Anasayfa » Genel » Oscar Wilde Kimdir?

Oscar Wilde Kimdir?

Oscar Wilde, 19. asrın ortalarında, entelektüel bir ailede dünyaya gelen, ünlü İrlandalı reyin yazarı, romancı, şair ve sınama sanatçısıdır. Dublin, Trinity’de çalışırken, sanatın sadece sanat talihine uygulanmasının lüzumlu olduğunu savunan estetik hareketten etkilendi. İlk kitabı olan ‘Şems’, onu bir şair olarak tanımlasa da, oldukça kısa bir ömre sahip olduğu son on senede hakikat başarıyı tattı. Ancak o zamanlar, […]

Oscar Wilde Kimdir?Oscar Wilde, 19. asrın ortalarında, entelektüel bir ailede dünyaya gelen, ünlü İrlandalı reyin yazarı, romancı, şair ve sınama sanatçısıdır. Dublin, Trinity’de çalışırken, sanatın sadece sanat talihine uygulanmasının lüzumlu olduğunu savunan estetik hareketten etkilendi. İlk kitabı olan ‘Şems’, onu bir şair olarak tanımlasa da, oldukça kısa bir ömre sahip olduğu son on senede hakikat başarıyı tattı. Ancak o zamanlar, iki erkekle evlenmesiyle eşcinsel bir ilişkiye karışmıştı. Bu olay neticesinde iki sene süren hapis cezasına çarptırıldı. Hapishaneden çıktıktan sonra, hayatının son senelerini geçirdiği, ailesinden koptuğu ve dostlarının çoğundan uzaklaştığı Fransa‘ya gitti. O yarıyıl, kitapları satmadı ve oyunları kapatıldı. Böylece, kırk altı yaşına kadar yoksulluk ve sağlıksızlık içinde yaşadı.

Oscar Wilde, Dublin, İrlanda’da 16 Ekim 1854’te doğdu. Babası Sör William Robert Wills Wilde, göz hekimi olan bir cerrahdı. Ayrıca tıp, arkeoloji ve folklor üzerine bir çok kitap yazdı. 1864’te İrlanda’nın sayımlarında yaptığı hizmetlerden dolayı şövalye duyuru edildi.
Annesi, Jane Francesca Agnes Wilde, İtalyan orijinli idi. O, ümit taahhüt eden ‘Speranza’ ismi altında yazan bir şairdi. İrlanda milliyetçi hareketinin destekçisi olan bir çok eseri, İrlanda yanlısı ve İngiliz karşıtıydı. Ayrıca İrlanda millet masallarıyla da ilgileniyordu ve kadın eğitimi için kampanya yürütüyordu. Oscar, ebeveynlerinin üç çocuğundan ikincisi olarak doğdu. Abisi William Charles Kingsbury Wilde, gazeteci ve şairdi. Kız kardeşi İsola Francesca Emily Wilde ise dokuz yaşında menenjit nedenine can verdi.

Dokuz yaşına kadar Oscar Wilde konutta bir Alman bakıcı ve bir Fransız hemşire tarafından eğitildi. Onlardan, sırasıyla, Almanca ve Fransızca bildi. 1864’te Portora Royal School’da, daha sonra Enniskillen, County Fermanagh’da bir yatılı mektebe kaydoldu. Burada özellikle son iki senede en iyi Klasikler talebesi olarak ödül alan Yunan ve Roma çalışmaları ile ilgilendi. 1871’de Oscar Wilde, Dublin’deki Trinity Kolejinde klasikleri okumak için Krallık Mektebi Btümörsu ile Portora’dan mezun oldu. Burada süratle kendini olağanüstü bir talebe olarak donattı.

Oscar Wilde Kimdir?1873 sene sonu sınavında Wilde Vakıf Btümörsu ile ödüllendirildi. Ayrıca, Üniversite Felsefe Topluluğunun bir üyesi oldu ve buluşmalarında kumpaslı olarak yer aldı. Bazen, estetikçilik teorisine Gerçek çekildi ve ‘Estetik Nezaket’ ismi verilen bir yazı sundu. 1874’te Trinity’den mezun oldu ve Yunanca en yüksek madalya olan Berkeley Altın Madalyası’nı kazandı. Daha sonra, Oxford’daki Magdalen Koleji’ne btümörs ile girdi. Onun hocaları arasında John Ruskin ve Walter Pater vardı. Wilde, hocayı Pater tarafından çok etkilendi. Kısa süre sonra estetik hareket içindeki rolüyle ünlendi.

Bu, ilk defa bir şair olarak kendini kurduğu zamandı ve 1878’de uzun şiiri “Ravenna” ile imrenilen Newdigate Ödülü’nü kazandı. Aynı sene Oxford’da Klasik Moderasyonlar ve Literae Humaniores’in lisans dalından biltihapçılıkla mezun oldu.1878’deki mezuniyetinden sonra Oscar Wilde kısa bir süre için Dublin’e geri döndü. Babası neredeyse iflas etmişti. Ailesi konutlarını sattı ve bu parayla Londra’ya taşındılar. Londra’da popüler olan portre sanatçısı Frank Miles ile birlikte yaşadılar.

Oxford ve Sırçabridge’deki muhtelif dostlarına eserler yazdı, klasikleriyle alakalı bir pozisyon için başarısız sayıldı. Aynı zamanda, Güncel şiir yazmaya, eskileri genişletmeye ve revize etmeye, 1881’in ortalarında ‘Şiirler’ olarak yayınlamaya odaklandı. Çalışmalar karmaşık tenkitler alsa da, eserleri onu şair olarak kabul ettirdi. Ayrıca 1881’de ilk işini sanat eleştirmeni olarak güvence altına aldı. Ancak, senenin sonunda, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada‘da İngilizce maharet casusu Richard D’Oyly Carte’nin davetiyle bir konferans turuna çıkmayı başardı.

Oscar Wilde 2 Ocak 1882’de New York’a erişti. Turun asıl olarak dört aylığına tasarlanmış olmasına karşın, ticari başarısı sebebiyle neredeyse bir sene uzatıldı. Bu yarıyılda çoğunlukla estetikle alakalı olarak 140 ortamında konferans verdi. Gittiği her yerde, her sınıf insanla tanıştı. Leadville ve Colorado’da madencilerle viski içti ve aynı zamanda New York, Chicago, Boston, Philadelphia ve Washington gibi şehirlerdeki en moda salonları ziyaret ederek Henry Wadsworth Longfellow ve Walt Whitman gibi ünlülerle yemek yedi. Basın ona biraz düşman olsa da, milletin giysi ve esrarengiz şahsiyeti ile ona ilgisi vardı. Ayrıca Amerikada, özellikle demokrasi ve evrensel eğitim ile alakalı birçok şeye de hayran kaldı.

Oscar Wilde Kimdir?İngiltere’ye döndüğünde, Oscar Wilde 1884’şöhret ortasına kadar sürecek olan İngiltere ve İrlanda’da başka bir konferans devresine girdi. Bu arada, Şubat ile Mart 1883 arasında bir ara, üç aylığına Paris’e gitti ve orada oyununu bitirdi. Padua’nın Düşesi Çok geçmeden Wilde, estetik hareketin öncüsü olarak kendini kabul ettirdi ve bununla meşhur oldu. Bütün anlamıyla takipçilerinin yanı sıra ‘Pall Mall Gazette’ de kumpaslı olarak yorumcu olarak çalışmaya başladı.

Wilde, 1887’den itibaren kadın modasında uğraşan ve son senelerde popülaritesini yitiren bir mecmua olan ‘Lady’s World’ mecmuasinin editörüydü. Kısa süre sonra, mecmuayı sadece sanat, edebiyat ve müzik üzerine değil, aynı zamanda çağdaş hayata da yansıtarak kadın görüşlerini yine canlandırabildi. 1888’de, ‘Lady World’şöhret editörü olarak çalışırken, Wilde, çocuk hikayelerinin bir koleksiyonu olan’ The Happy Prince and Other Tales ‘isimli ilk büyük eserini yayınladı. 1889’da, unutulmaz eserlerinden bir öbürünü ‘Palavraların Çürümesi’ isimli kitabını yayınladı. 1889 senesinin temmuz ayında, edebi hırsına odaklanmak için işinden ayrıldı. Onun tek romanı ‘Dorian Gray’in Resmi’, ‘Lippincott’s Monthly Magazine’nin 1890 Temmuz sayısında ortaya çıktı.

Oscar Wilde Kimdir?Mecmuanın editörü takribî 500 sözcüğü silse de, hakemler tarafından eşrafsızlık ve eşcinsel imalar kapsadığı için tenkit etildi. Ancak Wilde çalışmalarını savundu ve 1891’de kitap formunda yayınladı. 1891’de, ‘Dorian Gray’in Resmi’ haricinde, baska beş büyük eseri basıldı. Bunlar arasında ‘maksatlar’ daha evvel yayınlanmış yazılardan oluşuyordu. Öbürleri “Sosyalizmin Altında İnsan Ruhu”, “Lord Arthur Savile’nin Suç ve Öteki Hikayeleri”, “Bir Nar Konutu” ve “Salome” idi. Wilde daha sonra, çoğu üst sınıf cemiyeti hicveden daha fazla reyin üretmeye devam etti. Bu kategoriye girenler, her ikisi de oldukça başarılı olan ‘Lady Windermere’s Fan’ 1882 ve ‘Önemsiz Bir Kadın’ 1893 idi.

Tersine, Wilde’nin 1883 yazında başladığı bir çalışma olan ‘İdeal Koca’, şantaj ve siyasi yolsuzluğun çevresinde döndü. 1894 yazında yazdığı ‘Kibar Olmanın Ehemmiyeti’ gibi ‘İdeal Kocalar’ da başyapıtlarından bkocaman olarak kabul edilir. 29 Mayıs 1884’te Oscar Wilde zengin bir Kraliçe’nin Danışmanı olan Horace Lloyd’un kızı Constance Lloyd’la evlendi. Çiftin iki oğlu, Cyril ve Vyvyan dünyaya geldi. 1886’da, Constance ikinci çocuklarına hamile iken, Wilde, Kanadalı reform lideri Robert Baldwin’in torunu olan on yedi yaşındaki Robert Baldwin Ross tarafından baştan çıkarıldı. Daha sonra bir ilişki geliştirdiler ve Ross Wilde’nin ilk erkek sevgilisi oldu. 1891’de Wilde, John Douglas’ın oğlu Alfred Douglas ve Marques’le tanıştı. Onunla bir ilişki geliştirdi.

Dostlarının tavsiyelerine karşı, Wilde Marques’e karşı bir hakaret davası açtı. Kendini gözetmek için Marques, Wilde’ın eşcinselliği hakkında ispat bulmak için dedektifler tayin etti ve onu genç ve masum insanları baştan çıkartan yaşlı adam olarak göstermeyi tasarladı. Birçoğu da Wilde aleyhine ispat vermeye zorlanmıştı. 26 Nisan 1895’te açılan davada, 25 Mayıs 1895’te suçlu bulundu. Aynı gün Newgate Hapishanesine gönderildi. Daha sonra Pentonvile ve oradan Londra’daki Wandsworth Hapishanesine kaydırıldı. Hapishane hayatı Wilde’nin hassas sağlığı için çok güçtü. 1895 senesinin başlarında, açlıktan ve hastalıktan çöktü, sağ kulağını kaybetti. 23 Kasım 1885’te Liberal Milletvekili ve reformcu Richard B. Haldane’nin inisiyatifiyle HM Hapishanesi’ne transfer edildi ve okuma materyalleri sağlandı. Bu sırada karısı ve oğullarının soyadı Hollanda‘da değişti ve böylece Wilde’nin skandallarından ayrıldılar.

Reading Gaol’e ve öbürlerine 50.000 sözcüklük bir mektup yazdı. Ocak ve Mart 1887 arasında yazılan bu mektuplar hiçbir zaman teslim edilmedi, ancak 1905’te “De Profundis” ismiyle basıldı ve 1962’de “Oscar Wilde Mektupları” olarak yayınlandı. Wilde 18 Mayıs 1887’de hapishaneden serbest bırakıldı ve hemen Fransa’ya gitti, asla İngiltere’ye dönmedi. Çok geçmeden, son büyük eserini yazdı. Wilde üç sene daha yaşadı. Karısı, senelik tahsisatından ona haftada üç peni gönderdi. Karısı Onu görmeyi yalanladı ve çocukları görmesine izin verdi. Sonuna kadar sadık kalan birkaç dostu arasında, yazar Reginald Turner ve Robert Ross vardı. Wilde, 25 Kasım 1900 ortamında, hapishanede geliştirdiği kulak yaralanmasından kaynaklanan enfeksiyondan ve 30 Kasım 1900’de saklı olan menenjitten öldü. Paris dışında Cimetiere de Bagneux’a gömüldü.

Oscar Wilde Kimdir?Vefatı üzerine Robert Ross edebi yürütücüsü oldu. 1900’de Wilde’nin viraneleri Pere Lachaise Kabirliğine transfer edildi. Tamamlanması takribî on ay süren türbe, heykeltıraş Jacob Epstein tarafından inşa edilmiş, kaide ise Charles Antreden tarafından yapılmıştır. Üzerindeki yazı Joseph Cribb tarafından oyulmuştur. Ananeye göre, ziyaretzulmür dudaklarına dudak boyası sürdükten sonra Wilde’nin kabrini öpmek için kullanırlardı. 2011 senesinde, yapı bu izlerden temizletilmiş ve çevresine bir sırça kutu dikilerek ‘öpücük-geçirmez’ yapılmıştır. 2017 senesinde İngiltere’de Polis ve Suçlarla Çaba Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle Wilde, eşcinselliğin artık İngiltere’de bir suç olmadığı için suçundan dolayı resmi olarak bağışlanmıştır.

Namı: Reyin Yazarı

Tebaa: İrlandalı

Doğum Tarihi: 16 Ekim 1854

Burcu: Terazi

Doğum Yeri: Dublin, İrlanda

Babası: Sör William Wilde

Annesi: Lady Jane Francesca Elgee Wilde

Eşi: Constance Lloyd

Çocukları: Cyril Holland, Vyvyan Holland

Vefat Tarihi: 30 Kasım 1900

Vefat Yeri: Fransız Üçüncü Cumhuriyeti

Eğitim: Portora Krallık Mektebi, Trinity Koleji Dublin, Magadalen Koleji, Oxford Üniversitesi 1874-78

Ödüller: 1988 – Ulusal ABD Kitap Eleştirmenleri Çember Ödülü

Yazar: Osman Uçar

İçeriği Oyla

Yorum yapın