öğrenimini İzmir ’de, üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı kısmında bitirdi. Lise senelerinde edebiyatla ilgilenen Refik Durbaş ’ın ilk şiiri Ege Ekspress gazetesinde basıldı. Güncel Yüzyıl ve Ege Telgraf gazetelerinde de şiirleri yayımlanan Refik Durbaş ’ın “Karanlık” ilk öyküsü 1962 senesinde Çocuk Haftası isimli mecmuada yayımlandı. 1967 ’de Güncel İstanbul gazetesinde çalışmaya başlayan Refik Durbaş, yirmi sene Cumhuriyet gazetesinde çalıştı ve 1992 tarihinde emekliye ufaladı. Emekli olduktan sonra Sabah, Güncel Asır gibi gazetelerin kültür sanat editörlüğü misyonunu üstlendi. 1989 ’da Cumhuriyet gazetesinde “Kapıkule ’nin Vatansızları” isimli yazı dizisi ile Türkiye Gazeteciler Toplumu ’nin görüşme mükâfatını aldı. 1979 ’da Çırak Aranıyor adlı şiir kitabı ile Yeditepe Şiir Hediyeyi ’nı, 1983 ’te Nereye Uçar Gökyüzü adlı şiir kitabı ile Behçet Necatigil Şiir Mükâfatı ’nü, 1993 senesinde Erim adlı şiir kitabı ile de Halil Kocagöz Şiir Mükâfatı ’nü aldı.
İlk şiiri İzmir’de Ege Ekspres gazetesinde yayımlanan Refik Durbaş, Alan67 adlı mecmuayı dört sayı yayımladı. Evrim ve Güncel A dergisine idaredi. Şiirlerinde İkinci Güncel şiir kavrayışının tesiri bulunan Refik Durbaş, yaşamının sonraki yarıyıllarında sosyal asılcı bir perspektifle şiir yazmaya başladı. Anlama ve şekle önemseyen Refik Durbaş kendine has bir şiir dili kurdu. Sıradan insanları, sıradan insanların uğraşılarını ve yaşamlarını mevzu edindi. Caddedeki adamı anlattığı şiirlerinde günlük yaşamın dilini kullandı. Kuş Tufanı, Tilki Tilki Saat Kaç, Bir Umuttan Bir Neşeden, Bilinmeyen Bir Aşk, Adresi Uçurum, Çırak Aranıyor, Çaylar İşletmeden, Nereye Uçar Gökyüzü, Siyah Bir Acıda, Geçti mi Geçen Günler, Erim, Kimse Anımsamıyor Nereye Uçar Gökyüzü, İki Sevda Arasında Kara Sevda, Hücremde Ayışığı, Düşler Şairi, İstanbul Anısı gibi şiir kitaplarının sahibi olan Refik Durbaş, Ahmet Arif Anlatıyor: Kalbim Dinamit Kuyusu adlı görüşme kitabını, Şair Cezaevi Kapısında, Galata Köprüsü, İlhami Bekir’den Mektup Var, Hatıralarımın Kardeşi İzmir araştırma tahlil kitabı yayımladı. Sınamalarını Yazılmaz Bir İstanbul, İki Sevda Arasında Karasevda, Yasemin ve Martı adlı yapıtlarında topladı. Ayrıca Türk Yazınında Cezaevi Şiirleri, Hikayelerle İstanbul adlı antoloji cinsinde yapıtlar verdi.